Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Εκπαίδευση και διάκριση των φύλων
(Παιδικά αναγνώσματα στο νηπιαγωγείο)
Συγγραφέας:   Ελένη Μαραγκουδάκη


Offer
Θεωρητικές και εμπειρικές μελέτες τόσο στο διεθνή όσο και στον ελλαδικό χώρο τεκμηριώνουν την άποψη ότι το σχολείο με ποικίλους τρόπους και πρακτικές συμβάλλει στην αναπαραγωγή της κοινωνικής ανισότητας των φύλων. Το νηπιαγωγείο ως η προβαθμίδα του όλου εκπαιδευτικού συστήματος παίζει σημαντικό ρόλο στην υπόθεση αυτή. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας βρίσκονται σε μια αναπτυξιακή φάση αποφασιστικής σημασίας από την άποψη της κοινωνικοποίησής τους ως προς το ρόλο του φύλου. Στο βιβλίο αυτό εξετάζονται οι αντιλήψεις για τα φύλα σε παιδικά αναγνώσματα που χρησιμοποιούνται στο νηπιαγωγείο. Η έρευνα θεμελιώνεται θεωρητικά πάνω στις αρχές και θέσεις των βασικότερων θεωριών κοινωνικοποίησης ως προς το ρόλο του φύλου. Σύμφωνα με αυτές όσα εγγράφονται και αποτυπώνονται για τα φύλα σε έντυπο υλικό -σχολικά εγχειρίδια, λογοτεχνικά βιβλία κ.λπ.- προσδιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις αντιλήψεις που τα παιδιά διαμορφώνουν σχετικά με το τι είναι κατάλληλο και αποδεκτό για το κάθε φύλο. Η έρευνα αυτή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα παιδικά αναγνώσματα που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στα νηπιαγωγεία, όσον αφορά το πώς προβάλλουν και τι αποδίδουν στα φύλα, είναι αναχρονιστικά.

21χ14 εκ., 365 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 372 (Εκπαίδευση, Προσχολική)
ISBN: 978-960-210-068-4
ISBN (10ψήφιο): 960-210-068-0
Βάρος: 0.551 κιλά
Εκδότης: Οδυσσέας
Έτος Κυκλοφορίας: 1993
Γράψε τη δική σου κριτική
17.04
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

12.78
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Ελένη Μαραγκουδάκη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στον Τομέα Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με τη διερεύνηση του παράγοντα φύλο στο σχολείο, μέσα από τη σκοπιά της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των στερεοτύπων φύλου στα παιδικά βιβλία, του ρόλου των γυναικών στην εκπαίδευση και τη διοίκηση της εκπαίδευσης, της παρουσίας των κοριτσιών στο σχολείο και του τρόπου με τον οποίο το φύλο παρεισφρύει στα σχολικά εγχειρίδα. Έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά και παρεμβατικά προγράμματα προώθησης της ισότητας των φύλων στην εκπαίδευση.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.