Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
ΑμεΑ: Αβεβαιότητα και προοπτικές
(Κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη)
Συγγραφέας:   Διονύσης Βαλλιανάτος


Offer
Ακόμα θυμάμαι την δασκάλα μου στην πρώτη δημοτικού να μας πιέζει να γράψουμε με το δεξί χέρι, αφού αυτό ήταν το καλό χέρι! Οι αριστερόχειρες ή οι αμφίχειρες όπως αργότερα τους ονόμασε η επιστήμη, πραγματικά υπέφεραν αφού δεν ήξεραν ποιο από τα δυο χέρια να χρησιμοποιήσουν κάθε φορά. Οι σημερινοί ενήλικες άνω των 40 ετών πολλές φορές μπερδεύονται στην καθημερινή πρακτική, αφού η εγκεφαλική λειτουργία για την χρήση των χεριών, διαφορετικά ήταν προγραμματισμένη και αλλιώς εξελίχθηκε. Όλα αυτά τα παιδιά μεγάλωσαν σε ένα κόσμο που ήταν απλά πλασμένος για δεξιόχειρες και έπρεπε να προσαρμόσουν το δικό τους μειονέκτημα στον κόσμο των άλλων!

Ποιος είναι αυτός που διαχωρίζει το «κανονικό» από το «διαφορετικό»; Ο κόσμος των αποκαλουμένων «κανονικών», δηλαδή η πλειοψηφία, είναι σε θέση να αποφασίσει καθαρά αντανακλαστικά για τον τρόπο συμπεριφοράς και επικοινωνίας που θα επιλέξει;
Τα συγκεκριμένα πρότυπα συμπεριφοράς, πολλές φορές απέχουν πολύ από τα πρότυπα που υιοθετούν οι «διαφορετικοί», δηλαδή η μειοψηφία. Για τον λόγο αυτό και οι τρόποι επικοινωνίας πολλές φορές μεταξύ κανονικών και διαφορετικών είναι αρκετά δύσκολοι.

Τα διάφορα tests και ερωτηματολόγια που επιδιώκουν να αξιολογήσουν τις νοητικές ικανότητες ενός ανθρώπου ή τα πρότυπα συμπεριφοράς που ακολουθεί, αποτελούν μόνο περιορισμένες υποκειμενικές τεχνικές, αφού έχουν κατασκευαστεί από «φυσιολογικούς» και απευθύνονται τις περισσότερες φορές σε αυτούς.

Επίσης πολλές φορές η αίσθηση του «κοινωνικά αόρατου» που βιώνει το ΑμεΑ αλλά και η οικογένειά του, προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα που κυμαίνονται από την ανακούφιση έως τον θυμό. Ανακούφιση γιατί, «επιτελούς αυτή την φορά δεν μας σχολίασαν, δεν μας κοίταξαν με οίκτο» και θυμός γιατί, «αφού υπάρχω πως είναι δυνατόν να με αγνοούν;».

Ας αναρωτηθούμε όμως, πόσο διαφορετικοί είμαστε όλοι εμείς στον δικό τους κανονικό κόσμο και μήπως τελικά ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι το δικό μας «νοητικό περιθώριο».

24χ17 εκ., 311 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 305.908 (Άτομα με ειδικές ανάγκες)
ISBN: 978-960-02-2476-4
ISBN (10ψήφιο): 960-02-2476-5
Βάρος: 0.523 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
19.17
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

12.27
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Βαλλιανάτος, Διονύσης
Ο Διονύσης Βαλλιανάτος γεννήθηκε το 1951 στον Πειραιά. Σπούδασε ιατρική και μετά κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην κοινωνική-αστική προστασία από το Πανεπιστήμιο Ρώμης, ενώ έχει ειδικότητα στην Κοινωνική Ιατρική από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση Υγιειονολόγου από ΥΣΑ. Έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Ρώμης, ως καθηγητής στην ΑΣΝ Ευαγγελισμού και στα ΤΕΙ Αθηνών, σε σχολές γονέων σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Ψυχικής Υγείας, ως επίσης εισηγητής και εκτελεστής ψυχιατρικού προγράμματος αποασυλοποίησης ασθενών. Είναι πρόεδρος του "Κέντρου Κοινωνικο-Ιατρικών Σπουδών και Ερευνών" και υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.