Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Μετά την κρίση
(Από την κυριαρχία των αγορών στην αναγέννηση της κοινωνίας)
Συγγραφέας:   Alain Touraine


Offer

Πώς επιδρά η σημερινή οικονομική κρίση στις μακροπρόθεσμες τάσεις που μετασχηματίζουν τις κοινωνίες; Τι μας περιμένει όταν θα βγούμε από αυτήν; Αυτά είναι τα δύο ερωτήματα γύρω από τα οποία δομείται το πλέον διορατικό δοκίμιο του Alain Touraine. Η κοινωνία μας, εκείνη της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και του θριαμβεύοντος ατομικισμού, διέρρηξε κάθε δεσμό με το παλαιό μοντέλο ενσωμάτωσης της εποχής της βιομηχανικής επανάστασης. Δεν βλέπουμε πλέον τους εαυτούς μας ως τα δρώντα υποκείμενα ενός οικονομικού συστήματος γύρω από το οποίο οργανώνεται η κοινωνική ζωή αλλά κυρίως ως υποκείμενα που έχουν δικαιώματα, μέσα σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από το πολιτισμικό στοιχείο. Η κρίση, διαχωρίζοντας ακόμα περισσότερο την οικονομία από την κοινωνία, κάτω από την επίδραση της αυξανόμενης αυτονομίας των κερδοσκοπικών και χρηματοοικονομικών λογικών, είναι δυνατόν να επηρεάσει διττά αυτή την τάση: μπορούμε να βιώσουμε είτε έναν αυξανόμενο κοινωνικό αποκλεισμό είτε μια επιταχυνόμενη πολιτισμική μετεξέλιξη μακροπρόθεσμα. Τελικά, στα χρόνια που έρχονται θα παραπαίουμε ανάμεσα στην καταστροφή και στην αναμόρφωση. Το βιβλίο αυτό είναι αφιερωμένο στη μελέτη των παραγόντων που θα βαρύνουν προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.


21χ14 εκ., 246 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 330 (Οικονομία - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις)
Άλλα πρόσωπα: Μαρία Μαλαφέκα (Μεταφραστής)
ISBN: 978-960-501-195-6
ISBN (10ψήφιο): 960-501-195-6
Βάρος: 0.281 κιλά
Εκδότης: Μεταίχμιο
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
13.30
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

9.18
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Touraine, Alain
Ο Αλαίν Τουραίν γεννήθηκε στην Hermanville-sur-Mer της Γαλλίας το 1925. Ως διευθυντής σπουδών στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS), στο Παρίσι, δημιούργησε το Κέντρο Μελέτης Κοινωνικών Κινημάτων (Centre d΄etude des mouvements sociaux) και εισηγήθηκε, πρώτος, την έννοια της "μεταβιομηχανικής" κοινωνίας. Μελέτησε τα εργατικά και κοινωνικά κινήματα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και στην Πολωνία ("Αλληλεγγύη" ή "Solidarnosc", τη δεκαετία του ΄80). Η εργασία του στην Πολωνία τον οδήγησε στην επεξεργασία της ερευνητικής μεθόδου της "κοινωνιολογικής παρέμβασης", που αναπτύσσει στο βιβλίο του "La voix et le regard" ("Η φωνή και το βλέμμα"). Σήμερα είναι μέλος της Ακαδημίας της Ευρώπης, της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών και επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίων της Λουβαίν, της Γενεύης, του Μόντρεαλ, του Γιορκ, της Μπολόνια, του Μεξικού, του Περού, κ.ά. Γνωστότερα έργα του είναι: "L΄evolution du travail aux usines Renault" ("Η εξέλιξη της εργασίας στα εργοστάσια της Ρενώ", διατριβή υπό την επίβλεψη του Georges Friedmann), 1955, "Sociologie de lʼaction" ("Κοινωνιολογία της δράσης"), 1965, "La Societe post-industrielle: naissance d΄une societe" ("Η μεταβιομηχανική κοινωνία: γέννηση μιας κοινωνίας"), 1969, "Le mouvement de mai ou le communisme utopique" ("Το κίνημα του Μάη ή ο ουτοπικός κομμουνισμός"), 1969, "Production de la societe" ("Η παραγωγή της κοινωνίας"), 1973, "Pour la sociologie" ("Για την κοινωνιολογία"), 1974, "Lutte etudiante" ("Φοιτητική πάλη"), 1978, "Le Mouvement ouvrier" ("Το εργατικό κίνημα"), 1984, "Le Retour de lʼacteur" ("Η επιστροφή του δρώντος υποκειμένου"), 1984, "Critique de la modernite" ("Κρτική της νεωτερικότητας"), 1992, "La voix et le regard: sociologie des mouvements sociaux" ("Η φωνή και το βλέμμα: κοινωνιολογία των κοινωνικών κινημάτων"), 1993, "Quʼest-ce que la democratie?" ("Τι είναι η δημοκρατία;"), 1994, "Pourrons-nous vivre ensemble? Egaux et differents" ("Μπορούμε να ζήσουμε μαζί;"), 1997, "Comment sortir du liberalisme?", 1999 (ελλ. έκδ. "Πώς να ξεφύγουμε από τον φιλελευθερισμό", Πόλις, 1999), "Un nouveau paradigme: pour comprendre le monde dʼaujourd΄hui" ("Ένα νέο παράδειγμα: για να καταλάβουμε τον σημερινό κόσμο"), 2005, "Le Monde des femmes" ("Ο κόσμος των γυναικών"), 2006, "Penser autrement" ("Εναλλακτική σκέψη"), 2007, "Si la gauche veut des idees ("Αν η Αριστερά χρειάζεται ιδέες", με τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ)", 2008.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.