Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση
(Αφιέρωμα:Διεθνής καπιταλιστική οικονομική κρίση)

Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση
Η έκδοση του πρώτου τεύχους της «Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» εκφράζει την αναγκαιότητα συνεργασίας ανάμεσα σε θεωρητικά και πολιτικά περιοδικά Κομμουνιστικών Κομμάτων που έχουν κοινές θέσεις για μια σειρά θεμελιώδη θεωρητικά και ιδεολογικά ζητήματα. Αυτή η αναγκαιότητα που ωρίμασε αξιολογώντας την περίοδο υποχώρησης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος το διάστημα που ακολούθησε με τη νίκη της αντεπαναστασης στην ΕΣΣΔ και τις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, αλλά και από τα ζητήματα που θέτει εμπρός στο κομμουνιστικό κίνημα η ανάπτυξη της σύγχρονης ταξικής πάλης.
Τα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί στην συνεργασία και το συντονισμό των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων το προηγούμενο διάστημα ήταν σημαντικά και αναγκαία, θεωρούμε ουσιαστικές καταχτήσεις τις οποίες στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε. Έχει καταχτηθεί ένα επίπεδο συζήτησης, ανταλλαγής πληροφόρησης και συντονισμού, κοινής στάσης και δράσης σε ορισμένα ζητήματα.
Παραμένει όμως ως βασικό ζήτημα προς κατάκτηση, η ιδεολογικό-πολιτική ενότητα του κομμουνιστικού κινήματος στη βάση του μαρξισμού λενινισμού, της υπεράσπισης των καταχτήσεων που έφερε για την εργατική τάξη διεθνώς το πρώτο ιστορικό εγχείρημα οικοδόμησης του σοσιαλισμού καθώς και της ενιαίας αντίληψης για το χαρακτήρα των ανατροπών και τις αιτίες τους. προϋπόθεση για το ξεπέρασμα της βαθιάς κρίσης του κομμουνιστικού κινήματος, για την αναζωογόνηση του στρατηγικού σοσιαλιστικού σκοπού.
[...]
(από το σημείωμα της συντακτικής επιτροπής)

Περιλαμβάνονται τα κείμενα:
- Jo Cottenier και Henri Houben: "Η κρίση του συστήματος"
- Ελένη Μπέλλου: "Η διεθνής οικονομική κρίση, η θέση της Ελλάδας και οι θέσεις του ΚΚΕ".
- Gyula Thurmer: "Η κρίση του καπιταλισμού και η επαναστατική προοπτική στην Ουγγαρία".
- Victor Matushenok: "Στα συντρίμμια του εθνικοφιλελευθερισμού, η Λετονία σε συνθήκες παγκόσμιας συστημικής κρίσης".
- Marco Vinico Davila Juarez: "Οι ιμπεριαλιστικές συμφωνίες οξύνουν το κόστος της κρίσης στο Μεξικό.
- Β. Α. Τιούλκιν και Μ. Β. Ποπόφ: "Θέσεις του ΚΕΚΡ: Οι σύγχρονες ιδιαιτερότητες της κρίσης του καπιταλισμού και οι ιδιομορφίες τους στη Ρωσία.
- Εκτελεστική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας: "Το Κομμουνιστικό Κόμμα μπροστά στην καπιταλιστική κρίση".
- Alper Birdal: "Οι πολιτικοί μετασχηματισμοί της Τουρκίας και η παγκόσμια οικονομική κρίση".

24χ17 εκ., 120 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 330.122 (Καπιταλισμός ), 335.4 (Μαρξισμός), 338.9 (Οικονομική πολιτική)
ISBN: 978-960-451-106-8
ISBN (10ψήφιο): 960-451-106-8
Βάρος: 0.173 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
5.05
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

4.49
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Alper Birdal είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (ΤΚΡ) και συντάκτης του θεωρητικού περιοδικού του "Γκελενέκ".

O Jo Cottenier είναι συγγραφέας του βιβλίου "La Societe Generale 1822-1992) (μαζί με τους Patrick De Boosere και Thomas Gounet) EPO, 1989 και του "Le temps travaille pour nous" ("Ο χρόνος δουλεύει για μας") (μαζί με τον Kris Hertogen) ΕΡΟ, 1991. Είναι μέλος του Γραφείου του Εργατικού Κόμματος Βελγίου.

Ο Henri Houben είναι διδάκτωρ οικονομικών, ερευνητής στο ινστιτούτο Μαρξιστικών Ερευνών, ειδικευμένος στην μελέτη των πολυεθνικών, της Ευρωπαϊκής πολιτικής απασχόλησης και της οικονομικής κρίσης.

Ο Marco Vinicio Davila Juarez είναι διευθυντής του "Ελ Κομουνίστα", οργάνου της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος των Κομμουνιστών, Μεξικό.

Ο Victor Matushenok είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας "Σοσιαλίστι Λάτβια" του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας.

Ο Μ. Β. Ποπόφ είναι καθηγητής του κρατικού πανεπιστημίου Αγίας Πετρούπολης, διδάκτωρ φιλοσοφικών επιστημών.

Ο Δρ. Gyula Thurmer είναι πρόεδρος του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος.

Ο Β. Α. Τιούλκιν είναι Πρώτος γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.