Τι πιστεύει αυτός που δεν πιστεύει;
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τι πιστεύει αυτός που δεν πιστεύει;

Ένας διάλογος για την ηθική στους έσχατους καιρούς

κ.ά.

Συλλογικό έργο

Umberto Eco

Το βιβλίο αυτό εγκαινίασε τη σειρά "Μονοπάτια" των εκδόσεων "Λίμπεραλ", που δημιούργησαν για να κάνουν αυτόνομες και ακόμη πιο ξεκάθαρες τις μεγάλες κατευθυντήριες γραμμές της έρευνας, στην οποία το περιοδικό έχει ρίξει όλες της δυνάμεις του, με τη συμβολή πολλών σημαντικών συνεργατών του.

Ο διάλογος με αλληλογραφία μεταξύ του Ουμπέρτο Έκο και του καδινάλιου Κάρλο Μαρία Μαρτίνι, που περιλαμβάνεται στο πρώτο μέρος, άρχισε με το πρώτο τεύχος του "Λίμπεραλ" -κυκλοφόρησε στις 22 Μαρτίου 1995-, που συνέχισε την έκδοσή του ανά τρίμηνο. Στις οκτώ επιστολές αυτής της δημόσιας αλληλογραφίας -που η ανταλλαγή και η διεκπεραίωσή τους έγινε με καταληκτική ακρίβεια εκ μέρους και των δύο αλληλογραφούντων- σημειώνεται η πραγματική ημερομηνία δημοσίευσης.

Η απήχηση που προκάλεσαν στους αναγνώστες και η θεαματική προβολή που είχαν στον Τύπο στο διάστημα ενός έτους -ιδιαίτερα η τελευταία που είναι η ευρύτερη και η πιο παράτολμη- αποδεικνύονται από τη διεύρυνση της συζήτησης με διάφορους συνομιλητές που έδειξαν ενδιαφέρον για το θέμα: δύο φιλοσόφους (Ε. Σεβερίνο, Μ. Σγκάλαμπρο), δύο δημοσιογράφους (Ε. Σκάλφαρι, Ί. Μοντανέλλι), δύο πολιτικούς άνδρες (Β. Φόα, Κ. Μαρτινέλλι). Οι παρεμβάσεις τους πάνω στο θέμα δημοσιεύθηκαν στο τεύχος αρ. 12 (Μάρτιος 1996).

Τελικά στον καρδινάλιο Μαρτίνι προτάθηκε, όχι ένα αδύνατο συμπέρασμα ή σύνθεση, αλλά "επανάληψη" μερικών ειδικών διευκρινίσεων. Μια δευτερολογία που θα λειτουργούσε ως διαλεύκανση και, γιατί όχι, ως μια περαιτέρω αρχή.

Περιέχονται τα κείμενα:
Ι. Διάλογοι.
- Ουμπέρτο Έκο, "Η λαϊκή ιδεοληψία για την επερχόμενη Αποκάλυψη"
- Κάρλο Μαρία Μαρτίνι, "Η ελπίδα μετατρέπει το τέλος σε `σκοπό`"
- Ουμπέρτο Έκο, "Πού αρχίζει η ζωή του ανθρώπου;"
- Κάρλο Μαρία Μαρτίνι, "Η ανθρώπινη ζωή συμμετέχει στη ζωή του Θεού"
- Ουμπέρτο Έκο, "Οι αρσενικοί και οι θηλυκοί σύμφωνα με την εκκλησία"
- Κάρλο Μαρία Μαρτίνι, "Η Εκκλησία δεν ικανοποιεί προσδοκίες, ευλογεί τα Μυστήρια"
- Κάρλο Μαρία Μαρτίνι, "Πού βρίσκει ο λαϊκός το φως του καλού;"
- Ουμπέρτο Έκο, "Όταν μπαίνει στη σκηνή ο "άλλος", γεννιέται η ηθική"

ΙΙ. Παρεμβάσεις
- Εμανουέλε Σεβερίνο, "Η τεχνική είναι η δύση κάθε καλής πίστης"
- Μάνλιο Σγκάλαμπρο, "Το καλό δεν μπορεί να θεμελιώνεται πάνω σε έναν Θεό δολοφόνο"
- Εουτζένιο Σκάλφαρι, "Για να ενεργήσουμε ηθικά, ας εμπιστευτούμε το ένστικτο"
- Ίντρο Μοντανέλλι, "Η έλλειψη της πίστης ως αδικία"
- Βιττόριο Φόα, "Το ότι ζω στον κόσμο, αυτό είναι το θεμέλιό μου"
- Κλαούντιο Μαρτέλλι, "Η λαϊκή πίστη του χριστιανικού ουμανισμού"

ΙΙΙ. Επίλογος
- Κάρλο Μαρία Μαρτίνι, "Αλλά η ηθική έχει ανάγκη από την αλήθεια"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Umberto Eco

Umberto Eco (Συγγραφέας)

Ο Ουμπέρτο Έκο, δοκιμιογράφος, φιλόσοφος, κριτικός λογοτεχνίας, μυθιστοριογράφος, γεννήθηκε στην Αλεσάντρια του Πιεμόντε στις 5 Ιανουαρίου του 1932. Φημολογείται ότι το επώνυμο "Έκο" είναι το αρκτικόλεξο των λέξεων "Ex Caelis Oblatus", που σημαίνει "θεϊκό δώρο". Ακολούθησε σπουδές μεσαιωνικής φιλοσοφίας και λογοτεχνίας και έκανε το διδακτορικό του στη φιλοσοφία το 1954, ολοκληρώνοντας τη διατριβή του για τον Θωμά Ακινάτη. Από το 1988 ήταν πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Σημειωτικής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Μαρίνο. Το 1965 εξελέγη καθηγητής Οπτικών Επικοινωνιών στη Φλωρεντία και το 1966 καθηγητής της Σημειολογίας στο Μιλάνο. Το 1971 το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια του προσέφερε τη θέση του τακτικού καθηγητή της Σημειολογίας και το 1974 ο Έκο οργάνωσε τον Διεθνή Σύνδεσμο Μελετών. Επίσης, ήταν διευθυντής του περιοδικού "VS". Στη διάρκεια της δεκαετίας του 70, άρχισε να γράφει τα μυθιστορήματα του, κάνοντας την αρχή με "Το όνομα του Ρόδου", που τιμήθηκε με το βραβείο Strega το 1981 και το Medicis Etranger το 1982, ενώ πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Ο Έκο περνούσε τον καιρό του με τη γυναίκα του και δύο παιδιά τους ανάμεσα στο σπίτι του στο Μιλάνο (ένα διαμέρισμα-λαβύρινθο με μια βιβλιοθήκη 30.000 βιβλίων) και στο εξοχικό του στο Ρίμινι. Γνώριζε άπταιστα πέντε γλώσσες, μεταξύ των οποίων αρχαία ελληνικά και λατινικά, που χρησιμοποιούσε πολύ συχνά στα βιβλία του, επιστημονικά και λογοτεχνικά. Από την αρχή της καριέρας του είχε κερδίσει πολλές τιμητικές διακρίσεις και έχει κάνει δεκάδες εκδοτικές επιτυχίες. Στις πραγματείες του συγκαταλέγονται: "Opera aperta" (1962), "La struttura assente" (1968), "Θεωρία σημειωτικής" (1975), "Lector in fabula" (1979). To 1980 εμφανίστηκε ως μυθιστοριογράφος με το "Όνομα του Ρόδου", το 1988 ακολούθησε το "Εκκρεμές του Φουκώ". Έφυγε από τη ζωή στις 19 Φεβρουαρίου 2016 σε ηλικία 84 ετών. (φωτογραφία: Isolde Ohlbaum)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Carlo Maria Martini (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννης Μ. Χατζηφώτης

Ιωάννης Μ. Χατζηφώτης (Επιμέλεια)

Ο Ι. Μ. Χατζηφώτης γεννήθηκε το 1944 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από γονείς Δωδεκανησίους και έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 2006 στην Αθήνα. Έκανε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Αβερώφειο και έχει σπουδάσει φιλολογία στην Αθήνα και κοινωνιολογία της θρησκείας στην Κατάνη της Σικελίας. Διετέλεσε Μέγας Άρχων Υπομνηματογράφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Μέγας Άρχων Ιερομνήμων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Από το 1982 έως το 1998 σύμβουλος και εκπρόσωπος τύπου και δημοσίων σχέσεων του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σεραφείμ και από το 1983 διευθυντής του επισήμου οργάνου της Εκκλησίας της Ελλάδος "Εκκλησιαστική Αλήθεια". Διευθυντής και εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Συνόδου από το 1984 έως το 1995. Ασχολήθηκε με την ποίηση, την κριτική βιβλίου, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το θέατρο. Μελετήματά του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα ιστορικά, λογοτεχνικά και επιστημονικά περιοδικά. Στο πολύπλευρο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται εισηγήσεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια, δημοσιεύματα σε τιμητικούς τόμους και επετηρίδες και βιβλία με θέμα τη νεοελληνική ιστορία, όπως τα αναφερόμενα στον Άνθιμο Γαζή, τον Θ. Α. Πασχίδη, τον Ν. Δημητρακόπουλο, το Άγιον Όρος, την Πάτμο και τα Μετέωρα, τη Δωδεκάνησο, τους εθνικούς αγώνες της εκκλησίας, τον Γρηγόριο Ε΄, την Αλεξάνδρεια. Έφερε στο φως πλήθος ανεκδότων εγγράφων από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και άλλα ιστορικά αρχεία. Το έργο του "Αλεξάνδρεια (Οι δύο αιώνες του νεότερου ελληνισμού, 19ος-20ός)" βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Υπήρξε μέλος της Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών, της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρίας Ιστορικών Μελετών επί του Νεοτέρου Ελληνισμού, του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός", τακτικός εταίρος της Εταιρίας Βυζαντινών Σπουδών, της Μεσογειακής Ακαδημίας της Ρώμης, της Ελλ. Βιβλιογραφικής Εταιρίας, αντιπρόεδρος της Έκκλησης της Ακρόπολης, γενικός γραμματέας της Ένωσης Δημοσιογράφων - Ιδιοκτητών Επιστημονικού Περιοδικού Τύπου, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Συμβούλων Δημοσίων Σχέσεων, αν. γεν. γραμ. της Ελληνικής Επιτροπής των Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Υπήρξε τακτικός συνεργάτης όλων σχεδόν των ημερησίων αθηναϊκών εφημερίδων και περιοδικών: "Έθνους", "Νέων", "Ελευθεροτυπίας", "Βραδυνής", "Εστίας", "Καθημερινής", "Απογευματινής", "Ακρόπολης", "Εικόνων", "Επικαίρων", "Ιστορίας εικονογραφημένης" και αρθρογράφος του "Ελεύθερου Τύπου" στο ένθετο "Ορθοδοξία και ελληνισμός".


Τότα Τσάκου - Κονβερτίνο

Τότα Τσάκου - Κονβερτίνο (Μεταφραστής)

Γεννήθηκε στον Ορχομενό Βοιωτίας. Σπούδασε στην Αθήνα και στην Ιταλία. Με τον Ιταλό σύζυγό της έζησαν πολλά χρόνια στη Βραζιλία και την Ιταλία. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως μεταφράστρια και συγγραφέας.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
159
Διαστάσεις:
20x13
Βάρος:
0.146 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση