Καλά Δένδρα: Καλένδρα ή Καλέντρα νομού Σερρών
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Καλά Δένδρα: Καλένδρα ή Καλέντρα νομού Σερρών

Ιστοριογραφία, λαογραφία

Γεώργιος Δ. Κόκκινος

15.14€ -10% 13.63€
Το χωριό Καλά Δένδρα (Καλένδρα ή Καλέντρα) του Νομού Σερρών βρίσκεται σε απόσταση περί τα 12 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης των Σερρών, δύο χιλιόμετρα δυτικά από τον οδικό άξονα της εθνικής οδού Σερρών - Θεσσαλονίκης, επάνω στην οδική αρτηρία Σερρών - Ηράκλειας, δίπλα στη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Κωνσταντινούπολη και μέσα στην καρδιά του Σερραϊκού κάμπου. Από το 1998 αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Λευκώνα, σύμφωνα με τη νέα χωροταξική κατανομή της χώρας που έγινε με το σχέδιο "Καποδίστριας", και κατά την τελευταία εθνική απογραφή του 2001 είχε 1350 κατοίκους, διατηρώντας τον αριθμό των κατοίκων του στο ίδιο περίπου επίπεδο κατά τις τελευταίες 4 δεκαετίες. Κι ενώ οι κάτοικοί του ανήκουν σε διάφορες "ελληνικές φυλές", όπως γηγενείς (εντόπιοι) και πρόσφυγες (Θρακιώτες, Μικρασιάτες, Σαρακατσάνοι, κ.ά.), συμβιώνουν αρμονικά και με προοπτική να μεγαλουργούν και να προοδεύουν σε ζηλευτό βαθμό, σε αντίθεση με άλλα χωριά που φθίνουν, μαραζώνουν και σβήνουν.
Γεώργιος Δ. Κόκκινος

Γεώργιος Δ. Κόκκινος (Συγγραφέας)

Ο Γεώργιος Κόκκινος του Δημητρίου και της Ελένης γεννήθηκε στα Καλά Δένδρα Σερρών το 1934. Σπούδασε φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και υπηρέτησε ως καθηγητής στη δευτεροβάθμια (ιδιωτική και δημόσια) και την τεχνική εκπαίδευση (ως Διευθυντής στην Τεχνική Σχολή Εργοδηγών) κι ως γυμνασιάρχης (επί 13 έτη) σε διάφορα σχολεία του Νομού. Ασχολήθηκε παράλληλα με τα καθήκοντά του κι ασχολείται και σήμερα ως συνταξιούχος, ύστερα από 32 έτη ευδόκιμης υπηρεσίας, με την έρευνα και συγγραφή κυρίως με θέματα της επιστήμης του αλλά και ιστορικού ή λαογραφικού περιεχομένου. Διετέλεσε πρόεδρος στο Παράρτημα του Νομού Σερρών της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών επί μια 10ετία ( 1992 - 2002), όπου δραστηριοποιήθηκε σε ανάλογες εκδηλώσεις (διοργάνωση διαλέξεων, σεμιναρίων πληροφορικής, ημερίδων διδακτικής, βράβευση μαθητών σε περιβαλλοντικές εργασίες, κ. ά.) και είναι ένας από τους πρωτεργάτες που συνέβαλε στη δημιουργία του "Μουσείου Φυσικής Ιστορίας" του Δήμου Σερρών, του οποίου υπήρξε πρώτος Γραμματέας στο Δ.Σ. Είναι έγγαμος με σύντροφο της ζωής του την Ελπίδα Τσαγκαλίδου, καθηγήτρια φιλολογίας, με την οποία έχει αποκτήσει δύο (δίδυμα) αγόρια, το Γιάννη και το Δημήτρη. Έχει γράψει τα παρακάτω βιβλία : - "Νέο Σούλι Σερρών (Σουμπάσκιοϊ): Ιστορία - Λαογραφία", Έκδοση της Κοινότητας Νέου Σουλίου, Σέρρες 1998 - "Καλά Δένδρα" (Καλένδρα ή Καλέντρα) νομού Σερρών: Ιστοριογραφία - Λαογραφία", Έκδοση Πολιτιστικού Συλλόγου Καλών Δένδρων, Σέρρες 2009. Άλλες Δημοσιεύσεις: - Στο "Πανσερραϊκό Ημερολόγιο" του Στ. Κοταμανίδη τ. 2ος 1976, τ. 18ος 1992, τ. 20ος 1994 άρθρα ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου με τίτλο τα "Καλά Δένδρα". - Στα "Σερραϊκά Ανάλεκτα" τόμ. 2ος 1993-94 με θέμα "Η πόλη των Σερρών κατά τον 15ο αιώνα".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
669
Διαστάσεις:
23χ16
Βάρος:
1.265 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση

ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΉ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑΝΌ ΜΑΣ…

★ ★ ★ ★ ★

ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΉ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑΝΌ ΜΑΣ Κ.ΚΟΚΚΙΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΎ ΩΡΑΊΟ ΑΥΤΌ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΌ ΤΟΥ ΕΡΓΟ. ΣΥΝΙΣΤΏ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ.

Ανώνυμος Χρήστης
(Αναρτήθηκε στις 20/11/2013)