Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Jean-Pierre Vernant: Ανήρ παιδεία κεκοσμημένος
(Πρακτικά επιστημονικής ημερίδας στη μνήμη του: Ρέθυμνο, 23 Νοεμβρίου 2007)

Offer
Ο τόμος αυτός αποτελεί τιμητικό αφιέρωμα στον επιφανή μελετητή και γνώστη του αρχαίου ελληνικού κόσμου - τον Γάλλο Jean-Pierre Vernant. Τα πέντε κείμενα που δημοσιεύονται εδώ επιχειρούν, το καθένα από τη σκοπιά του και με την ιδιαιτερότητά του, να παρουσιάσουν, να διερευνήσουν, να συζητήσουν ορισμένα καίρια θέματα που διατρέχουν το έργο του Vernant, ορισμένες απόψεις και ερμηνείες που διετύπωσε και ανέπτυξε στις μελέτες του. Διερευνώνται κυρίως το πολιτικό πρότυπο που συνιστούσε η ελληνική πόλις, και στο οποίο ο Vernant επικέντρωσε το έργο του, οι ερμηνευτικές κατευθύνσεις και οι τομές που χάραξε στη μελέτη του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, η ανθρωπολογική προοπτική και η συγκριτική και δομική έρευνα που εφάρμοσε και ανέπτυξε στην εξέταση των θεσμών και των νοητικών μηχανισμών των αρχαίων Ελλήνων, η ανάλυση των μύθων και του αρχαίου δράματος, που καλύπτουν μεγάλο μέρος του έργου του Vernant, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της δημοκρατίας στην Αθήνα των κλασικών χρόνων, οι τρόποι προσέγγισης του Jean-Pierre Vernant στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής θρησκείας, μέσω των μύθων, των ιερουργικών πρακτικών και των εικονιστικών παραστάσεων. Τέλος, ο τόμος αυτός είναι και φόρος τιμής στον πολίτη Vernant και στους συνεπείς αγώνες του για ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη.

Περιλαμβάνονται τα κείμενα:
- Χρήστος Λούκος: "Αντί Προλόγου"
- Στέλλα Γεωργούδη: "Εισαγωγικό Σημείωμα"
- Claude Mosse: "Jean-Pierren Vernant. Η πολιτική και το πολιτικό στοιχείο"
- Αριάδνη Γκάρτζιου - Τάττη: "Jean-Pierre Vernant. Πνευματικές καταβολές και τομές στη μελέτη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού"
- Sally C. Hamphreys: "Οι ανθρωπολογίες του Jean-Pierre Vernant"
- Ειρήνη Χαλκιά: "Ο Jean-Pierre Vernant και η καινούργια θέαση της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Από τη λέξη στη σκηνή"
- Στέλλα Γεωργούδη: "Προσέγγιση του Jean-Pierre Vernant στη μελέτη της θρησκείας των αρχαίων Ελλήνων"


Σημείωση: 978-960-9430-03-6: Εκδόσεις Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης

21χ14 εκ., 104 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Ηράκλειο Κρήτης
Ταξινόμιση DDC: 922 (Διανοούμενοι)
Άλλα πρόσωπα: Χρήστος Λούκος (Επιμελητής) , Στέλλα Γεωργούδη (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-524-308-1
ISBN (10ψήφιο): 960-524-308-3
Βάρος: 0.168 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
10.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

7.00
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

University of Michigan

H Claude Mosse, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Paris VIII, έχει γράψει βιβλία για την αρχαία Ελλάδα, πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά. Εργογραφία: -"Αλέξανδρος, το πεπρωμένο ενός μύθου" [Παπαδήμας, 4η έκδ. 2004] -"Η γυναίκα στην αρχαία Ελλάδα" [Παπαδήμας, 3η εκδ. 2003] -"Επίτομη ιστορία της αρχαίας Ελλάδας"[Παπαδήμας, 6η εκδ. 2005] -"Περικλής: Ο εφευρέτης της δημοκρατίας" [Παπαδήμας, 2005] κ.α.

Ο Χρήστος Λούκος είναι Καθηγητής της Ιστορίας των Νεοτέρων Χρόνων στο Πανεπιστή

Αναπληρώτρια καθηγήτρια αρχαίας ελληνικής θρησκείας και μυθολογίας στο Φιλολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Οι έρευνες και οι δημοσιεύσεις της έχουν ως αντικείμενο θέματα ανθρωπολογίας της ελληνικής αρχαιότητας, με έμφαση στην ομηρική ποίηση, την κοινωνία και την λατρεία των κλασσικών χρόνων, το αρχαίο ελληνικό δράμα, καθώς και την πρόσληψη της αρχαιότητας από τον νεοελληνικό πολιτισμό.

Espace Theatral Scarabaeus, Βρυξέλλες

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.