Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Νοηματική γραφή του λόγου για συμβηματισμό της γραφής, της ανάγνωσης και της κατανόησής του
(Μέθοδοι νοηματικής επεξεργασίας του γραφόμενου λόγου και νοηματικής αναδόμησης διαμορφωμένων κειμένων για εκφραστικότερα ευαναγνωστότερα και ευληπτότερα κείμενα σε παράλληλες και στηλώδεις διατάξεις)
Συγγραφέας:   Γεώργιος Κ. Γέρου


Νοηματική γραφή του λόγου για συμβηματισμό της γραφής, της ανάγνωσης και της κατανόησής του
Η προτεινόμενη "μέθοδος γραφής ευληπτότερων και ευαναγνωστότερων κειμένων" αποτελεί μια ριζοσπαστική καινοτομία στο χώρο της ανάγνωσης και της γραφής. Ίσως το πιο δύσκολο μέρος σε μια ερευνητική προσπάθεια να αποτελεί το "καθεστώς" του υπό εξέταση πεδίου, γιατί οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα δημιουργούν βεβαιότητες και δόγματα, τα οποία εν πολλοίς υποτάσσουν την αναζήτηση του νέου και της προόδου. Η ιστορία βρίθει παραδειγμάτων τέτοιων αγκυλώσεων αλλά και ανατρεπτικών επιλογών, οι οποίες τελικά ιχνηλάτησαν το μέλλον και επιτάχυναν τις εξελίξεις προς όφελος του ανθρώπου.

[...] Ο κ. Γέρου προτείνει την αντικατάσταση της υπάρχουσας δομής γραφής και ανάγνωσης, όπου κυριαρχούν οι λέξεις, με μια καινούργια όπου το καθοριστικό στοιχείο θα είναι τα νοήματα του λόγου. Και εδώ αναδύεται η υπεροχή της πρότασης, γιατί αυτό που εκφράζει ή προσλαμβάνει ο άνθρωπος είναι το νόημα, ενώ οι λέξεις είναι τα "εργαλεία" για την κατανόηση των νοημάτων. Και επειδή στην επιστήμη, η λειτουργία καθορίζει (ή πρέπει να καθορίζει) τη δομή, υπερβαίνοντας θετικά τη διαλεκτική τους σχέση, εδώ έχουμε μια γνήσια τέτοια εξέλιξη.

[...] Για την εκπαίδευση, θεωρώ ότι η μέθοδος θα συνδράμει στη γενικότερη έρευνα της παιδαγωγικής επιστήμης και των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών ευρύτερα, αλλά και ενδεχόμενα να επιλύσει όψεις των μαθησιακών δυσκολιών των μαθητών, που ταλανίζουν τα σύγχρονα εκπαιδευτικά συστήματα. Κριτής βέβαια μιας καινοτομίας είναι πάντα η ίδια η πραγματικότητα και οι ανάγκες της κοινωνίας. Και εδώ η πρόταση αναδεικνύεται ως παράγοντας στην εξέλιξη της γραφής και της ανάγνωσης. Οι συγκριτικές αναγνώσεις μεταξύ κειμένων παραδοσιακής μορφής και κειμένων της συγκεκριμένης πρότασης, από έναν αναγνώστη, καταδεικνύουν τη ροή των εξελίξεων στο συγκεκριμένο πεδίο.

Νίκος Τσούλιας, πρώην πρόεδρος της Ο.Λ.Μ.Ε.


Σημείωση: Προλογίζουν: Νίκος Τσούλιας, πρώην πρόεδρος της Ο.Λ.Μ.Ε., Στέλιος Νικόδημος, παιδαγωγός, τ. πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Γεώργιος Καραγιάννης, καθηγητής ΕΜΠ, διευθυντής Ιδρύματος Επεξεργασίας του Λόγου.

24χ15 εκ., 248 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 302.224 2 (Λόγος), 372.6 (Γλώσσα και εκπαίδευση), 411.07 (Γραφή - Μέθοδοι)
ISBN: 978-960-8416-05-5
ISBN (10ψήφιο): 960-8416-05-1
Βάρος: 0.462 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2005
Γράψε τη δική σου κριτική
18.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

16.02
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.