Χώρος, πόλη και εξουσία στη νεωτερικότητα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Χώρος, πόλη και εξουσία στη νεωτερικότητα

Συλλογικό έργο

Georg Simmel

Immanuel Kant

29.70€ -12% 26.14€

Καθώς στην τοπογραφία της νεωτερικότητας η εξουσία αναδιατάσσεται με ιστορικά συγκεκριμένους τρόπους, η έρευνα του σύγχρονου χώρου αποδεικνύεται μια από τις καλύτερες αφετηρίες για την εξέταση των εξουσιαστικών σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό η συγκρότηση της σύγχρονης πόλης πραγματοποιείται μέσα από ρητά οικονομικούς και εξουσιαστικούς όρους. Στην πόλη λοιπόν χωροθετούνται οι παραγωγικές δραστηριότητες και το σύνολο σχεδόν των κοινωνικών αντιθέσεων. Στον τόμο ανθολογούνται σχετικά κείμενα κλασικών στοχαστών που έχουν επηρεάσει τη σύγχρονη κοινωνική σκέψη. Για πρώτη φορά σε ελληνική μετάφραση περιλαμβάνονται κείμενα των ΄Ανταμ Σμιθ, Χάινριχ φον Τύνεν, Άλφρεντ Βέμπερ, Ιμάνουελ Καντ, Γκούσταβ Σμόλερ, Καρλ Μπύχερ, Γκεοργκ Ζίμελ, Βέρνερ Ζόμπαρτ, Βάλτερ Μπένγιαμιν, Ερνστ Μπλοχ καθώς και της Κοινωνιολογικής Σχολής του Σικάγου. Η εισαγωγή των καθηγητών Ηλία Γεωργαντά και Θανάση Γκιούρα από το Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα καθώς και προσεγμένος σχολιασμός των κειμένων προσφέρουν στον αναγνώστη μια κλασική όσο και χρήσιμη έκδοση. Περιέχονται τα κείμενα: Εισαγωγή - Immanuel Kant, "Φυσική γεωγραφία" - Adam Smith, "Περί της διαφορετικής πορείας εξέλιξης της ολβιότητας σε διαφορετικά έθνη" Κεφάλαιο Ι. : Περί της φυσικής πορείας εξέλιξης της ολβιότητας Κεφάλαιο II. : Περί της αποθάρρυνσης της γεωργίας ενός της παλαιάς τάξης πραγμάτων στην Ευρώπη κατά τη μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας περίοδο Κεφάλαιο III.: Περί της ανόδου και της προόδου των μεγαλουπόλεων και των πόλεων κατά τη μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας περίοδο Κεφάλαιο IV: Πώς η εμπορική δραστηριότητα των πόλεων συνέβαλε στη βελτίωση της υπαίθρου - Johann Heinrich von Thunen, "Το απομονωμένο κράτος στη σχέση του προς την αγροτική και την εθνική οικονομία" - Gustav Schmoller, "Το εμποροκρατικό σύστημα στην ιστορική σημασία του. Αστεακή, περιφερειακή και κρατική οικονομική πολιτική" - Karl Bucher, "Τύποι μεγαλουπόλεων από πέντε χιλιετίες" - Karl Bucher, "Η κοινωνική διάρθρωση μιας μεσαιωνικής πόλης" - Georg Simmel, "Οι μεγαλουπόλεις και ο πνευματικός βίος" - Georg Simmel, "Ο χώρος και οι χωρικές διατάξεις της κοινωνίας" "Παρέκβαση για την κοινωνική οριοθέτηση" "Παρέκβαση για την κοινωνιολογία των αισθήσεων" "Παρέκβαση για τον Ξένο" - Werner Sombart, "Η έννοια της πόλης και η ουσία της αστεακής διαμόρφωσης" - Alfred Weber, "Η θεωρία της χωροθέτησης και η εμπορική πολιτική" - Alfred Weber, "Θεωρία της βιομηχανικής χωροθέτησης (Γενική κεφαλαιοκρατική θεωρία της χωροθέτησης) - Robert E. Park, "Η πόλη: Προτάσεις για τη διερεύνηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς στο αστικό περιβάλλον" - R. D. McKenzie, "Η οικολογική προσέγγιση στη μελέτη της ανθρώπινης κοινότητας" - Ernest W. Burgess, "Η ανάπτυξη της πόλης. Μια εισαγωγή σ΄ ένα ερευνητικό πρόγραμμα" - Walter Benjamin, "Παρίσι, η πρωτεύουσα του 19ου αιώνα" - Louis Wirth, "Η αστυκότητα ως τρόπος ζωής" - Ernst Block, "Ου τόπος" Ευρετήριο όρων

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Georg Simmel (Συγγραφέας)

Ο Georg Simmel, γερμανός φιλόσοφος, κοινωνιολόγος και θεωρητικός του πολιτισμού και πρωτοπόρος της οικολογικής προσέγγισης της πόλης, δίδαξε επί χρόνια φιλοσοφία ως άμισθος έκτακτος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, προτού καταλάβει, τέσσερα χρόνια πριν από τον θάνατό του, τη θέση του τακτικού καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Αν και παρίας της ακαδημαϊκής κοινότητας, ο στοχασμός του άσκησε μεγάλη επίδραση στους συγχρόνους του. Με τους Ferdinand Tonnies, Werner Sombart και Max Weber ίδρυσαν το 1909 τη Γερμανική Φιλοσοφική Εταρεία (Deutsche Gesellschaft fur Philosophie). Το 1900 δημοσίευσε το magnum opus του "Φιλοσοφία του χρήματος" και αργότερα την "Τραγωδία της κουλτούρας" και τη "Φιλοσοφία της νεωτερικότητας". Το 1903 εκδόθηκαν "Οι μεγαλουπόλεις και η διαμόρφωση της συνείδησης", θεμελιώδες κείμενο της αστικής κοινωνιολογίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Immanuel Kant

Immanuel Kant (Συγγραφέας)

Ο Immanuel Kant γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1724 στο Καίνιξμπεργκ. Από το 1732 ως το 1740 μαθήτευσε στο κολλέγιο Fridericianum και το 1740 μπήκε στο Πανεπιστήμιο του Καίνιξμπεργκ. Τυπικά εγγεγραμμένος στη Θεολογική σχολή, αφοσιώνεται κυρίως στη μελέτη της φιλοσοφίας και της φυσικής. Το 1747 δημοσιεύει το πρώτο του έργο: "Σκέψεις πάνω στην πραγματική αξιολόγηση των ζωτικών δυνάμεων". Από το 1747 ως το 1756 ο Kant εξασφαλίζει το βιοπορισμό του παραδίδοντας μαθήματα κατ΄ οίκον, ενώ το 1755 ο Kant αρχίζει να παραδίδει μαθήματα στο πανεπιστήμιο ως άμισθος υφηγητής. Δημοσιεύει ένα άρθρο πάνω στους σεισμούς, με αφορμή το σεισμό της Λισαβόνας, και τη Γενική ιστορία της φύσης και θεωρία του ουρανού, που αποτελεί την πιο σημαντική συμβολή του στο τομέα των φυσικών επιστημών. Από το 1760 ο Kant αρχίζει να παίρνει μέρος στα πιο επίμαχα προβλήματα του Διαφωτισμού. 1759: "Δοκίμιο σχετικά με τον οπτιμισμό", 1762: "Περί της ψευδεπίγραφης λεπτότητας των τεσσάρων συλλογιστικών σχημάτων". 1763: "Το μόνο δυνατό θεμέλιο για την απόδειξη της ύπαρξης του Θεού" και "Δοκίμιο για την εισαγωγή της έννοιας του αρνητικού μεγέθους στη φιλοσοφία", 1764: "Παρατηρήσεις πάνω στο αίσθημα του ωραίου και του υπέροχου" και "Δοκίμιο σχετικά με τις ασθένειες του νου" 1766: "Ερμηνεία των ονείρων ενός οραματιστή μέσω των ονείρων της μεταφυσικής". Το 1770 o Kant αναγορεύεται τακτικός καθηγητής και καταλαμβάνει την έδρα της μεταφυσικής και της λογικής. Με την αναγόρευσή του αυτή θα δημοσιεύσει την περίφημη μελέτη "Περί της μορφής και των αρχών του αισθητού και του νοητού κόσμου". Μετά από 11 χρόνια δημοσιεύεται "Η κριτική του καθαρού λόγου" κείμενο δύσκολο και ο Kant δημοσιεύει το 1783 σε πιο προσιτή μορφή τα "Προλεγόμενα σε κάθε μελλοντική μεταφυσική" περιλαμβάνοντας τις κύριες ιδέες του "Καθαρού Λόγου". Με τα κείμενα "Τί είναι Διαφωτισμός;" και "Ιδέα μιας καθολικής ιστορίας από κοσμοπολίτικη άποψη" το 1784 ο Kant αρχίζει να παρεμβαίνει άμεσα στη διαμάχη γύρω από τη φιλοσοφία του διαφωτισμού. Την επόμενη χρονιά 1785 εμφανίζεται το πρώτο από τα μεγάλα έργα του, αφιερωμένα στην ηθική: "Θεμέλια της μεταφυσικής των ηθών". Μέχρι το θάνατό του το 1804 θα δημοσιεύσει μια πλειάδα έργων.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Adam Smith

Adam Smith (Συγγραφέας)

Adam Smith (1723 - 1790). Ήταν από το 1751 μέχρι το 1763 καθηγητής για Λογική και Φιλοσοφία της Ηθικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Σε ένα ταξίδι του στη Γαλλία και την Ελβετία στα έτη 1764-66 γνωρίστηκε με τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Διαφωτισμού, ανάμεσά τους τον Βολταίρο. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη γενέτειρά του, Kirkcaldy, ως ιδιωτικός δάσκαλος. Για τις επιστημονικές εργασίες του διορίστηκε ο Σμιθ το 1779 μέλος της ανώτατης τελωνειακής αρχής της Σκωτίας. Στο κυριότερο φιλοσοφικό σύγγραμμά του με τίτλο "Θεωρία των Αισθημάτων" (1759) παρουσιάζει ο Σμιθ μια θεωρία για την κοινωνική πράξη, η οποία θεωρία αποτελεί επίσης τη βάση για το οικονομολιγικό έργο του "Διερεύνηση για τη φύση και το αίτιο του εθνικού πλούτου" (1776). Θεμέλιο της οικονομικής θεωρίας του είναι η διδασκαλία για την αξία της εργασίας, σύμφωνα με την οποία, το κόστος ενός προϊόντος εξαρτάται από την εργασία που έχει "ενσωματωθεί" σ΄ αυτό. Συνέπεια των νόμων της αγοράς είναι, χωρίς εξωτερική παρέμβαση, μία οικονομική ισορροπία, η οποία επιτυγχάνεται χωρίς παρεμβολή τού κράτους. Γι΄ αυτό θεωρούσε ο Σμιθ βλαβερές τυχόν παρεμβάσεις και περιορισμούς από πλευράς του κράτους, ειδικότερα την μερκαντιλιστική εμπορική πολιτική και αναδείχθηκε σε προπομπό του οικονομικού φιλελευθερισμού.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Werner Sombart (Συγγραφέας)

Ο Werner Sombart γεννήθηκε το 1863 στο Ermsleben της Γερμανίας και πέθανε το 1941 στο Βερολίνο. Σπούδασε νομικά και οικονομικές επιστήμες στην Πίζα, τη Ρώμη και το Βερολίνο, όπου αναγορεύθηκε διδάκτορας το 1888. Από το 1890 ως το 1906 δίδαξε στο πανεπιστήμιο του Breslau, από το 1906 ως τα 1917 στην Ανωτάτη Εμπορική του Βερολίνου και έκτοτε ως το 1931 στο πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης. Από τα πολλά έργα του αναφέρουμε: "Sozialismus und soziale Bewegung im 19. Jahrhundert" (Σοσιαλισμός και κοινωνικό κίνημα στον 19ο αι.) (1896)· "Der moderne Kapitalismus" (Ο σύγχρονος καπιταλισμός) (3 τόμοι σε 6 ημιτόμους, 1902-1927)· "Die deutsche Volkswirtschaft im 19. Jahrhundert" (Η γερμανική οικονομία τον 19ο αι.) (1903)· "Die Juden und das Wirtschaftsleben" (Οι Ιουδαίοι και η οικονομική ζωή) (1911)· "Luxus und Kapitalismus" (Πολυτέλεια και καπιταλισμός) (1913)· "Soziologie" (Κοινωνιολογία) (1923)· "Vom Menschen" (Περί του ανθρώπου) (1938).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ernst Bloch

Ernst Bloch (Συγγραφέας)

Ο Ernst Bloch είναι ένας από τους σημαντικότερους ριζοσπάστες φιλοσόφους του εικοστού αιώνα. Το διάστημα 1905-1908 σπούδασε φιλοσοφία, φυσική και γερμανική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και του Βύρτσμπουργκ. Από το 1908 έως το 1911 έζησε στο Βερολίνο. Η φιλία του με τον Γκέοργκ Λούκατς τον οδήγησε στην Χαϊδελβέργη. Στον Α΄παγκόσμιο πόλεμο πηγαίνει μετανάστης στην Ελβετία ασκώντας κριτική στον πόλεμο και την επίσημη γερμανική πολιτική. Το 1938 μεταναστεύει στις ΗΠΑ, αντιτιθέμενος στο ναζισμό και τον εθνικοσοσιαλισμό του Χίτλερ. Επιστρέφει στην Λιψία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας το 1949 και αναλαμβάνει την έδρα της φιλοσοφίας στο τοπικό πανεπιστήμιο. Το 1961, ασκεί κριτική στην πολιτική ηγεσία της Λ.Δ. Γερμανίας και μεταναστεύει στη Δυτική Γερμανία, όπου γίνεται επισκέπτης καθηγητής στο Τύμπιγκεν. Συνεχίζει το συγγραφικό του έργο μέχρι το θάνατό του στο Τύπινγκεν, γράφοντας για φιλοσοφικά θέματα από κριτική σκοπιά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Johann Heinrich Von Thunen (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Gustav Schmoller (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ernest W. Burgess (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Walter Benjamin

Walter Benjamin (Συγγραφέας)

Ο Βάλτερ Μπένγιαμιν γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1892 στο Βερολίνο και αυτοκτόνησε στις 26 Σεπτεμβρίου 1940 στα ισπανικά σύνορα, για να μην πέσει στα χέρια της Γκεστάπο. Τα κυριότερα έργα του είναι: - "Goethes wahlverwandtschaften" ("Οι εκλεκτικές συγγένειες του Γκαίτε") - "Ursprung des deutschen trauerspiels" ("Προέλευση της γερμανικής τραγωδίας") - "Das kunstwerk im zeitalter seiner technischen reproduzierbarkeit" ("Το έργο τέχνης στην εποχή της τεχνικής αναπαραγωγιμότητάς του") - "Einbahnstrasse" (Μονόδρομος") - "Berliner kindheit um neunzehnhundert" ("Η παιδική ηλικία του Βερολίνου γύρω στα 1900") Και διάφορα δοκίμια, που ανήκουν στην ημιτελή και αποσπασματική εργασία του "Paris, die haupstadt des 19. Jahr hunderts" ("Παρίσι, η πρωτεύουσα του 19ου αιώνα")


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θανάσης Γκιούρας (Μεταφραστής)

Ο Θανάσης Γκιούρας είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει δημοσιεύσει τη μελέτη "Φορολογία και πολιτική", Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα, 2000, καθώς και άρθρα γύρω από θέματα κλασικής κοινωνικής και πολιτικής θεωρίας. Από το έργο του Max Weber έχει μεταφράσει: "Εθνοτικές σχέσεις και πολιτικές κοινότητες", Κένταυρος, 1997, "Κοινωνιολογία της οικονομίας", Κένταυρος, 2000, "Οι τύποι της εξουσίας", Κένταυρος, 2001, "Θεωρία της θρησκευτικής αρνησικοσμίας", Σαββάλας 2002 και "Η πόλη", Κένταυρος, 2003.

Ηλίας Γεωργαντάς (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
638
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
1.326 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση