Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών
Συγγραφέας:   Γεώργιος Ν. Φώτης


Offer
Οι γεωγραφικοί προβληματισμοί και οι χωρικές αναζητήσεις είναι βασικές προϋποθέσεις των περισσότερων ανθρώπινων δραστηριοτήτων, καθώς οι περισσότερες αντίστοιχες αποφάσεις εξαρτώνται από απαντήσεις σε ερωτήσεις τού τύπου: "Πού βρίσκεται; Τι; Γιατί παρατηρείται αυτό; Τι συνεπάγεται;" Σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες η τεχνολογία των ΓΣΠ έχει αλλάξει δραστικά τον τρόπο θεώρησης αλλά και την προοπτική του χάρτη και των πληροφοριών που περιλαμβάνει. Τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών είναι εξειδικευμένα Πληροφορικά Συστήματα τα οποία χρησιμοποιούνται για τη γεωγραφική ανάλυση και χαρτογραφική απόδοση μιας πληθώρας χωρικά ή χωροχρονικά κατανεμημένων φαινόμενων, γεγονότων και δραστηριοτήτων, που εκτείνονται από τις κοινωνικές επιστήμες μέχρι τις επιστήμες του φυσικού περιβάλλοντος, και από τη δημόσια διοίκηση μέχρι τη διαχείριση του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Αποτελούνται από τους υπολογιστές, το λογισμικό, τα γεωγραφικά δεδομένα και το προσωπικό, που, ώς σύνολο, διασφαλίζουν την αποτελεσματική συλλογή, αποθήκευση, ενημέρωση, διαχείριση, ανάλυση και απεικόνιση κάθε μορφής πληροφορίας με χωρική διάσταση. Στο περιβάλλον τους και με τη βοήθεια των λειτουργιών και των δυνατοτήτων τους, τα υπό μελέτη φαινόμενα αντιστοιχίζονται και αναπαριστώνται γραφικά ως σημεία, γραμμές ή επιφάνειες που, μέσα από την απάντηση χωρικών ερωτημάτων και και τη διεξαγωγή χωρικών αναλύσεων, παράγουν "νέα" πληροφορία.

Tο βιβλίο αυτό είναι απόσταγμα εμπειρίας και γνώσεων πάνω στην επιστημονική περιοχή και την τεχνολογία των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (Geographic Information Systems), τα οποία καλούνται πλέον να υποστηρίξουν τη διαδικασία λήψης χωρικών αποφάσεων. Βασίστηκε στη διεθνή κυρίως βιβλιογραφία αλλά και στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως εκπαιδευτικό υλικό στο πλαίσιο της διδασκαλίας των υποχρεωτικών μαθημάτων Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών - Ψηφιακή Χαρτογραφία και Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, του προπτυχιακού και μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών αντίστοιχα, του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Απευθύνεται στην ευρύτερη ακαδημαϊκή, επιστημονική και ερευνητική κοινότητα και, ειδικότερα, στους φορείς άσκησης χωρικών πολιτικών και σχεδιασμού καθώς και σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές Πολυτεχνικών, Γεωγραφικών και Οικονομικών Σχολών, που ενδιαφέρονται να κατανοήσουν τις έννοιες, τις διαδικασίες και τους προβληματισμούς κατά τη διάρκεια της γεωγραφικής ανάλυσης χωρικών δεδομένων. Οι ενότητες και τα κεφάλαια έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να έρθει ο αναγνώστης σε επαφή με βασικές αλλά και εξειδικευμένες θεωρητικές έννοιες των ΓΣΠ και, μέσα από πρακτικές ασκήσεις και εφαρμογές, να κατανοήσει και να διαπιστώσει τους περιορισμούς και τις δυνατότητές τους.

24χ17 εκ., 362 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 910.285 (Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών)
ISBN: 978-960-446-026-7
ISBN (10ψήφιο): 960-446-026-9
Βάρος: 0.759 κιλά
Εκδότης: Γκοβόστης
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
23.22
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

16.02
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Φώτης, Γεώργιος Ν.
Ο Γεώργιος Φώτης γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του το 1995. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π (2001) με επίδοση "Λίαν Καλώς" και κατόπιν εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στο Εργαστήριο Υψηλών Τάσεων του Ε.Μ.Π (2002-2006). Εργάστηκε σε ιδιωτικές εταιρείες και συγκεκριμένα: ως μηχανικός μελετών και έργων στη Διεύθυνση Έργων, Μελετών, Εφαρμογών και Υπηρεσιών της εταιρείας Schneider Electric (2003) και ως Μηχανικός στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης για προϊόντα αντικεραυνικής προστασίας της εταιρείας Raycap (2007). Καθ΄ όλη την διάρκεια της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του συνεργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός με μελετητικά γραφεία σε δημόσια και ιδιωτικά έργα. Το διάστημα 2003-2004 υπήρξε καθηγητής στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (Σ.Μ.Υ.Ν.). Κατά τα έτη 2007 και 2008 δίδαξε το μάθημα "Μετρήσεις και Εφαρμογές Υψηλών Τάσεων" στους προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π, ως λέκτορας. Εργάστηκε επί σειρά ετών (2002-2006) σε ερευνητικά προγράμματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου χρηματοδοτούμενα από δημόσιους φορείς και ιδιωτικές εταιρείες σχετικά με τον έλεγχο ποιότητας ηλεκτρολογικών υλικών, ηλεκτρικές δοκιμές και δοκιμές ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας, ηλεκτροτεχνικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Σήμερα εργάζεται ως ειδικός επιστήμονας στον Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε.). Έχει συγγράψει περισσότερα από 15 άρθρα σε διεθνή περιοδικά με κριτές και 25 άρθρα σε επιστημονικά συνέδρια. Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) και του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών Αμερικής (ΙΕΕΕ).

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.