Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Μακεδονική προσωπογραφία του 19ου αιώνα
(Οι ιστορικές μορφές του Ιωάννη Αργυρόπουλου και του Φιλόλαου Πηχεών στο χώρο και στο χρόνο)

Μακεδονική προσωπογραφία του 19ου αιώνα
Δύο σημαντικές προσωπικότητες της νεότερης μακεδονικής ιστορίας, ο Ιωάννης Αργυρόπουλος (1852-1920) και ο Φιλόλαος Πηχεών (1873-1948), συνδέονται άμεσα στο χώρο και στο χρόνο, από τη στιγμή που οι ιστορικές συγκυρίες τους ταυτίζουν στους εθνικούς αγώνες τους για την εγκόλπωση του μεγαλύτερου τμήματος της ιστορικής Μακεδονίας στον εθνικό κορμό και σηματοδοτούν, ο καθένας με τη δική του συμβολή, το πνεύμα της μακεδονικής αντίστασης στα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι το πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα. Μέσα από τα ανέκδοτα έως τώρα Απομνημονεύματά τους, που συγκροτούν δύο πολυτιμότατες πρωτογενείς πηγές, καταγράφονται αναλυτικά βασικές πτυχές της ιστορικής εξέλιξης του μακεδονικού ελληνισμού, ιδιαίτερα σε μία φάση οξύτατης αντιπαράθεσης των εθνοτικών ομάδων της μείζονος Μακεδονίας. Οι μαρτυρίες απλών ανθρώπων, αγωνιστών, ανταρτών, περιγράφουν με τρόπο άμεσο τις συνθήκες της κατάστασης στο μακεδονικό χώρο και βοηθούν στην κατανόηση αρκετών παραμέτρων. Την ίδια στιγμή, δίνονται πολύτιμες πληροφορίες για ανθρώπινες συμπεριφορές πρωταγωνιστών, οι προσωπικές αντιζηλίες, τα προσωπικά πάθη και οι εγωιστικές φιλοδοξίες των οποίων υπέσκαπταν τα θεμέλια του Αγώνα, διεισδύοντας σε βάθος στην εικόνα μίας ιδιαίτερα αμφισβητούμενης και αμφιλεγόμενης εποχής. Μ΄ αυτόν τον τρόπο, μέσα και από την απεικόνιση της ιστορικής εξέλιξης της νεότερης και σύγχρονης Μακεδονίας, όπως αυτή αποτυπώνεται από τα ελληνικά σχολικά εγχειρίδια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των τελευταίων 75 ετών (1924-2000) και την ανάλυση της επίσημης διαχρονικής ελληνικής προσέγγισης της τοπικής ιστορίας, αναδεικνύονται ανιδιοτελείς πρωταγωνιστικές μορφές της μακεδονικής ιστορίας, σε αντιδιαστολή με την ηρωοποιημένη προσέγγιση της ιστορίας και την ειδωλοποίηση πρωταγωνιστών της με αμφιλεγόμενη παρουσία.

Σημείωση: Επίμετρο: Η νεότερη και σύγχρονη Μακεδονική Ιστορία στα διδακτικά εγχειρίδια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (1924-2000)

24χ17 εκ., 245 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 909.007 (Ιστορία - Σπουδή και διδασκαλία), 938.94 (Μακεδονία - Ιστορία), 370.094 95 (Εκπαίδευση - Ιστορία - Ελλάς)
ISBN: 978-960-6741-28-9
ISBN (10ψήφιο): 960-6741-28-1
Βάρος: 0.521 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
25.32
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

22.53
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Βασιλειάδης, Νικόλαος Α.
Ο Νίκος Βασιλειάδης γεννήθηκε στη Φλώρινα το 1969, έλκοντας την καταγωγή του από την περιοχή της Πελαγονίας (Μοναστήρι). Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και από τις αρχές του 1995 ασκεί δικηγορία στη Θεσσαλονίκη. Τον Μάϊο του 2004 αναγορεύθηκε αριστοβάθμιος διδάκτορας του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εδράζονται στην αναδίφηση της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας, με έμφαση στο βορειοελλαδικό χώρο. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και τα πονήματα του ιδίου "Το χρονικό της απελευθέρωσης της Φλώρινας" και "Μοναστήρι, γενέθλια γη" (ομιλίες).

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.