Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ψηφιακά μέσα
(Ο πολιτισμός του ήχου και του θεάματος)

Offer
Κάθε ριζική αλλαγή στα μέσα επικοινωνίας έχει συνοδευτεί από μια έκρηξη θετικών προσδοκιών αλλά και δυσοίωνων προφητειών. Το ίδιο συνέβη και με την εμφάνιση των ψηφιακών μέσων, τα οποία συχνά αντιμετωπίζονται με ένα μείγμα ενθουσιώδους μελλοντολογίας και ακραίας καταστροφολογίας.

Οι συγγραφείς του συλλογικού αυτού τόμου δεν επιδιώκουν να καταθέσουν μία ακόμη προφητεία ή πρόγνωση, αλλά να συμβάλουν στη νηφάλια διάγνωση, τη μεθοδική διερεύνηση και κατανόηση της ψηφιακής συνθήκης, Τι ακριβώς είναι τα ψηφιακά μέσα; Πώς αλλάζουν τα ήθη και τις πρακτικές μας, τους όρους παραγωγής, κυκλοφορίας και κατανάλωσης των πολιτισμικών αγαθών;

Η ψηφιακή εποχή δεν συνιστά απλώς μια σαρωτική τεχνολογική μεταβολή αλλά κυρίως μια θεμελιακή πολιτισμική τομή, μια καινούργια κουλτούρα. Μια καινούργια συνθήκη, με άλλα λόγια, σε κάθε πτυχή της ιδιωτικής και συλλογικής μας ζωής, σε κάθε διάσταση της κοινωνικής δράσης, αλληλόδρασης και δημιουργίας. Την ίδια στιγμή, τα μέσα μεταμορφώνονται, γίνονται ολοένα και πιο υβριδικά, συνδυαστικά, διαδραστικά. Σήμερα, όλα όσα γνωρίζαμε από την εποχή των μαζικών μέσων και της μαζικής κουλτούρας είτε δεν επαρκούν είτε δεν ισχύουν. Το έργο της μελέτης και της θεωρίας των μέσων επικοινωνίας αρχίζει εκ νέου.


Περιεχόμενα:

Ι. Κινηματογράφος
- Paul Messaris, "Ψηφιακό Χόλιγουντ: Τεχνολογία, οικονομικά, αισθητική".
- Yannis Tzioumakis, "Από τη βιομηχανία του κινηματογράφου στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας: Το Χόλιγουντ στην εποχλή της ψηφιακής τεχνολογίας".
- Ελευθερία Θανούλη, "Οι κινούμενες εικόνες στην ψηφιακή εποχή: Διερευνώντας τις αλλαγές στη φύση και τη μορφή του κινηματογραφικού μέσου".

ΙΙ. Τηλεόραση
- Φιλήμων Μπαντιμαρούδης, Ειρήνη Στάθη, "Διαδραστική τηλεόραση: Η εξέλιξη του ψηφιακού θεάματος".
- Αβραάμ Κάουα, "Σειριακή τεχνολογία: Η ψηφιακή τηλεόραση ως σύγχρονη δραματική τέχνη".
- Gary Needham, David Woods, "Η πρόσβαση είναι το παν: Η καλωδιακή τηλεόραση στην ψηφιακή εποχή".

ΙΙΙ. Ήχος - Μουσική
- Νίκος Μπουμπάρης, "Πολιτισμικές τεχνολογίες του ήχου: Η περίπτωση του surround στον κινηματογράφο".
- Ανδρέας Φλώρος, "Η τεχνολογία του ψηφιακού ήχου"
- Θεόδωρος Λώτης, "Ψηφιακή μουσική δημιουργία"
- Γιώργος-Μιχαήλ Κλήμης, "Καινοτομία, επιχειρηματικότητα και μουσική βιομηχανία: Ένας πρόλογος δημιουργικής καταστροφής".
- Αλέξανδρος Μπαλτζής, "Από τα ερτζιανά στο διαδίκτυο: "Ραδιόφωνο και μουσική κουλτούρα στον 21ο αιώνα".

ΙV. Ψηφιακή Κουλτούρα
- Μιχάλης Κοκκώνης, "Ψηφιακή ψυχαγωγία: Παιχνίδια υπολογιστών και βιντεοπαιχνίδια".
- Εύη Σαμπανίκου, "Από το ψηφικό στο εικονικό: Τέχνη και τεχνολογία στις αρχές του 21ου αιώνα".
- Γρηγόρης Πασχαλίδης, "Η ιστορία και η θεωρία των μέσων την εποχλή της ψηφιακής κουλτούρας"

472 σελίδες
Ονομασία σειράς: Επιστημονική Βιβλιοθήκη
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 302.23 (Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης), 791.4 (Κινηματογράφος ), 621.382 (Ψηφιακή επικοινωνία)
Άλλα πρόσωπα: Μιχάλης Κοκκώνης (Επιμελητής) , Γρηγόρης Πασχαλίδης (Επιμελητής) , Φιλήμων Μπαντιμαρούδης (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-218-693-0
ISBN (10ψήφιο): 960-218-693-3
Βάρος: 0.55 κιλά
Εκδότης: Κριτική
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
39.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

29.25
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Paul Messaris είναι καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας στο Annenberg School for Communication του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας των ΗΠΑ. Η διδασκαλία και η έρευνά του αφορούν την οπτική επικοινωνία και τα ψηφιακά μέσα.

O Gary Needham είναι επίκουρος καθηγητής στο Nottingham Trent University. Η έρευνά του εστιάζεται στο φιλμ, την τηλεόραση, τη μουσική και την queer θεωρία.

O David Woods είναι επίκουρος καθηγητής στο Nottingham Trent University, με αντικείμενο τα μέσα και τις πολιτισμικές σπουδές. Η ερευνητική και συγγραφική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στις δυνητικές κοινότητες, τη μη επαγγελματική ψηφιακή παραγωγικότητα και τον δημοφιλή κινηματογράφο.

Η Ελευθερία Θανούλη είναι επίκουρη καθηγήτρια θεωρίας κινηματογράφου στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις της αφορούν ζητήματα αφήγησης και αισθητικής στον σύγχρονο παγκόσμιο κινηματογράφο.

Ο Αβραάμ Κάουα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Η συνειρμική ζωή του περιλαμβάνει ταυτόχρονες σπουδές Γαλλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και δημοσιογραφίας σε ιδιωτική σχολή, ένα Master of Arts πάνω στην Αγγλική Λογοτεχνία, το Μεταμοντερνισμό και τη Σύγχρονη Κουλτούρα στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και μια διατριβή Ph.D πάνω στον Μεταμοντερνισμό και στα Κόμικς στο ίδιο πανεπιστήμιο, από το οποίο αποφοίτησε το 2001 με τον τίτλο του διδάκτορα. Γραπτά του πρωτοεμφανίστηκαν το 1994 στο περιοδικό Βαβέλ, ενώ έκτοτε έχει δημοσιεύσει κείμενα σε συλλογές ακαδημαϊκών δοκιμίων και περιοδικά πολιτισμικής επιθεώρησης και κριτικής του εξωτερικού όπως το Βελγικό 9e Art. Τα τελευταία χρόνια ζει κυρίως μεταξύ Λονδίνου και Βόλου, με σταθερούς συντρόφους μια βαλίτσα και μια τερατώδη συλλογή αναγνωσμάτων. Λατρεύει το σινεμά, τα κόμικς, το διάβασμα και τη μουσική, ενώ του αρέσει να κοιτά τη βροχή από το παράθυρό του όταν γράφει.

Ο Θεόδωρος Λώτης είναι λέκτορας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου. Έχει αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις σε διαγωνισμούς σύνθεσης στην Ευρώπη και την Αμερική. Το 2002 απέσπασε το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Εκτέλεσης Ηλεκτροακουστικής Μουσικής στις Βρυξέλλες, από τους οργανισμούς Musiques et Recherches και Fonds Europeen des Societes d΄Auteurs pour la Musique. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής και της Ελληνικής Εταιρείας Ακουστικής Οικολογίας. Τα έργα του κυκλοφορούν από την καναδική εταιρεία Empreintes Digitales.

Ο Φιλήμων Μπαντιμαρούδης διδάσκει στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στο παρελθόν δίδαξε στο University of Texas at Austin καθώς και στο Northern Michigan University των Ηνωμένων Πολιτειών. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή ερευνητικά περιοδικά όπως το Harvard International Journal of Press/Politics και το Communication Research με θέματα που εντάσσονται στα γνωστικά πεδία της θεωρίας της επικοινωνίας, της πολιτικής επικοινωνίας, των νέων τεχνολογιών και της πολιτισμικής επικοινωνίας.

Ο Νίκος Μπουμπάρης είναι Λέκτορας στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα κινούνται στο ευρύτερο πεδίο των πολιτισμικών σπουδών με μελέτες και εφαρμογές στη θεωρία και στον σχεδιασμό του ήχου, στα πολυμέσα και στη μουσική βιομηχανία.

Στάθη, Ειρήνη
Η Ειρήνη Στάθη σπούδασε θεωρία και σημειολογία του θεάματος στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, και είναι διδάκτωρ Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου του Παντείου Πανεπισημίου Αθηνών. Δίδαξε, με την ιδιότητα της υποψηφίας διδάκτορος, στο Τμήμα ΕΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου, και σήμερα διδάσκει στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει γράψει βιβλία με θέμα την ιστορία και θεωρία του κινηματογράφου. Άρθρα της για τον κινηματογράφο και το θέατρο έχουν δημοσιευτεί σε ειδικευμένα περιοδικά, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Γιάννης Τζιουμάκης είναι λέκτορας στα μέσα και στην επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Liverpool. Έχουν εκδοθεί πολλές μελέτες του για τον αμερικανικό κινηματογράφο, που περιλαμβάνουν μελέτες για τους κινηματογραφιστές David Mamet, John Sayles και Edgar G. Ulmer, και για εταιρείες, όπως η Orion Pictures. Τα βιβλία του περιλαμβάνουν το "American Independent Cinema: An Introduction" (2006, EUP) και "The Spanish Prisoner" (2009, EUP). Είναι συν-επιμελητής της σειράς βιβλίων "American Indies" και ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας έκδοσης του περιοδικού "The New Review of Film and Television Studies" (Routledge).

Ο Ανδρέας Φλώρος έλαβε το δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Τεχνολογίας Υπολογιστών και το διδακτορικό δίπλωμα στην περιοχή της ψηφιακής τεχνολογίας του ήχου από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών το 1996 και το 2001, αντίστοιχα. Έχει εργασθεί ως αρχιμηχανικός συστημάτων ασύρματων δικτύων, συμμετέχοντας σε επιτροπές διαμόρφωσης προτύπων του οργανισμού ΙΕΕΕ, ενώ παράλληλα υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα πάνω σε τεχνολογίες αιχμής. Από το Σεπτέμβριο του 2005 είναι διδάσκων του Τμήματος Πληροφορικής και Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, ενώ διδάσκει και στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Τέχνες και Τεχνολογίες του Ήχου" του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ιδίου Πανεπιστημίου.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.