Φάκελος Κύπρου: Τα απόρρητα ντοκουμέντα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Φάκελος Κύπρου: Τα απόρρητα ντοκουμέντα

Συλλογικό έργο

Παραμένει τυπικά κλειστός έως σήμερα, 36 χρόνια μετά την κυπριακή τραγωδία, ο "Φάκελος Κύπρου", που σχηματίστηκε από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η οποία άρχισε τις εργασίες της στις 3 Μαρτίου 1986 και ολοκλήρωσε το έργο της στις 31 Μαΐου 1988. Ουσιαστικά, όμως, ο "Φάκελος" έχει ανοίξει με τη δημοσίευση πολυσέλιδων απολογητικών βιβλίων από πρωταγωνιστές της δραματικής εκείνης περιόδου. Εμειναν, ωστόσο, αδημοσίευτες αποκαλυπτικές καταθέσεις στην Εξεταστική αξιωματικών που εξετέλεσαν το πραξικόπημα ανατροπής του Μακαρίου. Τις καταθέσεις αυτές δημοσιεύει σήμερα το «Ε»-Ιστορικά και τις συμπληρώνει με άλλα στοιχεία από γραπτές μαρτυρίες, ώστε ο αναγνώστης να οδηγηθεί μόνος του σε συμπεράσματα για το έγκλημα που διεπράχθη και έμεινε ατιμώρητο.

Η ανατροπή του Μακαρίου, όπως προκύπτει από καταθέσεις στην Εξεταστική, αποφασίστηκε Απρίλιο - Μάιο 1974 στη σύσκεψη, έπειτα από εισήγηση του αόρατου δικτάτορα Δημ. Ιωαννίδη, στην οποία μετείχαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης, ο αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Γρηγόριος Μπονάνος και ο πρωθυπουργός του καθεστώτος Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος. [...]

Τις καταθέσεις, που δημοσιεύονται για πρώτη φορά, τις εμπιστεύθηκε στην "Ε" ο Μεσολογγίτης δημοσιογράφος και εκδότης τοπικής εφημερίδας Ζήσιμος Τσουκαλάς, ο οποίος τις απέσπασε από τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής βουλευτή Χρήστο Μπασαγιάννη, που τους συνέδεε μακρά φιλία, με τη δέσμευση "να μην τις δημοσιεύσει πριν πεθάνει". [...]

Εκπληρώνουμε σήμερα την επιθυμία του συναδέλφου Ζήσιμου Τσουκαλά, ο οποίος μας εμπιστεύτηκε το πολύτιμο, αποκαλυπτικό υλικό από τον Φάκελο της Κύπρου.

Βίκτωρ Νέτας

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βίκτωρ Νέτας

Βίκτωρ Νέτας (Επιμέλεια)

O Βίκτωρ Νέτας γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1938 στη Νεάπολη Κοζάνης. Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος από το 1956 στη Θεσσαλονίκη και αργότερα στην Αθήνα ("Το Βήμα", "Τα Νέα", "Ταχυδρόμος", "Πρωινή Ελευθεροτυπία"). Σύμβουλος έκδοσης και αρθρογράφος της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία". Διετέλεσε ειδικός συνεργάτης του υπουργείου Προεδρίας στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου (1964-1965), προϊστάμενος του Τμήματος Ενημερωτικών Εκπομπών της ΕΤ1 από το 1981 ως το 1989 και παρουσιαστής της εκπομπής πολιτικού διαλόγου "Μ΄ Aνοιχτά Xαρτιά". Συνεργάστηκε με το συνεταιριστικό κίνημα και ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής του ανέθεσε το 1981 την οργάνωση και τη γενική διεύθυνση της Συνεταιριστικής Διαφημιστικής Α.Ε. (ΣΥΝΕ.ΔΙΑ. Α.Ε.), από την οποία αποχώρησε το 1987. Στη διάρκεια της δικτατορίας εκτοπίστηκε για τρία χρόνια (1968-1970) ως "επικίνδυνος διά την δημοσίαν τάξιν και την εθνικήν ασφάλειαν". Ήταν υποψήφιος βουλευτής με την "Ένωση Κέντρου - Νέες Δυνάμεις" στις εκλογές του 1974 και του 1977. Κατά τη φοίτησή του στη Σχολή Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξελέγη αντιπρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης (1959-1960). Βιβλία του: "Γεώργιος Παπανδρέου: οι τελευταίες 561 μέρες του" (σε συνεργασία με τους Ερρίκο Μπαρτζινόπουλο και Γιάννη Φάτση), "Επιγραμματικά και αμίμητα του Γ. Παπανδρέου" (σε συνεργασία με τον Γιάννη Φάτση), "Εκλογές 1989", "Αν τρελαθεί ο αυτοκράτορας" (εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη). Έφυγε από τη ζωή στις 28 Δεκεμβρίου 2017, σε ηλικία 79 ετών.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
194
Διαστάσεις:
23x19
Βάρος:
0.435 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση