Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Νευρο-μηχανικές αρχές αξιολόγησης της μυϊκής δύναμης
Συγγραφέας:   Ελευθέριος Κέλλης


Νευρο-μηχανικές αρχές αξιολόγησης της μυϊκής δύναμης
Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει τις βασικές αρχές και τους μηχανισμούς παραγωγής και αξιολόγησης της δύναμης που παράγουν οι ανθρώπινοι μύες.

Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζονται οι τελευταίες εξελίξεις της έρευνας σε θέματα όπως ο μηχανισμός της μετάδοσης του ερεθίσματος από το κεντρικό νευρικό σύστημα στους μυ, ο τρόπος ενεργοποίησης του νευρομυϊκού μηχανισμού σε διάφορες συνθήκες (έκκεντρη, σύγκεντρη, κύκλος διάτασης βράχυνσης), οι μηχανισμοί παραγωγής δύναμης σε απομονωμένο μυ και οι βασικές ιδιότητες του μυϊκού ιστού (μηκοδυναμική και ταχυδυναμική σχέση). Επίσης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα αναλύεται ο ρόλος της αρχιτεκτονικής του μυοτενόντιου συστήματος και της ανατομικής κατασκευής των αρθρώσεων για την παραγωγή δύναμης ενώ σε ειδικό κεφάλαιο αναφέρεται ο ρόλος των πρωτεϊνών και του εξωσαρκομεριακού σκελετού σε σχέση με τους μηχανισμούς μετάδοσης της δύναμης. Τέλος, παρουσιάζονται σενάρια ενεργοποίησης του νευρικού, μυϊκού και σκελετικού συστήματος για την παραγωγή δύναμης.

Στη δεύτερη ενότητα εξετάζονται διεξοδικά οι διάφορες τεχνικές αξιολόγησης της μυϊκής δύναμης. Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται η δοκιμασία αξιολόγησης της ισομετρικής δύναμης με διάφορους μηχανισμούς (σφυγμομανόμετρα, ελάσματα, ηλεκτρονικά ελεγχόμενοι μηχανισμοί). Ακολουθεί η αξιολόγηση της δύναμης με ελεύθερα βάρη, τροχαλίες και μηχανήματα μεταβλητής αντίστασης. Γίνεται διεξοδική μηχανική ανάλυση σχετικά με το τι ακριβώς αξιολογείτε σε μια κλασσική" δοκιμασία αξιολόγησης με βάρη. Σε 2 ξεχωριστά κεφάλαια παρουσιάζεται η θεωρία της ισοκινιτικής δυναμομετρίας, τα χαρακτηριστικά ενός πρωτοκόλλου αξιολόγησης (μέγιστη ροπή, αναλογίες ανταγωνιστών/ αγωνιστών μυϊκών ομάδων, δείκτες κόπωσης) ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα μηχανικά προβλήματα της ισοκίνησης και στους τρόπους αντιμετώπισης τους. Τέλος, σε ειδικό κεφάλαιο εξετάζονται οι τεχνικές αξιολόγησης της αλτικής ικανότητας ενώ παρέχονται εμβιομηχανικές περιγραφές όλων των ειδών των κατακόρυφων αλμάτων.

Το βιβλίο απευθύνεται σε Φοιτητές τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Φυσιοθεραπευτές, Φυσιάτρους, Αθλητιάτρους και Ορθοπεδικούς καθώς και σε Προπονητές και Καθηγητές Φυσικής Αγωγής.


Σημείωση: Copyright: 2008.

24χ17 εκ., 519 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 611 (Ανατομία, Ανθρώπινη), 613.707 (Φυσική αγωγή - Σπουδή και διδασκαλία)
ISBN: 978-960-8410-56-5
ISBN (10ψήφιο): 960-8410-56-8
Βάρος: 1.079 κιλά
Εκδότης: Τελέθριον
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
56.05
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

50.45
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.