Μεταξύ πολεμικής και διαλόγου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μεταξύ πολεμικής και διαλόγου

Το Ισλάμ στην βυζαντινή, μεταβυζαντινή και νεότερη ελληνική γραμματεία

Αγγελική Γ. Ζιάκα

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μας προς το Ισλάμ οφείλεται αφενός μεν στο γεγονός της μικρής απόστασης που χωρίζει την Ελλάδα από τις χώρες της Ανατολής και του Ισλάμ, αφετέρου δε στους ιδιαίτερους ιστορικούς δεσμούς που αναπτύχθηκαν μεταξύ των δυο κόσμων και των δύο πολιτισμών κατά την μακραίωνη, άλλοτε θετική και άλλοτε αρνητική επικοινωνία και συμβίωση τους. Επομένως, η έρευνα για το Ισλάμ στον ελληνικό χώρο είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και μείζον θέμα για τη σύγχρονη Ελλάδα. Το Ισλάμ είναι βέβαια κάτι το διαφορετικό για την ελληνική σκέψη και τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά δεν είναι κάτι το εξωτικό και μακρυνό· για τον ελληνικό κόσμο είναι ο άμεσος γείτονάς του, με τον οποίο κατά ποικίλους τρόπους συμβίωσε επί αιώνες και η συμβίωση αυτή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία και εξέλιξη του νεότερου ελληνισμού. (...) Κύριος σκοπός της μελέτης μας είναι να παρουσιάσουμε την ελληνική έρευνα για το Ισλάμ και να μελετήσουμε τη νέα οπτική γωνία υπό την οποία η έρευνα αυτή το προσεγγίζει.(...) Η παρούσα μελέτη επιχειρεί να περιλάβει την εμπειρία μίας ολόκληρης ζωής του ελληνικού κόσμου από την σχέση και συμβίωσή του με τον κόσμο του Ισλάμ, και να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο η σύγχρονη ελληνική έρευνα αξιοποιεί την παλιά γραμματεία της βυζαντινής και οθωμανικής εποχής για τη θρησκεία του Ισλάμ και δίνει μία κατατοπιστική εικόνα για τον ρόλο του στη σημερινή πραγματικότητα. (...)


[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]

Ευστάθιος Χ. Λιανός - Λιαντής (Επιμέλεια)

Ο Δρ. Ευστάθιος Χ. Λιανός Λιάντης, επιστημονικός συνεργάτης της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπηρετεί σήμερα ως Ειδικός Γραμματέας Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Επιστημονικά έχει μελετήσει την ιστορική πορεία των σχέσεων της Εκκλησίας με την Πολιτεία και την ιδεολογική χρήση εκκλησιαστικών προτύπων, ενώ ερευνητικό πεδίο της διδακτορικής του διατριβής (PhD) υπήρξε η πορεία της μεταβυζαντινής λογιοσύνης στη Δύση. Αντικείμενο της μεταδιδακτορικής του έρευνας είναι οι όψεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και της θρησκευτικής διπλωματίας κατά την περίοδο διοίκησης του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού. Επίσης, είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (MTheol) και του Royal Holloway - University of London (MPhil), με υποτροφία της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και συνεποπτεία του King΄ s College και του University College London. Επιπλέον, έχει ειδικευθεί στην Παλαιογραφία και την Κωδικολογία. Επιμελήθηκε επιστημονικά πλέον των εβδομήντα ελληνικών και ξενόγλωσσων εκδόσεων από το σύνολο των αντικειμένων των κλασσικών σπουδών και, παράλληλα, συνεργάστηκε για την πραγματοποίηση πολιτιστικών δράσεων και ακαδημαϊκών πρωτοβουλιών με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Ελλάδος, τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία και επίσημους φορείς άλλων θρησκευτικών ομολογιών. Ήταν πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας (2016). Είναι ο επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) και ιδρυτικό μέλος του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος.

Αγγελική Γ. Ζιάκα

Αγγελική Γ. Ζιάκα (Συγγραφέας)

Η Αγγελική Ζιάκα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου. Μετέβη στο εξωτερικό για σπουδές εξειδίκευσης στην ιστορία των θρησκειών και κυρίως στο Ισλάμ, την αραβική γλώσσα και τον αραβικό πολιτισμό: Παρίσι, Θεολογικό Ινστιτούτο Αγίου Σεργίου και Σορβόννη, Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, Ποντιφικικό Ινστιτούτο Αραβοϊσλαμικών Σπουδών Ρώμης και στο Χασεμιτικό Πανεπιστήμο του Αμμάν της Ιορδανίας. Το 2005 εξελέγη λέκτορας στο γνωστικό αντικείμενο της θρησκειολογίας του τμήματος της Θεολογίας του ΑΠΘ. Μιλά γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά, αραβικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
586
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.885 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση