Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Τα στερεότυπα των δύο φύλων
(Στο εικαστικό υλικό των διδακτικών βιβλίων των θρησκευτικών του δημοτικού σχολείου)
Συγγραφέας:   Ιωάννης Θ. Ψαριώτης


Offer
Η παρούσα εργασία έχει ως σκοπό μέσω της έρευνας των διδακτικών εγχειριδίων των θρησκευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την ανάδειξη των διαφυλικών σχέσεων, την προβολή των αρχών ισότητας και της σημασίας της παιδαγωγικής φύλου στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Είναι κοινά αποδεκτό ότι το αίτημα της ίσης μεταχείρισης των φύλων στο χώρο του σχολείου αποτελεί κοινωνική αναγκαιότητα και αυτή η αρχή πρέπει να ενσωματώνεται στα προγράμματα της Πρωτοβάθμιας, της Δευτεροβάθμιας και της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η συγκεκριμένη έρευνα αναδεικνύει ότι μέσα στην εικονογράφηση το ανδρικό φύλο κυριαρχεί, ενώ η εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου μειώνεται δραστικά στις δύο τελευταίες τάξεις. Ο μόνος σημαντικός ρόλος των γυναικών που προβάλλεται είναι ο ρόλος της μητέρας, ο οποίος συμβολίζεται από την Παναγία, τη μητέρα του Χριστού και μητέρα όλων των ανθρώπων. Μέσα από τα εγχειρίδια των θρησκευτικών αλλά και τα άλλα σχολικά εγχειρίδια ο ρόλος των γυναικών παρουσιάζεται υποβαθμισμένος τόσο στο επαγγελματικό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο.
Η στάση του Χριστού απέναντι στα δύο φύλα ήταν ισότιμη και αξιοκρατική και απέναντι στη γυναίκα θετική και ευαίσθητη για έναν άνδρα της εποχής εκείνης. Ο ίδιος τίμησε τη γυναίκα ως ισαπόστολο και βοηθό του μαζί με τους υπόλοιπους μαθητές του.

24χ17 εκ., 127 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 200.07 (Θρησκευτικά - Σπουδή και διδασκαλία (Στοιχειώδης)), 208.2 (Γυναίκα - Θρησκευτικές απόψεις), 306.7 (Φύλο), 291.7 (Θρησκευτική εκπαίδευση)
ISBN: 978-960-333-626-6
ISBN (10ψήφιο): 960-333-626-2
Βάρος: 0.269 κιλά
Εκδότης: Γρηγόρη
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
14.27
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

10.99
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Ιωάννης Ψαριώτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Είναι δάσκαλος και υπηρετεί τη Δημόσια εκπαίδευση . Διετέλεσε υποδιευθυντής & διατελεί Δ/ντης σε σχολεία της Δ΄ Περιφέρειας Αθηνών. Είναι απόφοιτος της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης. Κατέχει το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, το πτυχίο της Εξομοίωσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών και το Πτυχίο Πιστοποίησης του ΥΠΕΠΘ για τη χρήση των νέων τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στη Εκπαίδευση. Κατέχει το Μεταπτυχιακό δίπλωμα της Θεολογικής Σχολής Αθηνών - Παντείου (διατμηματικό) με ειδίκευση σπουδές φύλου. Υπήρξε μέλος της συγγραφικής ομάδας για τη δημιουργία εκπαιδευτικού cd-rom για τα θρησκευτικά της Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξης. Έχει ενεργή συμμετοχή στα κοινά, υπηρετώντας το γονεϊκό κίνημα από τις θέσεις του Γεν. Γραμματέα, Αντιπρόεδρου στην Ένωση Γονέων Γλυφάδας, του Γεν. Γραμματέα της Ένωσης γονέων Αλίμου και Αναπληρωματικού ταμία στην Ομοσπονδία γονέων Αθηνών. Υπήρξε Αντιπρόεδρος του ΕΛΚΕΚΑ «Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτή». Έχει ενεργή Συνδικαλιστική δράση, υποψήφιος αιρετός για το ΚΥΣΠΕ, ΠΥΣΠΕ, Γραμματέας του Δ,Σ. Δ/λων Γλυφάδας. Είναι αντιπρόσωπος στη διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος και Πρόεδρος του Δ.Σ. Δ/λων Γλυφάδας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.