Η δικτατορία Μεταξά
zoom in
  • Προσωρινά μη διαθέσιμο

    Καλέστε μας για πληροφορίες

  • ISBN:

    9789609487252

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2010

  • Εκδότης

    Ελευθεροτυπία

Έχοντας την πλήρη στήριξη του βασιλιά Γεωργίου Β` ο Ιωάννης Μεταξάς επέβαλε στη χώρα δικτατορικό καθεστώς στις 4 Αυγούστου 1936. Μέσα από τις σελίδες του αφιερώματος αυτού ξετυλίγονται οι σημαντικότερες πτυχές της ιδεολογίας, της προπαγάνδας και της αισθητικής του τετραυγουστιανού καθεστώτος.

Περιέχονται τα κείμενα:
- Θεόδωρος Σαμπατακάκης, "Δικτατορία Μεταξά, η καταστροφική υποχώρηση των θεσμών"
- Κατερίνα Παπακωνσταντίνου, "Κατασκευάζοντας την εικόνα του `Μεγάλου ηγέτη`: προπαγάνδα και ιδεολογία της 4ης Αυγούστου"
- Βαγγέλης Αγγελής, "Εθνική Οργάνωση Νεολαίας (ΕΟΝ), 1936-1941"
- Κατερίνα Παπακωνσταντίνου, "Η ΕΟΝ δια χειλέων Μεταξά"
- Στάθης Κουτρουβίδης, "Αριστερά και μεταξικό καθεστώς"
- Γιώργος Καραγιάννης, "Εκκλησία και δικτατορία: η ανοιχτή παρέμβαση του Μεταξά στην εκλογή αρχιεπισκόπου, η έκπτωση του Δαμασκηνού και η ανάδειξη του Χρύσανθου"
- Βαρβάρα Γεωργοπούλου, "Το θέατρο τη μεταξική περίοδο"
- "Τάδε έφη..." (επιλογή κειμένων και λόγων του Ιωάννη Μεταξά, σε επιμέλεια Κατερίνας Παπακωνσταντίνου)

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννης Π. Μεταξάς

Ιωάννης Π. Μεταξάς (Συγγραφέας)

Ιωάννης Μεταξάς (1871-1941) Στρατιωτικός και πολιτικός. Γεννήθηκε το 1871 στην Ιθάκη και πέθανε το 1941 στην Αθήνα. Απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων, με ανώτερες σπουδές στη Γερμανία, υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό ως αξιωματικός και ως μέλος του Γενικού Επιτελείου, παραιτήθηκε όταν διαφώνησε με τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Στη συνέχεια πολιτεύθηκε ιδρύοντας το κόμμα των Ελευθεροφρόνων. Πολιτικός με συντηρητικές πολιτικές απόψεις, οπαδός της μοναρχίας, ήλθε επανειλημμένα σε σύγκρουση με τα βενιζελικά κόμματα. Οπαδός του ολοκληρωτισμού, με τη σύμφωνη γνώμη του τότε βασιλιά Γεωργίου του Β΄ ανέστειλε το Σύνταγμα, κήρυξε τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου, καθεστώς με στοιχεία παρμένα από τα φασιστικά καθεστώτα της Ευρώπης. Όμως με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είδε ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας ταυτίζονταν με εκείνα της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας και προχώρησε τον Ιανουάριο του 1940 σε σύναψη εμπορικής και αμυντικής συμφωνίας με την τελευταία. Απέρριψε το ιταλικό τηλεσίγραφο στις 28 Οκτωβρίου του 1940 και έβαλε την Ελλάδα στον πόλεμο στο πλευρό των δυνάμεων που πολεμούσαν τον φασισμό.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κατερίνα Παπακωνσταντίνου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βαρβάρα Γεωργοπούλου

Βαρβάρα Γεωργοπούλου (Συγγραφέας)

Η Βαρβάρα Γεωργακοπούλου γεννήθηκε στην Κεφαλονιά. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου έλαβε πτυχίο του Τμήματος Ιστορικού-Αρχαιολογικού. Επίσης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της ίδιας Σχολής από το οποίο έλαβε πτυχίο θεατρολογίας, μεταπτυχιακό δίπλωμα και εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα: "Η θεατρική κριτική στην Αθήνα του μεσοπολέμου". Εργάστηκε ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση, δίδαξε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπου και πρόσφατα εκλέχτηκε λέκτορας. Έχει δημοσιεύσει περίπου τριάντα μελέτες και άρθρα σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους με θέματα από την ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου με ειδίκευση στον 20ό αιώνα και τη θεατρική κριτική. Έχει επίσης λάβει μέρος σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ειδικότερα τα ερευνητικά της πεδία αφορούν το επτανησιακό θέατρο, την αναβίωση του αρχαίου δράματος, τη γυναικεία παρουσία στη δραματουργία και τη θεατρική πράξη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Ν. Καραγιάννης

Γιώργος Ν. Καραγιάννης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Καραγιάννης είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Εργάσθηκε στις εφημερίδες "Έθνος" και "Τα Νέα" και ως αρχισυντάκτης δελτίου στη Διεύθυνση Ειδήσεων του Mega Channel. Επί πολλά χρόνια κάλυπτε και το εκκλησιαστικό ρεπορτάζ στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Το Ποντίκι". Αυτή την εποχή εργάζεται ως συντονιστής του ρεπορτάζ στην καθημερινή έκδοση της εφημερίδας "Το Βήμα". Το 1997 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Το Ποντίκι" το πρώτο του βιβλίο "Εκκλησία & Κράτος 1833-1997 - Ιστορική επισκόπηση των σχέσεών τους".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βαγγέλης Αγγελής (Συγγραφέας)

Ο Βαγγέλης Αγγελής γεννήθηκε στην Κύμη το 1974. Σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Απέκτησε Master of Arts από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Propaganda, Persuasion and History" του Πανεπιστημίου του Κεντ, με υπεύθυνο καθηγητή τον David Welch. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με κύριο επιβλέποντα τον αν. καθηγητή Ιστορίας Προκόπη Παπαστράτη. Εργάστηκε στην Εταιρεία Διάσωσης Ιστορίας Αρχείων (ΕΔΙΑ) της οποίας διετέλεσε και μέλος του Δ.Σ. Έχει διδάξει νεότερη και σύγχρονη Ιστορία σε Δημόσιο ΙΕΚ. Από το 2004 εργάζεται στο Γραφείο Διασύνδεσης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Συνεργάστηκε στην παραγωγή του εκπαιδευτικού βοηθήματος "Ιστορία νεότερη και σύγχρονη" (Πατάκης 2001). Συνέγραψε μαζί με τον Ολύμπιο Δαφέρμο το βιβλίο "Όνειρο ήταν: το αντιδιδακτορικό φοιτητικό κίνημα 1972-1973 μέσα από τα μάτια των πρωτεργατών του" (Γαβριηλίδης, 2003, 2η έκδοση Οδυσσέας, 2005). Έχει επίσης επιμεληθεί και προλογίσει την έκδοση "Το αντι-ηρωικό ημερολόγιο του ανταρτοεπονίτη Παπανάνου: Αιτωλοακαρνανία - Ευρυτανία - Άρτα 1943-1944" (Οδυσσέας, 2006)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεόδωρος Σαμπατακάκης

Θεόδωρος Σαμπατακάκης (Συγγραφέας)

Ο Θεόδωρος Σαμπατακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972 και σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σπουδές, με ειδίκευση στη συγκριτική πολιτική ανάλυση. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο γνωστικό αντικείμενο των διεθνών σχέσεων. Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων στο περιοδικό "Ιστορικά" της Ελευθεροτυπίας, και στις εφημερίδες "Αυγή" και "Καθημερινή". Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την πληροφορική και εργάζεται ως σύμβουλος διοίκησης στην "Κοινωνία της Πληροφορίας" Α.Ε.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στάθης Κουτρουβίδης (Συγγραφέας)

Ο Στάθης Κουτρουβίδης είναι ιστορικός, απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάτοχος μεταπτυχιακού του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία του ίδιου Πανεπιστημίου (πτυχιακή εργασία: "Η εφαρμογή του νόμου της προικοδοσίας στην επαρχία Πάτρας: οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις", 1999). Είναι υποψήφιος διδάκτορας του ιδίου Πανεπιστημίου με θέμα: "Κοινωνική κυριαρχία και έγγειες σχέσεις στο νομό Αχαϊοηλίδος τον 19ο αιώνα: οικονομικές και πολιτιστικές διαστάσεις". Μιλά αγγλικά και γαλλικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Α. Καρδάσης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Βασίλης Καρδάσης γεννήθηκε το 1956 στη Δημητσάνα. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και οικονομική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Παρίσι Ι. Από το 1987 διδάσκει οικονομική ιστορία στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης όπου σήμερα υπηρετεί ως καθηγητής. Μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα αντικείμενα των ερευνών του περιλαμβάνουν θέματα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, με έμφαση στην κοινωνική και οικονομική ιστορία.

Αρτέμης Ψαρομηλίγκος (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Αρτέμης Ψαρομηλίγκος είναι δημοσιογράφος.

Κατερίνα Παπακωνσταντίνου (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
192
Διαστάσεις:
23x18
Βάρος:
0.433 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση