Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Αγρίνιο
(Πολεοδομική εξέλιξη από την αναδημιουργία στην ακμή του μεσοπολέμου (1830-1940))

Αγρίνιο
Η μελέτη αποκαλύπτει την αναδημιουργία και εξέλιξη της πόλης, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς στη διάρκεια του αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης. Το Αγρίνιο εντάσσεται στο ευρύτερο ιστορικό περιβάλλον και τα ζητήματα συγκρότησης του αστικού χώρου συσχετίζονται με τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά δεδομένα.

Θέματα που διαφωτίζονται είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς στη διάρκεια των πρώτων δεκαετιών μετά την Ανεξαρτησία, η διαχείριση των εκτεταμένων ενικών γαιών, τα ζητήματα του εποικισμού των Σουλιωτών και άλλων Ηπειρωτών, ο σχηματισμός των αστικών λειτουργιών, οι μορφές πολεοδομικής οργάνωσης σε διάφορες ιστορικές περιόδους. Η έρευνα αποκαλύπτει τις διαδικασίες πολεοδομικού σχεδιασμού και το βαθμό εφαρμογής τους, τους ρόλους του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης στην οργάνωση του χώρου.

Καταγράφονται και ερμηνεύονται στοιχεία που προέρχονται αποκλειστικά από πρωτογενείς πηγές. Οι σπουδαιότερες, άγνωστες μέχρι την έρευνα, αρχειακές πηγές που εντοπίστηκαν είναι το κτηματολόγιο του Αγρινίου του 1845 (που περιλαμβάνει τις ιδιοκτησίες με κτηματολογικό αριθμό, ονοματεπώνυμο και επάγγελμα του ιδιοκτήτη), ο κτηματολογικός χάρτης και το οθωνικό σχέδιο της πόλης του 1852/1853, τα παραχωρητήρια των εθνικών γαιών, τα σχέδια της πόλης και οι τροποποιήσεις τους.

Το βιβλίο περιέχει πολυάριθμους χάρτες, οι οποίοι δημοσιεύονται για πρώτη φορά, αποτελούν κύριο αποδεικτικό υλικό της έρευνας και μια σειρά από αυτούς ανασχεδιάστηκαν από τη συγγραφέα.

28χ28 εκ., 190 σελίδες
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 711.449 5 (Πολεοδομία - Ελλάς), 938.917 (Αγρίνιο - Ιστορία)
ISBN: 978-960-87364-1-2
ISBN (10ψήφιο): 960-87364-1-2
Βάρος: 1.64 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
40.38
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

35.94
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Μονιούδη - Γαβαλά, Δώρα
Η Δώρα Μονιούδη-Γαβαλά γεννήθηκε στην πόλη της Χίου. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1972-1977). Ασχολείται με πολεοδομικές και αρχιτεκτονικές έρευνες και μελέτες. Είναι υποψήφια διδάκτωρ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έχει τιμηθεί με Έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών (1996). Βιβλία της: "Η πόλη της Χίου- κοινωνία, πολεοδομία, αρχιτεκτονική", χορηγοί: Δήμος και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου, Αθήνα, 1994 "Το πνευματικό κέντρο της Χίου-πολεοδομική και αρχιτεκτονική επισκόπηση", Βιβλιοθήκη Κοραή, Αθήνα 1996 "Σαντορίνη, κοινωνία και χώρος. 15ος-20ος αιώνας", Μπελλώνειο Ίδρυμα, Αθήνα 1997 "Το Κάστρο της Χίου", Αιγέας, Χίος 2001.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.