Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η ανάγνωση των εικόνων
(Η γραμματική του οπτικού σχεδιασμού)
Συγγραφείς:   Gunther Kress, Theo van Leeuwen,


Η ανάγνωση των εικόνων
Η έρευνα αυτή αποτελεί μία πρώτη συστηματική και διεξοδική θεώρηση της γραμματικής του οπτικού σχεδιασμού. Πρόκειται για μία ανάλυση των διασημειωτικών σημασιολογικών σχέσεων μεταξύ των διαφορετικών τρόπων, κυρίως του λεκτικού και του οπτικού, που διαπλέκονται για την οικοδόμηση νοημάτων σε συγκεκριμένα κοινωνικά και πολιτισμικά πλαίσια.

Οι συγγραφείς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην εισαγωγή τους, παροτρύνθηκαν για την έρευνα αυτή από την ανάγκη για καλύτερη κατανόηση όλων των πραγμάτων που συνοδεύουν το λεκτικό τρόπο: τις εκφράσεις του προσώπου, τις χειρονομίες, τις εικόνες, τη μουσική κλπ.. Έτσι, αφʼ ενός καταδεικνύουν τις διαφορές ανάμεσα στη γλώσσα και στην οπτική επικοινωνία και αφʼ ετέρου αναλύουν τις ευρύτερες σημειωτικές αρχές που συνδέουν, όχι μόνο τη γλώσσα και την εικόνα, αλλά όλους τους τρόπους στην πολυτροπική επικοινωνία.

Πρόκειται για μια ανάλυση που χρησιμοποιήθηκε σε μαθήματα επικοινωνίας και σπουδών στα ΜΜΕ, αλλά και ως μεθοδολογία για την έρευνα σε τομείς όπως η αναπαράσταση στα ΜΜΕ, οι σπουδές κινηματογράφου, η παιδική λογοτεχνία και η χρήση εικόνων και σελιδοποίησης στα σχολικά εγχειρίδια. Ιδιαίτερα όμως στην εκπαίδευση, καθώς η εισαγωγή της παιδαγωγικής των πολυγραμματισμών στα σχολεία είναι πλέον αναγκαία ώστε ο μαθητής να είναι σε θέση να αναπτύξει όλες εκείνες τις μετασημειωτικές λειτουργίες που θα τον καταστήσουν επαρκή και κριτικό αναγνώστη των νέων κειμενικών μορφών.

Αυτή η πλήρως αναθεωρημένη έκδοση περιλαμβάνει:

- νέο υλικό για τις κινούμενες εικόνες και το χρώμα
- μια συζήτηση για το πώς οι εικόνες και οι χρήσεις τους έχουν αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου
- ιστότοπους και εικόνες απ΄ το διαδίκτυο
- ιδέες για το μέλλον της οπτικής επικοινωνίας24χ17 εκ., 424 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 306.44 (Κοινωνιογλωσσολογία), 153.69 (Επικοινωνία, Μη λεκτική), 379.2 (Εκπαιδευτική πολιτική)
Άλλα πρόσωπα: Φωτεινή Παπαδημητρίου (Επιμελητής) , Γιώτα Κουρμένταλα - Νταμπαράκη (Μεταφραστής) ,
ISBN: 978-960-458-266-2
ISBN (10ψήφιο): 960-458-266-6
Βάρος: 0.688 κιλά
Εκδότης: Επίκεντρο
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
25.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

22.25
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

O Gunther Kress πιστεύει ότι τα δύο κυριότερα γεγονότα που σημάδεψαν τα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα ήταν η εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας και κουλτούρας στο τέλος της εφηβείας του και η παρακολούθηση των μαθημάτων του Michael Halliday στα μέσα της τρίτης δεκαετίας της ζωής του. Γνωρίζει ότι και τα δύο τον επηρεάζουν ακόμα. Κατά συνέπεια η ακαδημαϊκή του εργασία κινείται διαρκώς στο χώρο της κουλτούρας και της γλώσσας, γεγονός που αντανακλάται στα κυριότερα έργα του που έχουν εκδοθεί. Εξηγεί το ενδιαφέρον του για τη γλώσσα στην εκπαίδευση ως ένα συγκεκριμένο, και μάλιστα πολύ σημαντικό, παράδειγμα της αλληλεξάρτησης κουλτούρας και γλώσσας. Σήμερα είναι καθηγητής της Επικοινωνίας (Communications) στο University of Technology, στο Sydney.

O Theo van Leeuwen έχει εργαστεί ως κινηματογραφικός και τηλεοπτικός παραγωγός στην Ολλανδία και στην Αυστραλία και ως καθηγητής στο Κέντρο Ερευνών για τη Γλώσσα και την Επικοινωνία, στο Πανεπιστήμιο του Cardiff. Σήμερα είναι κοσμήτορας στο Τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας, στο Σίδνεϊ.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.