Ας σκεφτούμε τη μουσική σήμερα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ας σκεφτούμε τη μουσική σήμερα

Από τα σεμινάρια του Ντάρμστατ (1963)

Pierre Boulez

15.07€ -27% 11.00€

Στον Πιερ Μπουλέζ -εμβληματική μορφή συνθέτη και διευθυντή ορχήστρας στη διάρκεια των πενήντα τελευταίων χρόνων- πάντοτε συνυπήρχαν οι ιδιότητες του ποιητή των ήχων και του τεχνίτη που, αποδεχόµενος µια µεγάλη και µακρά ιστορική παράδοση, είναι έτοιµος και ικανός να τη σπάσει. Σε πολλές περιόδους της δηµιουργικής του πορείας, µέσα από το γράψιµο, την έκφρασή του µε λέξεις, ανέπτυξε και εξέλιξε τις πιο άμεσες και εμπειρικές του συλλήψεις για να φτάσει, αργότερα, να τις εφαρµόσει σε µια σειρά συνθέσεων.
Σε αυτό το βιβλίο περιλαµβάνονται οι περίφηµες διαλέξεις-µαθήµατα που έδωσε ο Μπουλέζ στο 
Ντάρµστατ, στις αρχές της δεκαετίας του '60, ενώ βρισκόταν σε µια σηµαντική στροφή της 
προσωπικής του δηµιουργίας. Και όπως έγραφε ο Μισέλ Φουκό για τον Μπουλέζ, "το ουσιώδες γι' αυτόν βρίσκεται στο εξής: το να σκέφτεται την πρακτική όσο το δυνατόν πιο κοντά στις εσωτερικές του αναγκαιότητες χωρίς να υποκύπτει σε καμιά από αυτές, σαν να ήταν κυριαρχικές απαιτήσεις. 
Ποιος είναι λοιπόν ο ρόλος της σκέψης σε αυτό που κάνουμε, όταν αυτή δεν πρέπει να είναι ούτε 
µια απλή δεξιότητα ούτε µια καθαρή θεωρία; Ο Μπουλέζ το έδειξε: να δίνει τη δύναµη για να σπάσουµε τους κανόνες μέσα στο ίδιο το έργο που τους χρησιμοποιεί".

Θωμάς Σλιώμης

Θωμάς Σλιώμης (Μεταφραστής)

Ο Θωμάς Σλιώμης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Έκανε σπουδές πιάνου, αρμονίας και σύνθεσης, τις οποίες ολοκλήρωσε στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 στην Αθήνα. Ασχολήθηκε με τη σύνθεση σύγχρονης μουσικής, αλλά και με μορφές της τζαζ και της αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε ραδιοφωνίες, φεστιβάλ και ανεξάρτητα κοντσέρτα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει γράψει μουσική για θέατρο, κινηματογράφο, χορό καθώς και για έργα πολλαπλών μέσων. Έχει επίσης ηχογραφήσει δύο προσωπικούς δίσκους (Phonorama, Cantos) κι έχει συμμετάσχει με έργα του σε άλλους. Έχει δημοσιεύσει άρθα στον περιοδικό τύπο ("Ήχος", "Διαβάζω", "Συν και Πλην" κ.ά.) και είναι υπεύθυνος ύλης των "Μουσικών" - περιοδικού θεωρίας και σκέψης πάνω στη μουσική. Το 1993 κυκλοφόρησε από της εκδόσεις Αλεξάνδρεια η συλλογή δοκιμίων του "Τα κάτοπτρα της φαντασίας". "Η αόρατη γραμμή" είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Pierre Boulez

Pierre Boulez (Συγγραφέας)

Ο Π. Μπουλέζ (γενν. το 1925) υπήρξε
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
231
Διαστάσεις:
20x13
Βάρος:
0.315 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση