Ματιές στο σύγχρονο τοπίο των δυτικών Βαλκανίων
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ματιές στο σύγχρονο τοπίο των δυτικών Βαλκανίων

Συλλογικό έργο

Μιλτιάδης Σαρηγιαννίδης

Μαίρη Μπόση

22.26€ -27% 16.25€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789600804980

  • Κατηγορίες:

    Εθνολογία

  • Έτος κυκλοφορίας

    2009

  • Εκδότης

    Σιδέρης Ι.

Τα «Δυτικά Βαλκάνια», βασικά γεωγραφικός προσδιορισμός περιοχής της βαλκανικής χερσονήσου, ως όρος ήταν, μέχρι πρόσφατα, άγνωστος. Αναδύθηκε στη δεκαετία του 1990 από την ευρωπαϊκή «κουζίνα» των Βρυξελλών, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στη συνέχεια του Συμβουλίου της ΕΕ, προκειμένου να ορίσει τη δυτική υποπεριφέρεια της «Νοτιοανατολικής Ευρώπης» - νέας επίσημης εκδοχής των άλλοτε Βαλκανίων, να υποδείξει την πλέον προβληματική περιοχή στην ευρύτερη «γειτονιά των Βαλκανίων», μετά τη βίαιη διάλυση της ΟΔΓιουγκοσλαβίας, τη δημιουργία νέων κρατών, την προβολή εθνοτικών/μειονοτικών διεκδικήσεων αυτοδιάθεσης, συμπεριλαμβανομένης της απόσχισης. Έκτοτε, ως σταθερή αναφορά της ΕΕ στην πολιτική γειτνίασης και τη μελλοντική νέα διεύρυνσή της, τα Δυτικά Βαλκάνια, από Κροατία μέχρι Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σερβία αλλά και... «Κόσσοβο», ως αυτοτελής οντότητα με κρατικά χαρακτηριστικά, προσδιορίζονται από τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα αστάθειας ως ανεξάρτητα κράτη. Και ακόμα από τα ανοικτά ζητήματα δημοκρατίας, δικαιωμάτων του ανθρώπου και κράτους δικαίου, με τριβές και εντάσεις, αλλά και ζητούμενο το σεβασμό της ετερότητας μειονοτήτων, σε μια συγκλίνουσα πορεία που θα φέρει τις εν λόγω χώρες εγγύτερα προς την ΕΕ. (...)


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιλτιάδης Σαρηγιαννίδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαίρη Μπόση (Συγγραφέας)

Η Μαίρη Μπόση είναι πολιτικός επιστήμονας, διδάκτορας του τμήματος διεθνών σχέσεων της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει δημοσιεύσει άρθρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την τρομοκρατία, τη διεθνή ασφάλεια και τις διεθνείς σχέσεις.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Ε. Χρηστίδης (Συγγραφέας)

Ο Γεώργιος Ε. Χρηστίδης διδάσκει στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών της Φλώρινας του Α.Π.Θ., ως Ειδικός Επιστήμονας με αντικείμενο τις Διεθνείς Σχέσεις στα Βαλκάνια και στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Θεσσαλονίκης με αντικείμενο Government and Politics in Southeast Europe. Έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Exeter (Μεγ. Βρετανία).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτριος Ε. Ακριβούλης (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Ακριβούλης είναι Λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Έχει διδάξει στο University of Kent at Canterbury και στη Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του ΑΠΘ. Σπούδασε στη Νομική Θεσσαλονίκης και στο Τμήμα Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του University of Kent at Canterbury.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χαράλαμπος Παπασωτηρίου

Χαράλαμπος Παπασωτηρίου (Συγγραφέας)

Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου είναι καθηγητής διεθνών σχέσεων και στρατηγικών σπουδών στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ). Αποφοίτησε με άριστα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σπυρίδων Σφέτας (Συγγραφέας)

Ο Σπυρίδων Σφέτας γεννήθηκε στο χωριό Κοιλάδα Λαρίσης το 1960. Αποφοίτησε από το Ιστορικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ το 1983. Με υποτροφίες αρχικά του Ι.Κ.Υ. και αργότερα του γερμανικού κράτους, μεταξύ 1985-1991 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Ανατολικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στη Σλαβολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Το 1991 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Η διατριβή του αφορούσε στο Μακεδονικό Ζήτημα. Επέστρεψε στην Ελλάδα, εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία και το 1993 διορίστηκε Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ). Το 1999 εκλέχθηκε Λέκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, το 2004 εξελίχθηκε στη θέση του Επίκουρου Καθηγητή, το 2009 στη θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή και το 2017 στη βαθμίδα του Τακτικού Καθηγητή. Έχει γράψει πολλές μελέτες και άρθρα για την ιστορία των Βαλκανίων, αλλά και για τις τρέχουσες εξελίξεις, έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ρωσικά, καθώς και βαλκανικές γλώσσες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στέλιος Ε. Περράκης

Στέλιος Ε. Περράκης (Συγγραφέας)

Ο Στέλιος Περράκης είναι αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Διδάσκει, διεθνές δίκαιο, διεθνή προστασία δικαιωμάτων του ανθρώπου, ειρηνική διευθέτηση διεθνών διαφορών κ.ά. στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Είναι υπεύθυνος του τομέα πολιτικών δικαιωμάτων του ανθρώπου και διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γρηγόρης Ι. Τσάλτας

Γρηγόρης Ι. Τσάλτας (Συγγραφέας)

Ο Γρηγόρης Ι. Τσάλτας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο Α.Σ.Π.Ε. Μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλία. Το 1978 ανακηρύχθηκε διδάκτορας με το βαθμό άριστα, με θέμα διδακτορικής διατριβής: "La Grece et le droit de la mer", υπό την εποπτεία του καθηγητή και ακαδημαϊκού Rene Jean Dupuy. Το 1982 εξελέγη επιμελητής στην έδρα Διεθνούς Δικαίου στην Πάντειο Α.Σ.Π.Ε., το 1986 επίκουρος καθηγητής και το 1996 αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει σε πολλά ξένα πανεπιστήμια. Κάτοχος ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet. Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αναπτυξιακών και Περιβαλλοντικών Μελετών, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης του Παντείου Παν/μίου, Αντιπρόεδρος της Association Internationale du Droit de l΄Urbanisme. Ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων στο χώρο του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης, που κυκλοφορούν στην ελληνική, γαλλική και αγγλική γλώσσα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κυριάκος Δ. Κεντρωτής

Κυριάκος Δ. Κεντρωτής (Συγγραφέας)

Ο Κυριάκος Κεντρωτής είναι καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο "Εξωτερικές Σχέσεις της Ε.Ε." και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Οικονομική και Πολιτική Διακυβέρνηση στη Ν.Α. Ευρώπη" στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας. Γεννήθηκε το 1962 στους Μολάους Λακωνίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα Πανεπιστήμια του Kaiserslautern και του Saarland / Saarbrucken στους κλάδους του Διεθνούς Δικαίου, των Διεθνών Σχέσεων και των Πολιτικών Επιστημών. Το 1990 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Kaiserslautern. Από το 1992 έως το 1999 εργάστηκε ως επιστημονικός ερευνητής στο Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (Ι.Μ.Χ.Α.). Από το 1996 έως το 1999 δίδαξε στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Από το 2000 ως επίκουρος καθηγητής δίδαξε στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου τα γνωστικά αντικείμενα: "Διεθνές Δίκαιο-Διεθνείς Σχέσεις", "Διπλωματική Ιστορία" και "Οικονομική - Πολιτική - Νομική μετάφραση από τα γερμανικά στα ελληνικά". Βιβλία, μελέτες και άρθρα του έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τρεις από τις μελέτες του είναι: "Αεροναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο. Ελλάδα - Τουρκία: Διεθνές Δίκαιο και Γεωπολιτική" (Εκδόσεις Προσκήνιο, Αθήνα 1999), "Η Βουλγαρία και το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου" (Το Κόσοβο και οι αλβανικοί πληθυσμοί της Βαλκανικής, εκδόσεις ΙΜΧΑ Θεσσαλονίκη 2000), "Αναζητούμενες ισορροπίες στα Βαλκάνια: Η Βουλγαρία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία" (Χρ. Γιαλλουρίδης - Π. Τσάκωνας, Ελλάδα και Τουρκία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, Εκδόσεις Σιδέρη, Αθήνα 1999).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νικόλαος Α. Ζάικος (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Ζάικος είναι επίκουρος καθηγητής διεθνούς δικαίου στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βενιαμίν Καρακωστάνογλου

Βενιαμίν Καρακωστάνογλου (Συγγραφέας)

Ο Βενιαμίν Καρακωστάνογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1953 από γονείς μικρασιατικής και θρακικής καταγωγής. Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατέχει μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα της ίδιας σχολής. Διδάσκει δημόσιο διεθνές δίκαιο στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ (από το 1980), καθώς επίσης και στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου και στην Αστυνομική Ακαδημία (παράρτημα Θεσσαλονίκης). Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ) από το 1994. Είναι δικηγόρος Θεσσαλονίκης παρ΄ Ερέταις. Είναι επικεφαλής της Εναλλακτικής Έδρας Θεσσαλονίκης του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (από τον Ιούνιο του 2004). Έχει ενεργό ανάμιξη στα δημόσια πράγματα, κυρίως στα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική, μέσω της αρθρογραφίας του και με τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του. Διδάσκει περιοδικά, στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου και στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βορείου Ελλάδος της Ελληνικής Αστυνομίας. Διετέλεσε εξωτερικός Επιστημονικός Συνεργάτης του ΙΜΧΑ (1994-2004).Υπήρξε υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στη Α΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης στις εκλογές της 7/3/2004. Επισης διετέλεσε δικηγόρος Θεσσαλονίκης και Κοζάνης το χρονικό διάστημα (1977-2010) και ήταν Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης (2007-2014) και Αντιδήμαρχος, έχοντας την ευθύνη για τα μεγαλύτερα έργα που έγιναν στην πόλη: το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο και την ανάπλαση της Νέας Παραλίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πέτρος Η. Λιάκουρας (Συγγραφέας)

Ο Πέτρος Λιάκουρας είναι δρ. διεθνούς δικαίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χάρης Καραμπαρμπούνης

Χάρης Καραμπαρμπούνης (Συγγραφέας)

Ο Χάρης Καραμπαρμπούνης, μετά τις σπουδές του στις νομικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εισήλθε στον διπλωματικό κλάδο και υπηρέτησε ως Πρόξενος στη Ν. Υόρκη, μέλος ελληνικής αντιπροσωπείας σε Γενικές Συνελεύσεις του ΟΗΕ, Γενικός Πρόξενος στην Αλεξάνδρεια, επικεφαλής Κυπριακού στην Κεντρική Υπηρεσία, Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και Πρέσβης στη Νιγηρία και τη Δυτική Αφρική. Στη συνέχεια αποσπάστηκε στη Βουλή των Ελλήνων, όπου οργάνωσε το πρώτο Διπλωματικό Γραφείο (1995) καθώς και το αντίστοιχο Γραφείο της Βουλής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (2005), με την ιδιότητα του Μονίμου Αντιπροσώπου. Σήμερα είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις. Εκτός από τη διπλωματική σταδιοδρομία, υπήρξε συνεργάτης του "Γραφείου Πληροφοριών της Κοινής Αγοράς" της Αθήνας, ενώ έχει εκλεγεί μέλος Δ.Σ. της "Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων" και Ειδικός Γραμματέας του "Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Προαγωγής της Ανθρωπιστικής Παιδείας". Η συγγραφική του δραστηριότητα περιλαμβάνει τα έργα "Κύπρος: από την εισβολή στην ένταξη 1974-2002", 2003 και "Κοινοβουλευτική διπλωματία και η Βουλή των Ελλήνων" (συλλογική εργασία, Αθήνα 2004) καθώς και ποικίλα δημοσιεύματα σε συλλογικές μελέτες και περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντώνης Μπερεδήμας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννης Δ. Στεφανίδης (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Δ. Στεφανίδης είναι επίκουρος καθηγητής διπλωματικής ιστορίας στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι διδάκτωρ του London School of Economics. Έχει διατελέσει συνεργάτης του Ι.Μ.Χ.Α. και έχει εργαστεί για την Ελληνική Υπηρεσία του Β.Β.C. Έργα του: "Ο τελευταίος ευρωπαϊκός αιώνας: διπλωματία και πολιτική των δυνάμεων 1871-1945" (εκδόσεις "Προσκήνιο", 1997) "Isle of Discord: Nationalism, Imperialism and the Making of the Cyprus Question" (Hurst & New York University Press, 1999).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Μακρής (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στέλιος Ε. Περράκης

Στέλιος Ε. Περράκης (Επιμέλεια)

Ο Στέλιος Περράκης είναι αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Διδάσκει, διεθνές δίκαιο, διεθνή προστασία δικαιωμάτων του ανθρώπου, ειρηνική διευθέτηση διεθνών διαφορών κ.ά. στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Είναι υπεύθυνος του τομέα πολιτικών δικαιωμάτων του ανθρώπου και διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
452
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.577 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση