Οι επιστολές του Γιαχέ
zoom in

Τον Ιανουάριο του 1953 ο William Burroughs ξεκινά ένα εξερευνητικό ταξίδι στις ζούγκλες της Νότιας Αμερικής που θα κρατήσει επτά μήνες, αναζητώντας το yage, το μυθικό παραισθησιογόνο και τηλεπαθητικό φυτό του Αμαζονίου (λίγο νωρίτερα, το Junky έκλεινε με τη φράση "Το Γιαχέ ίσως να ΄ναι το απόλυτο φτιάξιμο"). Παράλληλα, καταγράφει με ανθρωπολογικό ενδιαφέρον και σατιρικό βλέμμα την πολιτική και κοινωνική κατάσταση των χωρών που επισκέπτεται, την Κολομβία (που βρίσκεται σε εμφύλιο), το Εκουαδόρ και το Περού. Δέκα χρόνια αργότερα, ο William Burroughs συνθέτει από τις επιστολές που έστελνε στον Allen Ginsberg και από τις σημειώσεις που κρατούσε στο ταξίδι του, μια επιστολικού τύπου αφήγηση των περιπετειών του, το "The Yage Letters", που κυκλοφόρησε από το "City Lights" το 1963. Το βιβλίο συμπλήρωναν οι ψυχεδελικές περιγραφές του Allen Ginsberg, που είχε ταξιδέψει και εκείνος στη Νότια Αμερική το 1960. Ο Oliver Harris, που επιμελείται την παρούσα νέα έκδοση των "Επιστολών του Γιαχέ", επιστρέφει στα αρχικά χειρόγραφα και τα ταξιδιωτικά ημερολόγια των δύο αντρών για να ξεδιαλύνει την ιστορία της γένεσης του βιβλίου, ενώ στην εκτενή Εισαγωγή του εξιστορεί τη συναρπαστική και δαιδαλώδη πορεία του, αλλά και όψεις της πολιτισμικής του σημασίας. Στη νέα αυτήν έκδοση, από την οποία έγινε η ελληνική μετάφραση, περιλαμβάνονται επίσης αδημοσίευτα κείμενα του William Burroughs και του Allen Ginsberg, που ρίχνουν νέο φως στη συγγραφική τους περιπέτεια.

Allen Ginsberg

Allen Ginsberg (Συγγραφέας)

Ο Άλλεν Γκίνσμπεργκ γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου 1926 στο Πάτερσον του Νιού Τζέρσυ, από τη Ναόμι Γκίνσμπεργκ, Ρωσίδα μετανάστρια και μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος ΗΠΑ, και τον Λιούις Γκίνσμπεργκ, λυρικό ποιητή και δημοδιδάσκαλο. Ο ίδιος ο Άλλεν προσθέτει στα προσωπικά του στοιχεία τις εξής πληροφορίες: «Γυμνάσιο και λύκειο στο Πάτερσον ώς τα 17, Κολέγιο της Κολούμπια, εμπορικό ναυτικό, Τέξας και Ντένβερ, χειριστής φωτοτυπικού, Τάιμς Σκουαίρ, φίλοι πίσω από τα σίδερα, λαντζιέρης, βιβλιοκριτικές, Μέξικο Σίτυ, έρευνα αγοράς, Σατόρι στο Χάρλεμ, Γιουκατάν και Τσιάπας 1954, Δυτική Ακτή τρία χρόνια. Αργότερα ταξίδι στην Αρκτική θάλασσα, Ταγγέρη, Βενετία, Άμστερνταμ, Παρίσι, ανάγνωση σε Οξφόρδη Χάρβαρντ Κολούμπια Σικάγο, τα παράτησε, έγραψε το Καντίς το 1959, ηχογράφησε μια κασέτα για να λένε ότι άφησε κάτι πίσω του & χάθηκε στην Ανατολή πρόσκαιρα. Ο Κάρλ Σόλομον, στον οποίο απευθύνεται το Ουρλιαχτό, είναι ενορατικός ντανταϊστής από το Μπρόνξ και πεζοποιητής». Ο Άλλεν Γκίνσμπεργκ πέθανε στις 5 Απριλίου 1997.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

William S. Burroughs

William S. Burroughs (Συγγραφέας)

Γόνος μεγαλοαστικής οικογένειας μεγαλωμένος μέσα σε ένα περιβάλλον που προσέφερε "σαράντα εκατομμύρια λόγους για να μην ασχοληθεί με το γράψιμο". Η προσωποποίηση της νεανικής έκρηξης των Beats στις αρχές της δεκαετίας του πενήντα, της επαναστατικής αντικουλτούρας και των χίπις, του μηδενιστικού ξεσπάσματος του πανκ. Συγγραφέας των βιβλίων "Junky", "Naked lunch", "Οι πόλεις της κόκκινης νύχτας", "Ο τόπος των νεκρών δρόμων", για τον οποίο "η γλώσσα είναι ένας ιός από το διάστημα". Μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας και του Ινστιτούτου Τεχνών και Γραμμάτων. Commandeur του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλίας. Μια γκρίζα φευγαλέα φιγούρα με παλτό και ρεπούμπλικα, "el Hombre invisible" της Ταγγέρης, που ξεκινώντας από το Σαιντ Λούις των ΗΠΑ το 1914 αναμίχθηκε με τις σκιές αυτού του πλανήτη, στη Νέα Υόρκη, το Τέξας, το Σικάγο, το Μεξικό, τη Νότιο Αμερική, το Μαρόκο, το Παρίσι, το Λονδίνο, το Λώρενς της πολιτείας Κάνσας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Γούτας (Μεταφραστής)


Oliver Harris (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
239
Διαστάσεις:
21χ13
Βάρος:
0.275 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση