Ο χάρτης της κρίσης
zoom in
17.06€ -27% 12.45€
Στον συλλογικό αυτό τόμο αναλύονται εμπεριστατωμένα οι προηγούμενες κρίσεις, το διεθνές και ευρωπαϊκό πλαίσιο εκδήλωσης των κρισιακών φαινομένων, οι κυρίαρχες επιλογές και οι επιπτώσεις τους σε πολιτικό-θεσμικό, οικονομικό, κοινωνικό, εργασιακό και περιβαλλοντικό επίπεδο, διατυπώνεται κριτική στο Μνημόνιο και το ελληνικό "πείραμα" και ιχνηλατούνται οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις. Πέρα από την έγκυρη αποτίμηση των ιστορικών μεταβολών και των δραματικών αλλαγών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής και την αμφισβήτηση του προβαλλόμενου ως μονόδρομου Μνημονίου, έμμεσα στο βιβλίο αναπτύσσεται και ένας διάλογος ανάμεσα σε μελετητές με καταβολές που ξεκινούν από τη μεταπολιτευτική αριστερή ελληνική σοσιαλδημοκρατία και απλώνονται σε πολλά ρεύματα της ελληνικής αριστεράς. Περιεχόμενα: - "Ελληνική κρίση και προοδευτική πολιτική", Κώστας Βεργόπουλος - Σαράντα άδοξα χρόνια: Η μετάσταση στην Ελλάδα μιας χρόνιας και δομικής κρίσης", Λεωνίδας Βατικιώτης - "Η δομική κρίση της περιφέρειας της ευρωζώνης", Κώστας Λαπαβίτσας - "Ανάπτυξη και κρίσεις: Η ταραγμένη διαδρομή του ελληνικού καπιταλισμού". Σταύρος Δ. Μαυρουδέας - "Οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις της κρίσης στην Ελλάδα: Προϋποθέσεις προοδευτικής εξόδου", Γιάννης Τόλιος - "Παγκοσμιοποίηση-οικονομική κρίση-πολιτική: Σχέσεις αντινομίας και σύγκρουσης", Μενέλαος Γκίβαλος - "Η πορεία της νεοφιλελεύθερης απορρύθμισης της εργασίας και το άλλοθι της κρίση", Γιάννης Κουζής - "Οικονομική κρίση και περιβάλλον", Μάκης Ζέρβας - "Αν όχι τώρα, πότε; Η κρίση του καπιταλισμού και η Αριστερά της κρίσης", Πέτρος Παπακωνσταντίνου.
Άρης Μαραγκόπουλος

Άρης Μαραγκόπουλος (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Άρης Μαραγκόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε ιστορία, αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Paris I (Σορβόννη), στο Παρίσι. Εργάστηκε ως επιμελητής εκδόσεων, κειμενογράφος, κριτικός βιβλίου, μεταφραστής και εκδότης. Έχει εκδώσει περισσότερα από είκοσι βιβλία πεζογραφίας και κριτικής και ισάριθμες μεταφράσεις (από τα γαλλικά και τα αγγλικά). Γράφει κριτική βιβλίου και ιδεών στoν Tύπο και στα σχετικά με τη λογοτεχνία περιοδικά. Είναι ιδρυτικό στέλεχος των εκδόσεων "Τόπος", όπου διευθύνει το τμήμα λογοτεχνίας. Έχει ασχοληθεί επί μακρόν με το έργο του Τζέιμς Τζόις για το οποίο έχει εκδώσει τρεις μελέτες, η πιο γνωστή από αυτές, το "Ulyssess: Οδηγός ανάγνωσης", έχει κάνει πολλαπλές εκδόσεις (1995, 2001, 2010). Τον Απρίλιο 2018 εκδόθηκε η κριτική / μεταφραστική ανάγνωση του συγγραφέα στο μεταθανάτιο έργο του Τζόις "Τζάκομο Τζόις". Τα τελευταία του μυθιστορήματα συγκροτούν την πολιτική / ιστορική "Τριλογία της συντροφικής ζωής": Η Μανία με την Άνοιξη (Τόπος 2009), "Το Χαστουκόδεντρο" (Τόπος 2012) και το "Πολ και Λόρα, ζωγραφική εκ του φυσικού" (Τόπος 2016). Εκτενέστερες πληροφορίες στην προσωπική ιστοσελίδα του συγγραφέα: www.arisgrandmangr.com


Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Βεργόπουλος

Κώστας Βεργόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Β. Βεργόπουλος γεννήθηκε το 1942 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στη Σορβόννη. Διδάκτωρ οικονομικών επιστημών (Doctorat d΄ Etat) του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Επισκέπτης καθηγητής σε Πανεπιστήμια της Βόρειας και Νότιας Αμερικής. Διεθνής εμπειρογνώμων στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί και διδάσκονται σε δέκα γλώσσες. Έργα του ιδίου:"Το Αγροτικό Ζήτημα στην Ελλάδα" (Εξάντας, 1975)."Ο Δύσμορφος Καπιταλισμός" (σε συνεργασία με τον Samir Amin, Παπαζήσης, 1975). "Κράτος και Οικονομική Πολιτική στον 19ο αιώνα" (Εξάντας,1978). "Εθνισμός και Οικονομική Ανάπτυξη" (Εξάντας, 1979). "Η Ελλάδα σε εξέλιξη" (διεύθυνση, Εξάντας, 1985). "Οι Νέες Τεχνολογίες στην Ευρωπαϊκή Οικονομία Τροφίμων" (Βρυξέλλες, 1986). "Η Απο-ανάπτυξη σήμερα" (Εξάντας, 1987), κ.ά. Εκδόσεις των έργων του κυκλοφορούν επίσης στα γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, ιταλικά, ολλανδικά, κινέζικα. Έφυγε από τη ζωή στις 9 Νοεμβρίου 2017 στο Παρίσι, σε ηλικία 75 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Τόλιος

Γιάννης Τόλιος (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Τόλιος γεννήθηκε στη Λαμπεία Ηλείας. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πειραιά, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Berkbeck College) και στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας. Είναι διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών (Ph.D.) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μιλάει αγγλικά και ρωσικά. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Εργάστηκε ως ειδικός επιστήμονας - οικονομολόγος στη Διεύθυνση Μελετών και Προγραμματισμού της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), στο Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) και ως μετακλητός υπάλληλος στην ελληνική Βουλή. Την περίοδο της χούντας πήρε ενεργό μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα και για τη δράση του συνελήφθη, βασανίστηκε και φυλακίστηκε. Μετά τη Μεταπολίτευση συμμετείχε δραστήρια στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Εκλεγμένος για χρόνια στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, συμμετέχει στο Workshop των Ευρωπαίων Οικονομολόγων για μια Εναλλακτική Οικονομική Πολιτική στην Ευρώπη, στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αυτοδυναμίας Τροφίμων κ.α. Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων και βιβλίων για οικονομικά και κοινωνικά θέματα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λεωνίδας Βατικιώτης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Λαπαβίτσας

Κώστας Λαπαβίτσας (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Λαπαβίτσας είναι καθηγητής οικονομικών στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Ειδικεύεται σε χρηματοπιστωτικά θέματα και στην ιαπωνική οικονομία και έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών άρθρων στα αγγλικά, ιαπωνικά και ελληνικά. Έχει διδάξει σε Πανεπιστήμια της Ιαπωνίας, της Τουρκίας και αλλού, ενώ επίσης αρθρογραφεί στον ελληνικό και διεθνή Τύπο. Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική του έρευνα επικεντρώθηκε στην κρίση της Ευρωζώνης και τα έργα του είχαν σημαντική επιρροή στην ευρωπαϊκή δημόσια συζήτηση. Η πιο μακροχρόνια επιστημονική του έρευνα εστιάζεται στη χρηματιστικοποίηση του καπιταλισμού, τις πολλαπλές μορφές της και τις κοινωνικές της επιπτώσεις. Τον Ιανουάριο του 2015 εξελέγη βουλευτής Ημαθίας συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ, θέση που διατήρησε μέχρι τον Αύγουστο του 2015. Από το 2016 είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής (EReNSEP).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Κουζής (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Κουζής είναι διδάκτωρ Κοινωνικού Δικαίου και Εργασιακών Σχέσεων του Paris-X-Nanterre. Διδάσκει εργασιακές σχέσεις από το 1995 στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Από το 1991 είναι επιστημονικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Έχει δημοσιεύσει σειρά μελετών και άρθρων σε θέματα ατομικών και συλλογικών εργασιακών σχέσεων με έμφαση στις σύγχρονες τάσεις και τις ευελιξίες της εργασίας, στο συνδικαλιστικό κίνημα, στους θεσμούς εργατικής συμμετοχής και σε ζητήματα κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μενέλαος Α. Γκίβαλος (Συγγραφέας)

Ο Μενέλαος Γκίβαλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Είναι επίκουρος καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει πολιτική επιστήμη, επιστημολογία και γνωσιοθεωρία. Το πεδίο των ερευνητικών του ενδιαφερόντων και οι πρόσφατες δημοσιεύσεις του στρέφονται γύρω από τους τομείς της πολιτικήςφιλοσοφίας, της επιστημολογίας και της μεθοδολογίας των κοινωνικών επιστημών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πέτρος Παπακωνσταντίνου

Πέτρος Παπακωνσταντίνου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σταύρος Δ. Μαυρουδέας (Συγγραφέας)

Ο Σταύρος Μαυρουδέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε Οικονομικά αρχικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου και απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορα το 1990. Είναι επίκουρος καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Αρθρογραφεί στον ελληνικό Τύπο σε θέματα πολιτικής και οικονομικής συγκυρίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μάκης Ζέρβας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
287
Διαστάσεις:
23χ15
Βάρος:
0.53 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση