Πολιτισμική ετερότητα και ανθρώπινα δικαιώματα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Πολιτισμική ετερότητα και ανθρώπινα δικαιώματα

Προκλήσεις για την εκπαίδευση

Συλλογικό έργο

Θάλεια Γ. Δραγώνα

Κωστής Παπαϊωάννου

16.60€ -27% 12.12€

Στα 18 κείμενα του τόμου (Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, Adrian Blackledge, Κώστας Δουζίνας, Θάλεια Δραγώνα, Mary Kalantzis, Χρήστος Ροζάκης, Άννα Φραγκουδάκη κ.ά.) αποτυπώνεται ένας διεπιστημονικός διάλογος με αντικείμενο τις αντιφάσεις και τα διλήμματα που θέτει ο συσχετισμός των εννοιών "πολιτισμική ετερότητα" και "ανθρώπινα δικαιώματα" στο κοινωνικό πεδίο. Η θεωρητική διερεύνηση των ορίων ανάμεσα στον οικουμενικό χαρακτήρα των δικαιωμάτων και στις κοινοτιστικές προσεγγίσεις της ετερότητας συνοδεύεται από αναλύσεις εστιασμένες στην εκπαίδευση, στη διαχείριση της αλλογλωσσίας και των ταυτοτήτων στο σχολείο. Με βάση ερευνητικά δεδομένα από την ελληνική και τη διεθνή πραγματικότητα αναδεικνύεται ο πολιτικός χαρακτήρας της παιδαγωγικής παρέμβασης και προτείνεται μια κριτική θεώρηση της πολιτισμικής ετερότητας στην εκπαίδευση.

Το βιβλίο αντλεί κατά βάση από την ελληνική πραγματικότητα, καθώς αναφέρεται εκτενώς στην εκπαίδευση της μειονότητας στη Θράκη.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θάλεια Γ. Δραγώνα

Θάλεια Γ. Δραγώνα (Συγγραφέας)

Η Θάλεια Δραγώνα είναι καθηγήτρια κοινωνικής ψυχολογίας και πρόεδρος του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συμμετείχε ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής στη δημιουργία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και συνδιηύθυνε μαζί με την Άννα Φραγκουδάκη από το 1997 πρόγραμμα του ΥΠΕΠΘ με αντικείμενο τη μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης των παιδιών της μειονότητας στη Θράκη. Το ερευνητικό της έργο αφορά την προαγωγή πρώιμης ψυχοκοινωνικής υγείας, την κοινωνική ταυτότητα, τις μειονότητες και τον εθνοκεντρισμό στο εκπαιδευτικό σύστημα. Μεταξύ 2007-2009 συμμετείχε στη Βουλή ως βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Το 2009 διορίστηκε Ειδική Γραμματέας Θεμάτων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωστής Παπαϊωάννου

Κωστής Παπαϊωάννου (Συγγραφέας)

Αντιπρόεδρος, και κατόπιν Πρόεδρος, της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ενώ διετέλεσε και Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας επί σειρά ετών. Έχει ασχοληθεί με διάφορα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως οι διακρίσεις, τα δικαιώματα των προσφύγων, οι καταστάσεις κρίσης λόγω μαζικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ρατσιστική βία στην Ευρώπη, η κατάργηση της θανατικής ποινής κ.ά. Αρθρογραφεί τακτικά στην εφημερίδα «Τα Νέα». Σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πολιτικές επιστήμες στο μεταπτυχιακό τμήμα του Παντείου. Επίσης, πραγματοποίησε σπουδές φωτογραφίας. Έχει διδάξει ελληνικά σε αλλοδαπούς, έχει συμμετάσχει σε προγράμματα μειονοτικής εκπαίδευσης στη Θράκη και διδάσκει στην ιδιωτική εκπαίδευση. Έχει συγγράψει σειρά βοηθητικών εγχειριδίων καθώς και επίσημα σχολικά βιβλία για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Καθηγητής κοινωνιολογίας και ηθικής στο τμήμα θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολείται με το σύγχρονο πολιτισμό, το ρόλο των συμβολικών συστημάτων στην κοινωνία, τον πολιτιστικό πλουραλισμό και τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Συμμετείχε σε τέσσερα ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα. Τώρα είναι συντονιστής ευρωπαϊκού προγράμματος με στόχο την προετοιμασία υλικού για την εκπαίδευση στελεχών διαπολιτισμικού διαλόγου σε επίπεδο τοπικής κοινότητας. Υπήρξε μέλος ομάδας προβληματισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αντικείμενο τη μελέτη της πολιτιστικής διάστασης στην Ενωμένη Ευρώπη. Επίσης, είναι μέλος του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. Τα σπουδαιότερα εκδοθέντα έργα του είναι: "Κοινωνική δικαιοσύνη", Θεσσαλονίκη: Παρατηρητής, 1992, "Εκκλησία και πολιτική στην Ελλάδα (1750-1909)", Θεσσαλονίκη: Αφοί Κυριακίδη, 1992, "Θεολογία και κοινωνική δυναμική", Θεσσαλονίκη: Παρατηρητής, 1993, "Πολυπολιτισμικότητα και θρησκευτική ελευθερία", Θεσσαλονίκη: Βάνιας, 2004 (β΄ έκδοση επαυξημένη και βελτιωμένη), "Χριστιανισμός και κοινωνία. Κοινωνιολογική ανάλυση των σχέσεων τον Χριστιανισμού με την κοινωνία και τον πολιτισμό", Θεσσαλονίκη: Βάνιας, 2005, "Κοινωνική θεωρία και σύγχρονος πολιτισμός", Θεσσαλονίκη: Βάνιας, 2005, "Κοινωνιολογία", Θεσσαλονίκη: Βάνιας, 2007. Επίσης έχει δημοσιεύσει σεβαστό αριθμό επιστημονικών άρθρων σε συλλογικούς τόμους, περιοδικά και επετηρίδες, καθώς και άρθρα επικαιρότητας στον ημερήσιο Τύπο.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Κ. Αλιβιζάτος

Νίκος Κ. Αλιβιζάτος (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Κ. Αλιβιζάτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949, κατάγεται όμως από την Κεφαλονιά και τη Χίο. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και πήρε διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Ρaris V. Από το 1980 διδάσκει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου το 1992 εξελέγη καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου. Τακτικός συνεργάτης του "Βήματος" από το 1986 έως το 2000 και σήμερα των Νέων. Δικηγορεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Έχει γράψει μεταξύ άλλων: "Οι πολιτικοί θεσμοί σε κρίση. Όψεις της ελληνικής εμπειρίας, 1922-1974" (Θεμέλιο, 1983, γ΄ έκδ. 1996), "Ο αβέβαιος εκσυγχρονισμός και η θολή συνταγματική αναθεώρηση" (Πόλις, 2001), "Η βασιλική περιουσία στο Στρασβούργο" (Α. Σάκκουλας, 2003) και "Πέρα από το 16: Τα πριν και τα μετά" (Αθήνα: Μεταίχμιο, 2007).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Δουζίνας (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Δουζίνας είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ του Νομικού Τμήματος του London School of Economics. Είναι τακτικός καθηγητής της Νομικής και Κοσμήτορας της Σχολής των Ανθρωπιστικών Σπουδών και Τεχνών του Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Middlesex και Lancaster και υπήρξε από το 1992 ιδρυτικό μέλος της Νομικής Σχολής του Κολλεγίου του Birkbeck. Υπήρξε Πρόεδρος της Σχολής από το 1996 έως το 2002 και επικεφαλής των προέδρων όλων των Νομικών Σχολών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου την περίοδο 1999-2000. Ο Κώστας Δουζίνας υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, των Παρισίων, της Θεσσαλονίκης και της Πράγας, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, της Νομικής Σχολής Καρντόζο, του Πανεπιστημίου Γκρίφφιθ και του Πανεπιστημίου του Πεκίνου. Διευθυντής του ακαδημαϊκού περιοδικού "Law and Critique: International Journal of Critical Legal Thought". Σημαντικότερα έργα του: "Postmodern Jurisprudence", "Justice Miscarried", "The Legality of the Contingent", "Ο λόγος του νόμου", "Law and the Image", "Critical Jurisprudence", "Human Rights and Empire", "Adieu Derrida" (2006).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Κτιστάκις (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρήστος Λ. Ροζάκης

Χρήστος Λ. Ροζάκης (Συγγραφέας)

Ο Χρήστος Ροζάκης είναι καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μέλος του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου από το 2001. Έχει διατελέσει, για μικρό χρονικό διάστημα, Υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του 1996.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Jim Cummins

Jim Cummins (Συγγραφέας)

Ο Jim Cummins γεννήθηκε στην Ιρλανδία και από το 1971 ζει στον Καναδά. Στην Ιρλανδία έκανε τις βασικές του σπουδές Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου και το 1974 έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Alberta του Καναδά στον Τομέα της Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας. Από το 1996 είναι τακτικός καθηγητής στο Ontario Institute for Studies in Education (OISE) στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 τα έργα του αποτελούν κλασική πηγή αναφοράς για όσους ασχολούνται με τη Διγλωσσία και τη Δίγλωσση Εκπαίδευση. Η εργογραφία του Jim Cummins είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Στην παρούσα έκδοση παρατίθενται έργα του Jim Cummins των τελευταίων χρόνων. Απ΄ το 1997 ο Jim Cummins συνεργάζεται επιστημονικά με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Α. Παπαγεωργίου (Συγγραφέας)

Ο Κωνσταντίνος Α. Παπαγεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Είναι καθηγητής φιλοσοφίας του δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και έλαβε τον διδακτορικό του τίτλο από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Το φθινόπωρο του 2005 ήταν επισκέπτης ερευνητής Stanley J. Seeger στο Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Πρίνστον. Έχει δημοσιεύσει τρία βιβλία ("Schaden und Strafe", Baden-Baden: Nomos Verlag, 1994· "Η πολιτική δυνατότητα της δικαιοσύνης: Συμβόλαιο και συναίνεση στον John Rawls", Αθήνα: Νήσος, 1994· "Πόλεμος και Δικαιοσύνη", Αθήνα: Πόλις, 2008, "Οι πρόσφυγες και τα καθήκοντά μας απέναντί τους" (Πόλις, 2017) και πολυάριθμα άρθρα με αντικείμενο τη φιλοσοφία του δικαίου, την ηθική και πολιτική φιλοσοφία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Έφη Πλεξουσάκη (Συγγραφέας)

Η Έφη Πλεξουσάκη έκανε νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ανθρωπολογία στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, απ΄ όπου πήρε διδακτορικό της. Από το 2000 διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ενδεικτικά έργα: "Πολιτισμός και σχολείο" (στη σειρά "Κλειδιά και Αντικλείδια"), Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2003· "Κραυγές και ψίθυροι: Συγκρούσεις και ταυτότητες στο λόγο μειονοτικών γυναικών στη Θράκη", στο Χ. Βλαχούτσικου και L. Hart (επιμ.), "Όταν οι γυναίκες έχουν διαφορές: Αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις γυναικών στη σύγχρονη Ελλάδα", Εκδόσεις Μέδουσα -Σέλας, 2004.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλεξάνδρα Ανδρούσου (Συγγραφέας)

Η Αλεξάνδρα Ανδρούσου, έχει σπουδάσει στην Αθήνα και στο Παρίσι Επιστήμες της Αγωγής με κατεύθυνση Ψυχολογία. Διδάσκει από το 1997 Διδακτική Μεθοδολογία στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από θέματα μειονοτήτων και εκπαίδευσης, επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και διδακτικών πρακτικών. Ασχολείται επίσης με την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού που απευθύνεται είτε σε παιδιά (παιδαγωγική βαλίτσα «Εγώ κι εσύ, εδώ κι εκεί») είτε σε εκπαιδευτικούς (www.kleidiakaiantikleidia.net).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νέλλη Ασκούνη (Συγγραφέας)

Η Νέλλη Ασκούνη γεννήθηκε στη Λακωνία το 1960. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, αρχικά στη Διδακτική της Ιστορίας και των Κοινωνικών Επιστημών και στη συνέχεια στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Θεσσαλίας. Από το 1995 διδάσκει στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την εκπαίδευση μειονοτικών ομάδων, τις σύγχρονες όψεις των κοινωνικών ανισοτήτων στην εκπαίδευση και τις επαγγελματικές ταυτότητες και πρακτικές των εκπαιδευτικών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Adrian Blackledge (Συγγραφέας)

Ο Adrian Blackledge είναι καθηγητής Διγλωσσίας στη Σχολή Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ της Μεγάλης Βρετανίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν την πολυγλωσσία στην εκπαίδευση και την ευρύτερη κοινωνία: την εκπαίδευση παιδιών γλωσσικών μειονοτήτων, τους πολυγλωσσικούς γραμματισμούς, τη διαπραγμάτευση ταυτοτήτων σε πολυγλωσ-σικά πλαίσια, την κριτική ανάλυση λόγου. Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων και βιβλίων, μεταξύ των οποίων: "Multilingualism: A Critical Perspective" (2010), "Discourse and Power in a Multilingual World" (2005), "Negotiation of Identities in Multilingual Contexts" (2004), "Multilingualism, Second Language Learning, and Gender" (2001), "Literacy, Power, and Social Justice" (2000).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Eva Gamarnikow (Συγγραφέας)

Η Eva Gamarnikow είναι Senior Lecturer Κοινωνιολογίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Institute of Education του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Το έργο της τοποθετείται στο πεδίο της κριτικής ανάλυσης της εκπαιδευτικής πολιτικής. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον σήμερα στρέφεται στην ανάπτυξη κριτικών κοινωνιολογικών προσεγγίσεων του δικαιώματος στην εκπαίδευση. Την περίοδο των Νέων Εργατικών διεξήγαγε έρευνες από κοινού με τον Anthony Green σχετικά με το πώς οι ιδέες περί κοινωνικού κεφαλαίου χρησιμοποιούνται ως πολιτική στρατηγική για την κοινωνική δικαιοσύνη σε μεταβαλλόμενα πλαίσια εκπαιδευτικής πολιτικής. Είναι υπεύθυνη του μεταπτυχιακού προγράμματος "Κοινωνική Δικαιοσύνη και Εκπαίδευση" του Institute of Education. Συμμετείχε επίσης στην ίδρυση του κοινού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών "Εκπαίδευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα" του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Institute of Education, και εξακολουθεί να είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα εκ μέρους του Ιnsitute.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλεξάνδρα Ανδρούσου (Επιμέλεια)

Η Αλεξάνδρα Ανδρούσου, έχει σπουδάσει στην Αθήνα και στο Παρίσι Επιστήμες της Αγωγής με κατεύθυνση Ψυχολογία. Διδάσκει από το 1997 Διδακτική Μεθοδολογία στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από θέματα μειονοτήτων και εκπαίδευσης, επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και διδακτικών πρακτικών. Ασχολείται επίσης με την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού που απευθύνεται είτε σε παιδιά (παιδαγωγική βαλίτσα «Εγώ κι εσύ, εδώ κι εκεί») είτε σε εκπαιδευτικούς (www.kleidiakaiantikleidia.net).

Νέλλη Ασκούνη (Επιμέλεια)

Η Νέλλη Ασκούνη γεννήθηκε στη Λακωνία το 1960. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, αρχικά στη Διδακτική της Ιστορίας και των Κοινωνικών Επιστημών και στη συνέχεια στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Θεσσαλίας. Από το 1995 διδάσκει στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την εκπαίδευση μειονοτικών ομάδων, τις σύγχρονες όψεις των κοινωνικών ανισοτήτων στην εκπαίδευση και τις επαγγελματικές ταυτότητες και πρακτικές των εκπαιδευτικών.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
299
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.641 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση

ενα απο τα χειρότερα και πιο __δήθεν__ βιβλία που…

★ ★ ★ ★

ενα απο τα χειρότερα και πιο __δήθεν__ βιβλία που έχω διαβάσει στην ζωή μου, απορώ πως άνθρωποι με τέτοια θεωρητικά μόρφωση, γράφουν κείμενα με ικανότητα διαχείρισεις του γραπτού λόγου ίση με ένα παιδί δημοτικού... το βιβλίο δεν διαβάζετε για συγγραφικούς λόγους, συντακτικούς λόγους και γραμματικούς λόγους.

Ανώνυμος Χρήστης
(Αναρτήθηκε στις 14/06/2016)

Εξαιρετικό και φυσικά επίκαιρο, επισημάνσεις και…

★ ★ ★ ★ ★

Εξαιρετικό και φυσικά επίκαιρο, επισημάνσεις και προτάσεις από μια ομάδα διακεκριμένων παιδαγωγών-κοινωνιολόγων-ερευνητών.

Ανώνυμος Χρήστης
(Αναρτήθηκε στις 23/12/2018)