Ποντιακά λαογραφικά σύμμεικτα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ποντιακά λαογραφικά σύμμεικτα

Λεξιλογικά, φραστικά, διηγήσεις, χοροί και τραγούδια

Σάββας Π. Παπαδόπουλος

Το παρόν είναι το τρίτο της σειράς με τίτλο «ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ». Τα δυο προηγούμενα (Ι) και (ΙΙ) περιλαμβάνουν κείμενα που είχα καταγράψει από πληροφορητές μου στα προηγούμενα χρόνια και που όλα έχουν πρωτοδημοσιευτεί σε περιοδικά, περισσότερα στο ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΝΤΟΥ και με τη επανέκδοσή τους συγκροτήθηκαν σε ενιαίο σώμα (corpus). Σ` αυτό εδώ πρωτοδημοσιεύονται τα περισσότερα κείμενα. Και ανήκουν όλα στον υπογράφοντα. Και η παρουσία τους σ` αυτό εδώ το corpus αιτιολογείται είτε με προλόγους είτε με επικεφαλής τίτλους.
Κάτι το ιδιαίτερο αποτελούν οι λίγες σελίδες από τα Λαογραφικά της Ότσεντας, περιοχής του Όφη, πέραν της Τραπεζούντας. Είναι παρμένες από το INTERNET όπου τα δημοσίευσε ένας λεβέντης Οφλής που ξέρει καλά τα οφλίδικα αλλά και νεοελληνικές λέξεις. Το ιδιαίτερο των κειμένων αυτών είναι ότι οι λέξεις διαφέρουν πολύ από εκείνες των άλλων ιδιωμάτων της ποντιακής διαλέκτου. Και ακόμη, ότι υπάρχει τσιτακισμός του κ: ουτς (ουκ), τσαι (και), που τσαικα (που καικά) κλπ. [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]

Σάββας Π. Παπαδόπουλος

Σάββας Π. Παπαδόπουλος (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε το 1928 στο Μαυρόβατο (π. Καράτσαλι) Δράμας από γονείς καταγόμενους από το Καρακούρτ Καρς. Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο Αρρένων Δράμας σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρουπόλεως. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1962-1964) και πήρε πτυχίο από την Πάντειο το 1978. Υπηρέτησε από το 1951 σε δημοτικά σχολεία του ν. Δράμας και από το 1972 της Θεσσαλονίκης. Το 1985 συνταξιοδοτήθηκε. Διετέλεσε πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Δράμας (21 Ιανουαρίου - Νοέμβριο 1967). Ταξίδεψε δύο φορές στον Πόντο (1982 και 1989) και στην Τσάλκα της Γεωργίας (1989) για εθνογραφική και λαογραφική έρευνα. Από νωρίς επίσης επιδόθηκε στην έρευνα ψυχοπαιδαγωγικών ζητημάτων. Καρπός αυτών των ερευνών υπήρξε το πλήθος εισηγήσεων και ομιλιών του σε επιστημονικά συνέδρια, σεμινάρια, στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, καθώς και δημοσιεύματα σε εφημερίδες και περιοδικά. Είναι παντρεμένος και έχει 3 παιδιά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Βιβλίο
Σελίδες:
464
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.001 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση