Ποσοτική χωρική ανάλυση
zoom in
25.24€ -27% 18.43€

Η Χωρική Ανάλυση (Spatial Analysis) περιλαμβάνει ένα σύνολο από ποσοτικές μεθόδους και τεχνικές που μελετούν χωρικές οντότητες και φαινόμενα χρησιμοποιώντας τις τοπολογικές, γεωμετρικές, ή γεωγραφικές ιδιότητές τους και ο βασικός της ρόλος είναι η τροφοδότηση της διαδικασίας του χωρικού σχεδιασμού. Η ιστορία της Ποσοτικής Χωρικής Ανάλυσης (Quantitative Spatial Analysis) ταυτίζεται, ουσιαστικά, με αυτή της Γεωγραφίας και της Χαρτογραφίας, αν και οι βασικές μέθοδοι και τεχνικές της μορφοποιήθηκαν και τυποποιήθηκαν μόλις στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα. Είναι δε τόσο διαδεδομένη η χρήση τους ώστε γενικευμένες και εξειδικευμένες ποσοτικές μέθοδοι χωρικής ανάλυσης έχουν αναπτυχθεί και εφαρμόζονται σε πληθώρα επιστημονικών πεδίων όπως η Γεωγραφία, η Γεωπληροφορική, η Τηλεπισκόπιση η Βιολογία, η Επιδημιολογία, η Σεισμολογία, η υδρολογία και η Γεωλογία.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ενδιαφέρον των επιστημόνων, που μελετούν το χώρο, εστιάζεται στην ανάλυση και στον προσδιορισμό της αντιστοιχίας και συσχέτισης μεταξύ δύο ή περισσότερων χωρικών κατανομών. Παλαιότερα, κάτι τέτοιο ήταν εφικτό, με την σύγκριση ή με την εναπόθεση χαρτών που απεικόνιζαν τα αντίστοιχα χωρικά πρότυπα (spatial patterns).

Σήμερα πλέον, η σύγχρονη χωρική ανάλυση, αξιοποιώντας την πρόοδο της Τεχνολογίας των Πληροφοριακών Συστημάτων (information Systems), εστιάζει στις βασισμένες σε υπολογιστή τεχνικές κυρίως λόγω του μεγάλου όγκου των στοιχείων, της πολυπλοκότητας της υπολογιστικής-αναλυτικής επεξεργασίας, αλλά και των αυξημένων δυνατοτήτων των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (Geographic lnformation Systems). Διατυπώνει και ελέγχει υποθέσεις γύρω από τη μαθηματική σχέση ή τους μηχανισμούς που προξενούν την αντιστοιχία που μελετάται, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, η ανάλυση είναι ανιχνευτική και αναζητά επαγωγικές γενικεύσεις για τη συμμεταβλητότητα των προτύπων.

Γεώργιος Ν. Φώτης

Γεώργιος Ν. Φώτης (Συγγραφέας)

Ο Γεώργιος Φώτης γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του το 1995. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π (2001) με επίδοση "Λίαν Καλώς" και κατόπιν εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στο Εργαστήριο Υψηλών Τάσεων του Ε.Μ.Π (2002-2006). Εργάστηκε σε ιδιωτικές εταιρείες και συγκεκριμένα: ως μηχανικός μελετών και έργων στη Διεύθυνση Έργων, Μελετών, Εφαρμογών και Υπηρεσιών της εταιρείας Schneider Electric (2003) και ως Μηχανικός στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης για προϊόντα αντικεραυνικής προστασίας της εταιρείας Raycap (2007). Καθ΄ όλη την διάρκεια της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του συνεργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός με μελετητικά γραφεία σε δημόσια και ιδιωτικά έργα. Το διάστημα 2003-2004 υπήρξε καθηγητής στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (Σ.Μ.Υ.Ν.). Κατά τα έτη 2007 και 2008 δίδαξε το μάθημα "Μετρήσεις και Εφαρμογές Υψηλών Τάσεων" στους προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π, ως λέκτορας. Εργάστηκε επί σειρά ετών (2002-2006) σε ερευνητικά προγράμματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου χρηματοδοτούμενα από δημόσιους φορείς και ιδιωτικές εταιρείες σχετικά με τον έλεγχο ποιότητας ηλεκτρολογικών υλικών, ηλεκτρικές δοκιμές και δοκιμές ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας, ηλεκτροτεχνικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Σήμερα εργάζεται ως ειδικός επιστήμονας στον Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε.). Έχει συγγράψει περισσότερα από 15 άρθρα σε διεθνή περιοδικά με κριτές και 25 άρθρα σε επιστημονικά συνέδρια. Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) και του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών Αμερικής (ΙΕΕΕ).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
384
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.804 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση