Άγνωστοι στρατιώτες 2
zoom in

Πρόκειται για μαρτυρίες πολεμιστών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Οι ιστορίες έχουν ως εξής:
- Περιγραφή από τον τότε Διοικητή της 30 ΔΑΥ, του προγράμματος εκσυγχρονισμού που είχε δρομολογηθεί για την Πολεμική Αεροπορία και της κινητοποιήσεως αυτής στην διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Η Ελλάδα δεν ενέπλεξε στον αγώνα την Πολεμική Αεροπορία, την μόνη που μπορούσε να επέμβει με αποφασιστικό τρόπο και άμεσα στην Κύπρο.
- Πώς και γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν τα Τεθωρακισμένα της Εθνικής Φρουράς, σύμφωνα με τα σχέδια. Επιτελής της ΔΙΤ/ΓΕΕΦ περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο αγνοήθηκε η Διοίκηση από την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς.
- Ένας στρατιωτικός Ιατρός, περιγράφει την εμπειρία του στην Κύπρο τόσο κατά την πρώτη υπηρεσία του σε αυτήν, την περίοδο 1964-1966 όσο και στην δεύτερη, την περίοδο 1973-1974.
- Ο Διοικητής της Β΄ Πυροβολαρχίας της 189 ΜΠΠ μεταφέρει την εμπειρία της μάχης και την στάση που αντιμετώπισαν οι αξιωματικοί που επέστρεψαν από την Κύπρο στην Ελλάδα, μετά τα γεγονότα.
- Οι αγώνες του 231 ΤΠ στον Πενταδάκτυλο αλλά και στο δυτικό μέτωπο, κατά την διάρκεια του ΑΤΤΙΛΑ ΙΙ, μέσα από την αφήγηση του Διοικητού του 1ου Λόχου που έδρευε στην Αετοφωλιά.
- Ένας Έλληνας Ιπτάμενος, περιγράφει την αναχαίτιση κι εμπλοκή με δύο αμερικανικά F-4J, τα οποία την κρίσιμη περίοδο του 1974 εντοπίστηκαν στην περιοχή των Κυκλάδων.
- Συνοπτική παρουσίαση της δράσεως των δύο αμερικανικών αεροπλανοφόρων τα οποία την περίοδο της τουρκικής εισβολής, βρέθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο και στα ανοικτά της Κύπρου.
- Ένας βαθμοφόρος της 31 Μοίρας Καταδρομών, περιγράφει την εμπλοκή του στις επιχειρήσεις και ιδίως στην μάχη που δόθηκε από την διμοιρία του στο χωριό Πυρόι, εναντίον ισχυρών τουρκικών δυνάμεων.

Στο βιβλίο περιέχονται περί τις 85 φωτογραφίες, εκ των οποίων αρκετές έχουν αξία είτε διότι παρουσιάζονται για πρώτη φορά, είτε διότι προέρχονται από προσωπικά αρχεία.

Σάββας Δ. Βλάσσης

Σάββας Δ. Βλάσσης (Συγγραφέας)

Ο Σάββας Δ. Βλάσσης ασχολείται με τον Ειδικό Τύπο από το 1987, αρθρογραφώντας στο περιοδικό "Πτήση" για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Από το 1994 ασχολείται επαγγελματικά με την ειδική δημοσιογραφία, αναλαμβάνοντας διευθυντής σύνταξης στο περιοδικό "Στρατηγική" και από το 1996 στο περιοδικό "Πόλεμος και Ιστορία". Έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς εκτεταμένα άρθρα και αναλύσεις που αναφέρονται σε θέματα δόγματος, οργάνωσης και σύγχρονων τάσεων χρησιμοποίησης των Ειδικών Δυνάμεων, αλλά και σε θέματα φορητού οπλισμού. Υπηρέτησε στις Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, του ανατέθηκε η μετάφραση των εγχειριδίων λειτουργίας του τυφεκίου Μ16Α2 και του βομβιδοβόλου Μ203. Το 1994 μετέφρασε το βιβλίο "Σύγχρονα τυφέκια και υποπολυβόλα" (Εκδόσεις Αψίδα).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
84
Διαστάσεις:
28x21
Βάρος:
0.276 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση