Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από το Συμβούλιο της Επικρατείας
Συγγραφέας:   Σταυρούλα Ν. Κτιστάκη


Η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από το Συμβούλιο της Επικρατείας
Η σύγχρονη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας χαρακτηρίζεται από την τάση να υιοθετεί ερμηνευτικές λύσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάθε φορά που τίθενται ζητήματα εφαρμογής της ΕΣΔΑ, με ευθεία συχνά αναφορά σε αποφάσεις του ΕΔΔΑ.
Όταν, βέβαια, το ΣτΕ διαπιστώνει ότι η προστασία ανθρωπίνου δικαιώματος είναι πληρέστερη βάσει της εσωτερικής έννομης τάξης δεν διστάζει να μην εφαρμόσει την αντίστοιχη ρύθμιση της ΕΣΔΑ.
Εντούτοις, σε περιπτώσεις που διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας δεν προστατεύουν επαρκώς τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο προβαίνει σε μία σύμφωνη με την ΕΣΔΑ ερμηνεία των διατάξεων αυτών.
Ο Έλληνας δικαστής ως εφαρμοστής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καλείται να προσαρμόσει το ελληνικό δίκαιο προς τις νεότερες τάσεις της νομολογίας του Δικαστηρίου του Στρασβούργου. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται ο αριθμός των υποθέσεων που άγονται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παράλληλα, επιτυγχάνεται η εναρμόνιση του ελληνικού δικαιϊκού συστήματος προς τις απαιτήσεις μιας ενιαίας έννομης τάξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μιας έννομης τάξης η οποία προτάσσει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως κύρια έκφραση της δημοκρατικής πορείας της Ευρώπης.

136 σελίδες
Ονομασία σειράς: Διοίκηση και Πολιτεία: Μελέτες
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 342 (Δημόσιο δίκαιο)
Άλλα πρόσωπα: Γεώργιος Δ. Παπαδημητρίου (Υπεύθυνος Σειράς) , Αντώνης Μακρυδημήτρης (Υπεύθυνος Σειράς) ,
ISBN: 978-960-15-2225-8
ISBN (10ψήφιο): 960-15-2225-5
Βάρος: 0.55 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
14.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

13.30
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Σταυρούλα Κτιστάκη σπούδασε στη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών (Ν.Ο.Ε.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έλαβε πτυχίο Νομικής και πτυχίο Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών της Σχολής αυτής. Έλαβε DΕΑ Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris I - Pantheon - Sorbonne όπου και εκπόνησε διδακτορική διατριβή (1990) με θέμα: "L΄ evolution du controle juridictionnel des motifs de l΄ acte administratif" και με βαθμό άριστα. Η διδακτορική διατριβή δημοσιεύθηκε από τις εκδόσεις LGDJ, Serie du droit public, με επιχορήγηση του Γαλλικού Υπουργείου Παιδείας και του Πανεπιστημίου Ρaris I. Είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μετέχει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει μελέτες σε θέματα που αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση, και γενικότερα τη Διοικητική Επιστήμη.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.