Αριστοφάνης: Άπαντα 2
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Αριστοφάνης: Άπαντα 2

Νεφέλαι

Αριστοφάνης

8.48€ -27% 6.19€

Ο γέροντας Στρεψιάδης προσπαθεί να διδαχτεί από έναν δάσκαλο της σοφιστικής τρόπο για να μην πληρώνει τα χρέη του, ώσπου φτάνει να πυρπολήσει το σχολείο του Σωκράτη. Κριτική των νεωτεριστικών μεθόδων των σοφιστών και του Σωκράτη, η οποία, κατά τον Πλάτωνα, συνέβαλε στη διαστρέβλωση της αλήθειας σχετικά με την προσωπικότητα του μεγάλου φιλοσόφου.

Αριστοφάνης

Αριστοφάνης (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε γύρω στο 450 π.Χ., ήταν Κυδαθηναιεύς, γιος του Φιλίππου και της Ζηνοδώρας, και ανήκε στην Πανδιονίδα φυλή. Στο σχολείο ο κωμωδιοποιός διδάσκεται Όμηρο και Ησίοδο, μαθαίνει τον Αίσωπο και ακούει για τον Αρχίλοχο και τον Αλκαίο. Όταν ήταν εννιά ετών, διδάσκεται η Αντιγόνη του Σοφοκλή, όταν κλείνει τα δώδεκα έχει τελειώσει ο Παρθενώνας. και όταν ξεσπάει ο πελ/κός πόλεμος του λείπει ένας χρόνος για να κλείσει τα είκοσι. Πρόφτασε τη δόξα του Περικλή και είδε το θάνατό του, το 429. Θεματολογικά στο έργο του Αριστοφάνη κυριαρχεί η πολιτική, η οποία στην κωμωδία εμφανίζεται για πρώτη φορά με τον Κρατίνο. Συντηρητικός ο ίδιος, υπήρξε πολέμιος του δημαγωγού Κλέωνα και την αντίθεσή του τη βρίσκουμε στους Ιππής. Σατίρισε σκληρά τους πολιτικούς, ακόμη και τον Περικλή, τους στρατηγούς όπως το Λάμαχο, και τους ποιητές, όπως τον Ευριπίδη και τον Αισχύλο και δε λησμόνησε τον Σωκράτη. Γνωρίζουμε 44 τίτλους έργων του, οι σωζόμενες όμως κωμωδίες του είναι έντεκα: Αχαρνής, Ιππής, Νεφέλαι, Σφήκες, Ειρήνη, Όρνιθες, Λυσιστράτη, Θεσμοφοριάζουσαι, Βάτραχοι, Εκκλησιάζουσαι, Πλούτος. Πήρε μία πρώτη νίκη στα Διονύσια και τέσσερις στα Λήναια. Πέθανε γύρω στο 385 π.Χ.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλειος Γ. Μανδηλαράς

Βασίλειος Γ. Μανδηλαράς (Μεταφραστής)

Ο Βασίλειος Γ. Μανδηλαράς ήταν τακτικός καθηγητής της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας και παπυρολογίας στο Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933. Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Wadhma College. Δίδαξε αρχικά στην ιδιωτική εκπαίδευση και το 1966 εκλέχτηκε Δάσκαλος των Αρχαίων Ελληνικών στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1968 μετακινήθηκε ως βοηθός έδρας και το 1975 έγινε υφηγητής. Το 1976 εκλέχτηκε εντεταλμένος υφηγητής και το 1982 επίκουρος καθηγητής στην ίδια σχολή. Παράλληλα με την κύρια εργασία του, τα έτη 1981-84 δίδαξε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης ως επισκέπτης Καθηγητής. Το 1988 μονιμοποιήθηκε σε προσωποπαγή θέση Επίκουρου Καθηγητή. Εκλέχτηκε μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών για τα έτη 1987-89. Από το 1990 μέχρι το 1995 επιμελήθηκε τις εκδόσεις των Αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων "Οι Έλληνες" των εκδόσεων Κάκτος. Το 1995 εκλέχτηκε καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, και μετακινήθηκε στην Κέρκυρα μέχρι το 2000, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1 από 11
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
200
Διαστάσεις:
12.5x21
Βάρος:
0.28 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση