Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών στην Ελλάδα
(Εργασία, εκπαίδευση, ταυτότητες)

Offer
Το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η μετανάστευση αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα κείμενα του τόμου αυτού επικεντρώνονται σε ένα από τα ζητήματα που συνδέονται με τη μετανάστευση: στην κοινωνική ενσωμάτωση. Επιχειρείται η διασαφήνιση του επιστημονικού όρου "κοινωνική ενσωμάτωση" και η σχέση του με τον όρο "ένταξη". Αναλύονται οι διαδικασίες κοινωνικής ενσωμάτωσης στους τομείς της εργασίας, της εκπαίδευσης και της κατασκευής εθνικών ταυτοτήτων, στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας. Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία και με τη μεταναστευτική παρουσία να αποτελεί αντικείμενο αμφισβήτησης λόγω οικονομικής κρίσης, στο παρόν βιβλίο αναδεικνύονται κάποιες από τις σκοτεινές και αντιφατικές όψεις του αγαπημένου αλλά και ασαφούς όρου "κοινωνική ενσωμάτωση" στην ελληνική κοινωνία.


Περιεχόμενα:

- Αντώνης Μωυσίδης, Δέσποινα Β. Παπαδοπούλου, Εισαγωγή
- Δέσποινα Β. Παπαδοπούλου, "Η κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών στην Ελλάδα: Θεωρητικές προσεγγίσεις και εμπειρικές διαπιστώσεις".
- Σάββας Γ. Ρομπόλης, "Οικονομική κρίση, αγορά εργασίας, μετανάστευση"
- Απόστολος Καψάλης, "Αδήλωτη απασχόληση και μετανάστευση: ΄Νομιμοποίηση΄ των μεταναστών μέσα από την εργασίας τους ή νομιμοποίηση της εργασίας τους;"
- Γαβριήλ Αμίτσης, "Το πλαίσιο κοινωνικής ένταξης αλλοδαπών στην ελληνική έννομη τάξη: Η ατελέσφορη εφαρμογή των ευρωπαϊκών μηχανισμών προστασίας εκτοπισθέντων/αιτούντων άσυλο/προσφύγων".
- Κωνσταντίνα Σκλάβου, "Διαπολιτισμική εκπαίδευση ενηλίκων"
- Ελένη Πρόκου, "Πολιτικές διά βίου εκπαίδευσης στην Ελλάδα: Προς την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού;"
- Μαριαγγένα Βέικου, "Παραλλαγές πάνω στο θέμα ΄πατρίδα΄: Η περιγραφή της εθνοτικής ταυτότητας στις αφηγήσεις μεταναστών".
- Ιφιγένεια Κοκκάλη, "Στρατηγικές ενσωμάτωσης και μορφές προσαρμογής των αλβανών μεταναστών στην ελληνική κοινωνία: Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης".

24χ17 εκ., 269 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Επιστημονική Βιβλιοθήκη
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 301 (Κοινωνιολογία), 304.82 (Μετανάστευση), 361.2 (Κοινωνική πολιτική)
Άλλα πρόσωπα: Αντώνης Μωυσίδης (Επιμελητής) , Δέσποινα B., 1964- Παπαδοπούλου (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-218-721-0
ISBN (10ψήφιο): 960-218-721-2
Βάρος: 0.472 κιλά
Εκδότης: Κριτική
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
20.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

15.00
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Γαβριήλ Αμίτσης είναι δικηγόρος με ειδίκευση στον κλάδο του κοινωνικού δικαίου, διδάκτωρ του τμήματος νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ανοικτού Πανεπιστημίου, στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μονογραφίες σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας, απασχόλησης και κατάρτισης.

Η Μαριαγγέλα Βέικου σπούδασε πολιτική επιστήμη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Tiburg University της Ολλανδίας και κοινωνική ανθρωπολογία στο LSE του Ην. Βασιλείου. Υποστήριξε το διδακτορικό της στο European University Institute (EUI) της Ιταλίας το 2001. Εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Robert Schuman Centre for Advanced Studies του EUI και στο Institute for Migration and Ethic Studies του University of Amsterdam (UvA), και ως διδάσκουσα στο International School for Humanities and Social Sciences του UvA, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Ο Απόστολος Καψάλης είναι νομικός, ερευνητής εργασιακών σχέσεων.

Η Ιφιγένεια Κοκκάλη είναι πολεοδόμος-χωροτάκτης και διδάκτορας του Institut Francais d΄Urbanisme στο οποίο έκανε επίσης μεταπτυχιακές σπουδές στη χωρική διακυβέρνηση. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την κοινωνικοχωρική ενσωμάτωση των μεταναστών στην πόλη, την αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα, τα φαινόμενα κοινωνικού και εθνοτικού διαχωρισμού, καθώς και τις δι-εθνοτικές σχέσεις και συγκρούσεις στον αστικό χώρο.

Η Δέσποινα Παπαδοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα (1994) με άριστα στην κοινωνιολογία της μετανάστευσης από την Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales του Παρισιού. Είναι επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου στο γνωστικό αντικείμενο "Κοινωνιολογία του Αποκλεισμού και της Κοινωνικής Μεταβολής". Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στα θέματα κοινωνικού αποκλεισμού και μετανάστευσης, καθώς και στην ένταξη των ευπαθών ομάδων. Έχει δημοσιεύσει μεταξύ άλλων τα βιβλία (με τον Α. Μωυσίδη) "Η Κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών στην Ελλάδα, Αθήνα 2011", "Εργασία, εκπαίδευση, ταυτότητες", από τις εκδόσεις Κριτική, "Κοινωνιολογία του αποκλεισμού στην εποχή της παγκοσμιοποίησης", εκδόσεις Τόπος, Αθήνα 2012 και (με τον Χ. Μπάγκαβο) "Μετανάστευση και ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία", από τις εκδόσεις Gutenberg, Aθήνα 2006.

Η Ελένη Πρόκου είναι λέκτορας εκπαιδευτικής πολιτικής στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι διδάκτορας του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Το ερευνητικό και συγγραφικό της έργο επικεντρώνεται στην ανάλυση και ερμηνεία των πολιτικών στα πεδία της ανώτερης εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης ενηλήκων/διά βίου εκπαίδευσης.

Η Κωνσταντίνα Σκλάβου είναι Κοινωνική Λειτουργός - Εκπαιδευτικός, υποψήφια διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.