Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Αγορά εργασίας, κατάρτιση, διά βίου μάθηση και απασχόληση
(Δομές, θεσμοί και πολιτικές)

Offer
Ο ανά χείρας τόμος αναζητά τους όρους (ανα)συγκρότησης της σχέσης απασχόλησης και κατάρτισης ειδικά την τελευταία δεκαετία (με έμφαση στην ελληνική περίπτωση). Πρόκειται για μια πολυπρισματική, διεπιστημονική προσέγγιση στις βασικές διαστάσεις αυτής της σχέσης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στο ζήτημα της ανεργίας, στη Δια Βίου Μάθηση και στις θεσμικές, πολιτικές και επιχειρησιακές παραμέτρους αυτών των συσχετίσεων.

23 διακεκριμένοι επιστήμονες και ερευνητές από Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Ερευνητικά Ινστιτούτα, Δομές των Κοινωνικών Εταίρων και από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, με 16 εμπειρικά και θεωρητικά θεμελιωμένες μελέτες, συμβάλλουν σε ένα εγχείρημα αναδιάταξης ερωτημάτων και διερεύνησης επισκέψιμων όψεων μιας απολύτως πολυσύνθετης σχέσης, δίνοντας στο όλο αυτό εγχείρημα τον απαραίτητο πληροφοριακό και ερμηνευτικό πλουραλισμό. Και, κυρίως, επαναθεμελιώνουν την ανάγκη για ισχυρότερη συσχέτιση εμπειρικών ευρημάτων, θεωρητικών αναζητήσεων και μεταρρυθμιστικών εγχειρημάτων.

Περιέχονται τα κείμενα:

Πρόλογος: Εύη Χριστοφιλοπούλου, Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
Εισαγωγή: Νίκος Παπαδάκης & Μάνος Σπυριδάκης: "Αγορά εργασίας, κατάρτιση και απασχόληση:
Μια διακυβεύσιμη σχέση, μια επίμονη μεταρρυθμιστική προτεραιότητα"

Μέρος Ι: Η απασχόληση και οι στρατηγικές ενίσχυσής της: τάσεις και εγχειρήματα
1. Χριστίνα Καρακιουλάφη (Πανεπιστήμιο Κρήτης): "Η ποιότητα της εργασίας και της απασχόλησης στην ελληνική αγορά εργασίας"
2. Κώστας Δημουλάς & Σάββας Ρομπόλης (Πάντειο Πανεπιστήμιο & ΙΝΕ/ΓΣΕΕ): "Η επαγγελματική κατάρτιση στην Ελλάδα, οι κοινωνικές εταιρικές σχέσεις και ο ρόλος των κοινωνικών συνομιλητών"
3. Βάλια Αρανίτου (ΕΣΕΕ & Πανεπιστήμιο Κρήτης): "Flexicurity: Μια νέα ιδέα με μια πολύ παλιά ιστορία"
4. Φωτεινή Ασδεράκη (Πανεπιστήμιο Πειραιά): "Η διαδικασία της Bologna και ο στόχος της ενίσχυσης της απασχόλησης"
5. Μανόλης Αλεξάκης & Νίκος Παπαδάκης (Δήμος Ηρακλείου & Πανεπιστήμιο Κρήτης): "Απασχόληση, κατάρτιση και ενσωμάτωση σε τοπικό επίπεδο: Είναι μια άλλη στρατηγική εφικτή; Η "βιογραφία" ενός εγχειρήματος"

Μέρος II: Κατάρτιση, Δια Βίου Μάθηση και Δεξιότητες: Μεταξύ ενσωμάτωσης και απασχολησιμότητας
6. Αθανάσιος Κυριαζής (Πανεπιστήμιο Πειραιά): "Ανώτατη Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση: Προκλήσεις και προοπτικές"
7. Γιώργος Σταμέλος (Πανεπιστήμιο Πατρών): "Κοινωνία της γνώσης και Δια Βίου Μάθηση: αντιφάσεις και αδιέξοδα. Ή η πορεία προς την κοινωνική έκρηξη"
8. Νίκος Παπαδάκης, Σήφης Μπουζάκης & Προκοπής Πανδής (Πανεπιστήμιο Κρήτης & Πανεπιστήμιο Πατρών): "Διαστάσεις και προτεραιότητες της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη Δια Βίου Μάθηση πριν και μετά το 2010"
9. Ηλίας Πεχλιβανίδης (Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης): "Ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης: Σύγχρονες τάσεις και προοπτικές"

Μέρος III : Επιμέρους όψεις και εκφάνσεις της σχέσης οικονομίας, εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και ενσωμάτωσης
10. Κώστας Μανασάκης & Μανώλης Πετράκης (Πανεπιστήμιο Κρήτης): "Ενδογενής τεχνολογική πολιτική και εργασιακές σχέσεις: προσέγγιση υπό το πρίσμα της πολιτικής οικονομίας"
11. Μάνος Παπάζογλου (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου): "Ανώτατη εκπαίδευση, οικονομία και δεξιότητες. Μία δύσκολη σχέση (;)"
12. Μαριάννα Κανδεράκη & Δημήτρης Κοτρόγιαννος (Πανεπιστήμιο Κρήτης): "Εκπαιδευτικό σύστημα και επιμόρφωση"
13. Γιώργος Ξ. Καλαντζής (Πανεπιστήμιο Κρήτης): "Εθνική ανταγωνιστικότητα και εκπαιδευτικό σύστημα: η εκπαιδευτική πολιτική στην εποχή της παγκοσμιοποίησης"
14. Μαρία Βλαχάδη (Πανεπιστήμιο Κρήτης): "Διαχρονική εξέλιξη του νομικού καθεστώτος παραμονής και εργασίας των μεταναστών: Η περίπτωση της Ελλάδας"
15. Γιώργος Παπακωνσταντής (ΑΤΕΙ Κρήτης): "Η πρόσληψη και η εκπαίδευση των αστυνομικών στην Ελλάδα ως έκφραση πολιτικών απασχόλησης και αστυνόμευσης"
16. Γιώργος Δημητριάδης, Νίκος Φωτόπουλος & Αργύρης Κυρίδης (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας & ΚΑΝΕΠ/ ΓΣΕΕ): "Αποκέντρωση και εκπαίδευση".


Σημείωση: Πρόλογος: Εύη Χριστοφιλοπούλου, Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων. Εισαγωγή: Νίκος Παπαδάκης, Μάνος Σπυριδάκης.

21χ14 εκ., 480 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Ανθρώπινοι Πόροι και Δημόσιες Πολιτικές
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 331 (Εργασία), 379.2 (Εκπαιδευτική πολιτική), 374 (Εκπαίδευση, Συνεχιζόμενη)
Άλλα πρόσωπα: Νίκος Ε. Παπαδάκης (Επιμελητής) , Μάνος Σπυριδάκης (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-08-0519-2
ISBN (10ψήφιο): 960-08-0519-9
Βάρος: 0.593 κιλά
Εκδότης: Σιδέρης Ι.
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
23.43
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

16.17
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Μανόλης Αλεξάκης είναι υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και Αντιδήμαρχος Ηρακλείου.

Αρανίτου, Βάλια
Η Βάλια Αρανίτου σπούδασε οικονομικά και πολιτική επιστήμη στην Αθήνα και στο Παρίσι. Διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι επιστημονική σύμβουλος στην Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην οργάνωση των ομάδων συμφερόντων και τον ρόλο τους στο πολιτικό σύστημα, τις πρόσφατες εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις καθώς και τις οικονομικές προϋποθέσεις της δημοκρατίας.

Ασδεράκη, Φωτεινή
Η Φωτεινή Ασδεράκη γεννήθηκε στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας. Σπούδασε παιδαγωγικά και πολιτικές επιστήμες, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών και διδάκτορας του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διδακτορική της διατριβή τιμήθηκε με το βραβείο στη μνήμη του Θ. Καρατζά από την Ελληνική Πανεπιστημιακή Ένωση Ευρωπαϊκών Σπουδών το 2008. Έχει μεγάλη εργασιακή και ερευνητική εμπειρία στα ζητήματα ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής πολιτικής με έμφαση στην ανώτατη εκπαίδευση. Διδάσκει ζητήματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, στο οποίο έχει εκλεγεί ως λέκτορας.

Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας της Εργασίας, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ο Κώστας Μανασάκης είναι Εντεταλμένος Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΜ του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μπουζάκης, Σήφης
Ο Σήφης (Ιωσήφ) Μπουζάκης είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ασχολείται με θέματα Ιστορίας Εκπαίδευσης και Συγκριτικής Παιδαγωγικής. Σ΄ αυτές τις γνωστικές περιοχές έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών βιβλίων και διευθυντής δύο επιστημονικών σειρών στις εκδόσεις Gutenberg με τίτλο "Μελέτες Τεκμήρια Ιστορίας Εκπαίδευσης" και "Συγκριτική Παιδαγωγική". Διετέλεσε Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του ιδίου Πανεπιστημίου, Διευθυντής του ΠΕΚ Πατρών και Πρόεδρος του Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ιδρυτής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορικών της Εκπαίδευσης και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Κυπριακής Κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της κυπριακής εκπαίδευσης. Σήμερα είναι Επόπτης των Πειραματικών Σχολείων του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο Προκόπης Πανδής είναι Πολιτικός Επιστήμων, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών.

Παπαδάκης, Νίκος Ε.
Ο Νίκος Παπαδάκης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας & Τεκμηρίωσης (ΚΕΠΕΤ) και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, όπως και μέλος της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης (ΜΕΚΓ) του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι International Expert στο European Training Foundation/ ETF ("Skills & VET Governance" project). Έχει διατελέσει Special Adviser στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2011- 2013). Είναι επίσης μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ, συνεργάζεται ερευνητικά με το ΚΑΝΕΠ/ ΓΣΕΕ, ενώ επίσης συνεργάζεται με το ESRC Research Centre "LLAKES" του UCL-IoE. Διετέλεσε μέλος του Education & Training Coordination Group (ETCG) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2006-2010) και μέλος (2008- 2011) του Advisory Board του UNDP/ RCPAR (Regional Centre for Public Administration Reform). Το εαρινό εξάμηνο του ακαδ. έτους 2011- 2012 ήταν Visiting Professorial Fellow στη Faculty of Policy & Society του University of London/ IoE (σήμερα UCL-IoE). Έχει δημοσιεύσει 102 μελέτες, στα αγγλικά, γαλλικά και ελληνικά, έχει συγγράψει 6 επιστημονικά βιβλία- μονογραφίες και έχει επιμεληθεί άλλους 6 συλλογικούς τόμους. Αγαπάει ιδιαίτερα την Τέχνη, ωστόσο δεν είναι ποιητής ούτε τεχνοκριτικός.

Ο Μανώλης Πετράκης είναι Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ρομπόλης, Σάββας
Ο Σάββας Ρομπόλης γεννήθηκε και ζει στην Καισαριανή. Είναι πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (D.E.S.) του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris I). Διδάκτορας Οικονομικών Επιστημών (These d’Etat) του ΙΧ Πανεπιστημίου των Παρισίων (Paris IX). Σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και κατά την περίοδο 1990-2013 ήταν Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ). Είναι έγγαμος και πατέρας δύο αγοριών.

Ο Γιώργος Σταμέλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Ασχολείται με την Εκπαιδευτική Πολιτική και έχει συγγράψει βιβλία, μελέτες και άρθρα μόνος ή μαζί με άλλους σε πολλές γλώσσες.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.