Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ο ησυχασμός στον κόσμο των νοτίων σλάβων τον ΙΔ΄αιώνα
(Επιδράσεις στον πνευματικό, εκκλησιαστικό και πολιτικό τους βίο)
Συγγραφέας:   Ηλίας Γ. Ευαγγέλου


Ο ησυχασμός στον κόσμο των νοτίων σλάβων τον ΙΔ΄αιώνα
[...] Η μελέτη ξεκινά με την παρουσίαση σε αδρές γραμμές του ιστορικού πλαισίου του 14ου αιώνα, οπότε οι ορθόδοξοι Νότιοι Σλάβοι (Βούλγαροι και Σέρβοι) γνώρισαν τον ησυχασμό και άρχισαν να επηρεάζονται απ΄ αυτόν.

Στο πρώτο κεφάλαιο αναζητείται η προέλευση του ησυχασμού και ανιχνεύονται οι ρίζες του στη μυστική παράδοση της χριστιανικής Ανατολής. Παράλληλα, επισημαίνεται η πρώιμη γνωριμία της μυστικής παράδοσης του ανατολικού χριστιανισμού με τον κόσμο των Νοτίων Σλάβων που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τον εκχριστιανισμό του και η οποία αποτυπώνεται στη ζωή και το έργο των πρώτων νοτιοσλάβων αγίων ασκητών, όπως ο Ιωάννης της Ρίλας, ο Πρόχορος της Ψίνας, ο Γαβριήλ του Λέσνοβο, ο Ιωακείμ Οσογκόβου και ο πρώτος αρχιεπίσκοπος Σερβίας, Σάββας.

Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται η πορεία διάδοσης του ησυχασμού στον νοτιοσλαβικό κόσμο μέσα από τη ζωή και τη δράση των κυριότερων εκπροσώπων του όπως: ο Γρηγόριος Σιναΐτης, ο Θεοδόσιος από το Τύρνοβο, ο Ρωμύλος από το Βιδίνιο, ο τελευταίος πατριάρχης Τυρνόβου Ευθύμιος και οι στενοί του μαθητές, καθώς και ο αρχιεπίσκοπος Δανιήλ Β΄ και ο μοναχός Ησαΐας ο Αθωνίτης.

Στο τρίτο κεφάλαιο μελετάται η πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα των ησυχαστών, η οποία διαμόρφωσε την ταυτότητα του νοτιοσλαβικού κόσμου. Πιο συγκεκριμένα παρουσιάζονται τα σπουδαία πνευματικά κέντρα που δημιούργησαν οι πρωτεργάτες του ησυχασμού και η επίδραση που άσκησε στην ασκητική γραμματεία, τη μεταρρύθμιση του λειτουργικού τυπικού της Εκκλησίας, την ανανέωση της αγιολογικής γραμματείας και τον εκσυγχρονισμό του γραπτού λόγου.

Τέλος, στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η επίδραση που άσκησε ο ησυχασμός στην εκκλησιαστική και πολιτική ζωή των ορθοδόξων Νοτίων Σλάβων και η οποία σφράγισε την ιστορική τους πορεία. [...]

(από τον πρόλογο του συγγραφέα)

21χ14 εκ., 391 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 255 (Μοναχισμός)
Άλλα πρόσωπα: Ευστάθιος Χ. Λιανός - Λιαντής (Επιμελητής)
ISBN: 978-960-242-455-1
ISBN (10ψήφιο): 960-242-455-9
Βάρος: 0.591 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon
Εξαντλήθηκε
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.