Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ιωάννης Καποδίστριας: Ο ιδρυτής της νέας Πάτρας
Συγγραφέας:   Νίκος Τζανάκος


Ιωάννης Καποδίστριας: Ο ιδρυτής της νέας Πάτρας
Τι θα μπορούσε να προσφέρει ένα βιβλίο γραμμένο από έναν ερασιτέχνη που αγαπά την ιστορία, όταν οι προσεγγίσεις για τη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια έχουν αποκτήσει παγκοσμίως τεράστια εξειδίκευση, ενώ ειδικοί επιστήμονες περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους, μελετώντας, μεταφράζοντας και αναλύοντας παλαιότερο και νεότερο αρχειακό υλικό;
Στόχος του βιβλίου είναι να προσθέσει ένα μικρό λιθαράκι γνώσης, ως αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς του Καποδίστρια, αλλά και ως ηθική υποχρέωση απέναντι στο μεγάλο αυτόν Έλληνα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Πάτρα. Άλλωστε η Πάτρα είναι η μόνη πόλη που μπορεί να υπερηφανευτεί πως είναι εξ ολοκλήρου καποδιστριακή, αγνοώντας όμως ως σήμερα εν πολλοίς τη συμβολή του Καποδίστρια στην ανάπτυξή της.
Ο Καποδίστριας οραματίστηκε μια άλλη Πάτρα και για τούτο θα μπορούσε να του απονεμηθεί ο τίτλος του "ιδρυτή της Νέας Πάτρας", που είναι και ο τίτλος του βιβλίου. Οραματίστηκε μια Πάτρα απαλλαγμένη από τους κοτζαμπάσηδες, με θαλάσσιο μέτωπο, ολοκληρωμένες υποδομές, πολεοδομικό σχέδιο ευρωπαϊκών προδιαγραφών και πρωταγωνιστικό ρόλο στη Δυτική Ελλάδα. Οι στόχοι του για την πόλη, οι οποίοι παρουσιάζονται αναλυτικά στο βιβλίο, σε μεγάλο βαθμό υλοποιήθηκαν, ενώ άλλοι αποτελούν ακόμα και σήμερα ζητούμενο για την αναβάθμισή της. Αφορούν δε την αναμόρφωσή της από κάθε άποψη: οικονομική, κοινωνική, πολιτική, πολιτιστική, εκπαιδευτική, πολεοδομική.
Στο βιβλίο του Νίκου Τζανάκου παρακολουθούμε τελικά το μικρό θαύμα του Ιωάννη Καποδίστρια που μέσα σε 45 μήνες πέτυχε να δημιουργήσει σε εχθρικό περιβάλλον ένα ολοκληρωμένο -αν και περιορισμένο γεωγραφικά- κράτος. Μεγάλο μέρος του βιβλίου καταλαμβάνουν τα ιστορικά ντοκουμέντα. Αποσπάσματα βιβλίων, μαρτυριών και εγγράφων, αλλά και δεκάδες φωτογραφίες, σχέδια και άλλα τεκμήρια συμπληρώνουν ιδανικά την εικόνα της Πάτρας κατά την καποδιστριακή περίοδο. Παράλληλα έρχονται στο φως για πρώτη φορά σημαντικά ιστορικά ευρήματα όπως το πρωτότυπο οθωμανικό σχέδιο της πόλης και η φωτογραφία του πρώτου σχολείου που λειτούργησε στην Πάτρα (Πούμπλικο) το 1830.

308 σελίδες
Τόπος έκδοσης: Πάτρα
Ταξινόμιση DDC: 938.923 (Πάτρα - Ιστορία)
ISBN: 978-960-98857-8-2
ISBN (10ψήφιο): 960-98857-8-0
Βάρος: 0.55 κιλά
Εκδότης: Το Δόντι
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
22.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

19.58
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Νίκος Τζανάκος γεννήθηκε το 1956. Η καταγωγή του είναι από τη Μάνη. Πριν τριάντα τέσσερα χρόνια, επέλεξε ως δεύτερη πατρίδα του την Πάτρα. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχει επίσης σπουδάσει μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς και διοίκηση και τηλεπικοινωνίες στην αντίστοιχη σχολή του ΟΤΕ, όπου σήμερα είναι διευθυντικό στέλεχος. Άνθρωπος με πλούσια συνδικαλιστική δράση, διετέλεσε πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΤΕ από το 1984 έως το 1995, αντιπρόσωπος στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ. Η πολιτική τον γοητεύει και τον κερδίζει σε πολύ νεαρή ηλικία. Από το 1995 μέχρι σήμερα, υπηρετεί την πόλη των Πατρών, από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου, ως Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Καθαριότητας, μέλος της Δημαρχιακής Επιτροπής, μέλος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Π, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Πρόεδρος του Ε΄ Παιδικού Σταθμού και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. των Παιδικών Σταθμών. Από το 2003 είναι Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων. Από το 2007, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ Α.Ε.). Ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητές του, ξεχωριστή θέση κατέχει η συμμετοχή του στην Παγκόσμια Οργάνωση των Παιδικών Αγώνων (I.C.G.), η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (Δ.Ο.Ε.). Από το 2003 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Οργάνωσης των Παιδικών Αγώνων, έχοντας εκλεγεί πρώτος μεταξύ υποψηφίων από 28 χώρες. Υπήρξε, για μια δεκαετία (1985 - 1995), εκδότης και υπεύθυνος σύνταξης της πανελλαδικής εφημερίδας "Συνδικαλιστική", καθώς και ιδρυτικό μέλος της Τράπεζας Αίματος των εργαζομένων στον ΟΤΕ. Αρθρογραφεί συστηματικά και τα άρθρα του δημοσιεύονται στον τοπικό και τον Αθηναϊκό τύπο. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παρακολουθώντας αλλά και αναπτύσσοντας προτάσεις και θέσεις του για την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό, τις τηλεπικοινωνίες, τις νέες τεχνολογίες, την ανεργία, το περιβάλλον και πληθώρα άλλων θεμάτων που αφορούν στη σύγχρονη πόλη και κατ΄ επέκταση στη σύγχρονη κοινωνία.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.