Κοινωνικό κεφάλαιο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κοινωνικό κεφάλαιο

Εμπιστοσύνη και κοινωνία των πολιτών

Συλλογικό έργο

Αλέξανδρος Αφουξενίδης

Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος

15.90€ -33% 10.65€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789600225037

  • Κατηγορίες:

    Ανθρωπολογία

  • Έτος κυκλοφορίας

    2010

  • Εκδότης

    παπαζήσης

Στον παρόντα τόμο επιχειρείται τόσο η θεωρητική όσο και η εμπειρική σκιαγράφηση όψεων του τριπτύχου `κοινωνικό κεφάλαιο - εμπιστοσύνη - κοινωνία πολιτών`· έννοιες ποικιλόμορφης προέλευσης. Τόσο οι ίδιες όσο και ο συνδυασμός τους έχουν έρθει στο προσκήνιο με την αναγέννηση του αναλυτικού ενδιαφέροντος για την κοινωνική ζωή γενικά, ειδικότερα δε για τη κοινωνική ζωή κατά την τρέχουσα περίοδο της ύστερης νεωτερικότητας, η οποία χαρακτηρίζεται μεταξύ άλλων από προϊούσα εξατομίκευση. Σήμερα τίθεται ξανά το ερώτημα αναφορικά με το πώς είναι δυνατή η κοινωνική ζωή στις σύγχρονες κοινωνίες, που με δεδομένη την ποικιλομορφία τους χαρακτηρίζονται ως πολιτισμικά δυτικού τύπου, πολιτικά φιλελεύθερες-δημοκρατικές και οικονομο-κοινωνικά καπιταλιστικές. Οι συγγραφείς είναι κοινωνιολόγοι και πολιτικοί επιστήμονες. Όπως είναι αναμενόμενο ο κάθε ένας εξ αυτών, πέραν της προσέγγισης που υιοθετεί, εκκινεί και μεταφέρει την οπτική της δικής του διακριτής επιστημονικής πειθαρχίας στις θεωρητικές επεξεργασίες, στις θεματικές προτεραιότητες, στις μεθοδολογικές επιλογές, όπως και στους τρόπους επεξεργασίας του εμπειρικού υλικού. Απ` αυτή την άποψη, ο παρών τόμος ο οποίος συνέχεται από την ενασχόληση με τις έννοιες-κλειδιά της εμπιστοσύνης, του κοινωνικού κεφαλαίου και της κοινωνίας των πολιτών, κατεξοχήν χαρακτηρίζεται από εννοιολογικό πλουραλισμό.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέξανδρος Αφουξενίδης (Συγγραφέας)

Ο Αλέξανδρος Αφουξενίδης είναι Κοινωνιολόγος και διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος

Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος είναι αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα και σπούδασε νομικά, κοινωνιολογία και πολιτική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη London School of Economics and Political Science και στο Πανεπιστήμιο Yale, όπου το 1991 υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή του. Έχει διδάξει κοινωνιολογία και πολιτική επιστήμη στο μεταπτυχιακό ίδρυμα Instituto Juan March de Estudios e Investigaciones της Μαδρίτης και στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 1998 διδάσκει πολιτική επιστήμη στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει άρθρα για το σύγχρονο ελληνικό κράτος, τις σχέσεις διοίκησης και πολιτικής, την κοινωνία πολιτών και το κράτος πρόνοιας στα περιοδικά British Journal of Sociology, Κοινωνία Πολιτών και Σύγχρονα Θέματα και στις εφημερίδες Αυγή και Βήμα της Κυριακής. Έχει εκδόσει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία "Γραφειοκρατία και πολιτική εξουσία" (Αντ. Σάκκουλας, 1996), "Populism and Bureaucracy" (The University of Notre Dame Press, 1996) ενώ έχει επιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους "Κοινωνία και πολιτική" (Θεμέλιο, 1996, μαζί με τους Χ. Λυριντζή και Ηλ. Νικολακόπουλο), "Ο Συνήγορος του Πολίτη: Η δημοκρατία σε βάθος" (Παπαζήσης, 2000), κ.ά..
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σωκράτης Μ. Κονιόρδος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μανώλης Γ. Αλεξάκης (Συγγραφέας)

Ο Μανώλης Αλεξάκης είναι Κοινωνιολόγος και διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στέλιος Αλεξανδρόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Στέλιος Αλεξανδρόπουλος (1953-2006) ήταν αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σπούδασε Νομικά, Κοινωνιολογία και Πολιτικές Επιστήμες. Για μεγάλο διάστημα είχε συμμετοχή στην ενεργό πολιτική, ενώ άρθρα και πολιτικές αναλύσεις του δημοσιεύτηκαν, κατά καιρούς, στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Υπήρξε υπότροφος του ΙΚΥ και συνεργάστηκε ως ερευνητής στο ΕΚΚΕ και στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Οι επιστημονικές του δημοσιεύσεις περιλαμβάνουν άρθρα για τον Μαρξ, το χρόνο εργασίας, τις οργανώσεις συμφερόντων και τα πολιτικά κόμματα. Επίσης, επιστημονικά του άρθρα έχουν δημοσιευτεί ή έχουν επιλεγεί να δημοσιευτούν σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ανδρέας Φερώνας (Συγγραφέας)

Ο Ανδρέας Φερώνας είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχει λάβει το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στην Ανάλυση της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Πολιτικής από το Πανεπιστήμιο του Bath (υποτροφία Erasmus) και το διδακτορικό του δίπλωμα στην Κοινωνική Πολιτική από το Πάντειο Πανεπιστήμιο (υποτροφία ΙΚΥ). Έχει διδάξει στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (2001-2004), έχει εργαστεί ως ειδικός επιστήμονας στο Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής προστασίας (2003-2008) και στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης (2008-2009) και έχει διατελέσει Τακτικό Μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2004-2008). Διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και είναι μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Είναι ο συγγραφέας της μονογραφίας, "Φτώχεια και Κοινωνικός Αποκλεισμός σε Ευρώπη και Ελλάδα: Έννοιες, αντιλήψεις, πολιτικές" (Εκδόσεις Σάκκουλα, 2004) και έχει συν-επιμεληθεί (μαζί με τον Χ. Οικονόμου) τον συλλογικό τόμο, "Οι Εκτός των Τειχών: Φτώχεια και Κοινωνικός Αποκλεισμός στις Σύγχρονες Κοινωνίες" (Εκδόσεις Διόνικος, 2006). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και οι επιστημονικές του δημοσιεύσεις εστιάζονται στα ζητήματα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στην ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική και στη συγκριτική κοινωνική πολιτική.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρήστος Ι. Παρασκευόπουλος (Συγγραφέας)

Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σταύρος Κωνσταντακόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Σταύρος Κωνσταντακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακό στο Παρίσι (Paris II, Doctorat d΄ Etat). Από το 1992 ως το 2003 δίδαξε στο τμήμα κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 2003 διδάσκει στο τμήμα πολιτικών επιστημών και ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά "Αξιολογικά", "Σύγχρονα Θέματα", "Δοκιμές", "Νέα Εστία", "Πολίτης" κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σωκράτης Μ. Κονιόρδος (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
263
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.342 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση