Ελληνική Ιστορία: Βυζαντινός ελληνισμός
zoom in
  • Προσωρινά μη διαθέσιμο

    Καλέστε μας για πληροφορίες

  • ISBN:

    9789604751518

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2010

  • Εκδότης

    Η Καθημερινή

Ένα πλήρες εγχειρίδιο της ελληνικής ιστορίας, από την προϊστορική εποχή έως τις μέρες μας, προσφέρει στο αναγνωστικό της κοινό η "Καθημερινή", από την Κυριακή, 20 Ιουνίου. Πρόκειται για την "Ελληνική Ιστορία" της Εκδοτικής Αθηνών, στην οποία παρουσιάζεται με τρόπο συνοπτικό και κατανοητό η πολυτάραχη πορεία του τόπου μας και των ανθρώπων του, από τη γεωλογική διαμόρφωση του ελλαδικού χώρου και την εμφάνιση του ανθρώπου, έως την περίοδο της Μεταπολίτευσης και τις αρχές του 21ου αιώνα. Παράλληλα, η σειρά περιλαμβάνει και εξαιρετικού ενδιαφέροντος κεφάλαια για τον Ελληνισμό της Κύπρου, της Κωνσταντινούπολης, καθώς και την ομογένεια σε όλον τον κόσμο. Ο καθένας από τους οκτώ τόμους της εξετάζει συγκεκριμένες περιόδους της ελληνικής ιστορίας και θα κυκλοφορεί κάθε Κυριακή δωρεάν μαζί με την "Καθημερινή", από τις 20 Ιουνίου έως τις 8 Αυγούστου.

Το έργο είναι γραμμένο από έγκυρους και εξειδικευμένους επιστήμονες (ιστορικούς, αρχαιολόγους, φιλολόγους, αλλά και παλαιοντολόγους, νομικούς, δημοσιολόγους και οικονομολόγους), έτσι ώστε το κάθε ζήτημα και η κάθε ιστορική περίοδος να προσεγγίζονται σφαιρικά και ολοκληρωμένα και να αναδεικνύονται οι γνωστές και οι άγνωστες πτυχές τους.

Η επιστημονική επιμέλεια του έργου ανήκει σε τρεις πολύ σημαντικές μορφές στο χώρο της ελληνικής ιστορίας (Μ. Σακελλαρίου, Χρ. Μαλτέζου, Αλ. Δεσποτόπουλο). Τα κείμενα είναι γραμμένα με απλό, αλλά περιεκτικό και επιστημονικό τρόπο και συνοδεύονται από κατατοπιστικό φωτογραφικό υλικό και χάρτες. Τέλος, κάθε τόμος περιλαμβάνει ενδεικτική επιστημονική βιβλιογραφία.

Φυσικά, παρά τον πλούτο των πληροφοριών που περιέχουν οι συνολικά 800 και πλέον σελίδες της "Ελληνικής Ιστορίας", δεν εξαντλούν το θέμα. Άλλωστε, η μακραίωνη ιστορία της ελληνικής γης και όσων την πότισαν με το αίμα και τον ιδρώτα τους, θα απαιτούσε αναρίθμητους τόμους για να καταγραφεί. Ωστόσο, η έκδοση που προσφέρει η "Κ" αποτελεί πολύτιμη πηγή αναφοράς για όλες τις ιστορικές περιόδους έως και την αυγή του 20ού αιώνα, αλλά και σημείο εκκίνησης για περαιτέρω μελέτη, από όσους ενδιαφέρονται για συγκεκριμένα ιστορικά θέματα, από την αρχαία μυθολογία, μέχρι και το κυπριακό ζήτημα.

Η προσφορά της "Καθημερινής" εντάσσεται στη πολυετή και συνεπή προσπάθεια της εφημερίδας για την προώθηση και ανάδειξη της ιστορικής έρευνας, τόσο μέσω των εκδόσεών της, όσο και μέσω των αφιερωμάτων της σε θέματα ιστορίας, στο φύλλο της Κυριακής. Η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού δικαιώνει και επιβραβεύει αυτήν την προσπάθεια.

Τόμος Δ`: Βυζαντινός ελληνισμός
Στον τόμο αυτόν εξετάζεται το πιο παραγνωρισμένο ίσως κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού χώρου. Η ελληνόφωνη βυζαντινή αυτοκρατορία αποτελεί τη "μεγάλη γέφυρα" μεταξύ του αρχαίου και του νεότερου Ελληνισμού. Στα χρόνια της ακμής της, η Κωνσταντινούπολη διέσωσε όση από τη λάμψη της παρηκμασμένης Ρώμης είχε απομείνει και κληρονόμησε στους μεταγενέστερους μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής εμβέλειας. Ταυτόχρονα, από το Βυζάντιο η χριστιανική θρησκεία διαδίδεται και πέρα από τον στενό πυρήνα του ευρωπαϊκού χώρου, έως τη Ρωσία και τη Μαύρη Θάλασσα. Με αυτόν τον τρόπο, το Βυζάντιο διαμορφώνει την εξέλιξη της σύγχρονης ευρωπαϊκής αλλά και της ελληνικής ιστορίας.


Περιλαμβάνονται τα κείμενα:
- Σοφία Πατούρα, "Η Χριστιανική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (324-395)
- Σοφία Πατούρα, "Το Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος κατά τον 5ο αιώνα"
- Ειρήνη Χρήστου, "Από τον Ιουστινιανό ως τον Ηράκλειο (527-641)
- Ειρήνη Χρήστου, "Οι κρίσιμοι αιώνες του Βυζαντίου"
- Κατερίνα Νικολάου, "Η Συρική Δυναστεία (Δυναστεία των Ισαύρων, 717-802)
- Κατερίνα Νικολάου, "Η ανόρθωση της αυτοκρατορίας και η Βυζαντινή Εποποιία"
- Αλέξης Σαββίδης, "Ο αιώνας των Κομνηνών, η Δυναστεία των Αγγέλων και οι Σταυροφορίες (1081-1204)"
- Θεώνη Μπαζαίου - Barabas, "Πολιτειακοί θεσμοί, εκκλησία, οικονομία και κοινωνία της Πρωτοβυζαντινής και Μεσοβυζαντινής περιόδου"
- Θεώνη Μπαζαίου - Barabas, "Οι ελληνικές χώρες από τον 4ο ως τον 12ο αιώνα"
- Αλέξης Σαββίδης, "Το κράτος της Νίκαιας και η αυτοκρατορία των Παλαιολόγων (1204-1453)"
- Αλέξης Σαββίδης, "Τα άλλα Βυζαντινά κράτη από τον 13ο ως τον 15ο αιώνα"
Χαράλαμπος Γάσπαρης, "Οι Λατινοκρατούμενες ελληνικές περιοχές από τον 13ο ως τον 15ο αιώνα"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέξης Γ. Κ. Σαββίδης

Αλέξης Γ. Κ. Σαββίδης (Συγγραφέας)

Ο Αλέξης Γ. Κ. Σαββίδης (Αθήνα, 1955), Master of Philosophy του Πανεπιστημίου King΄s College, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, βυζαντινολόγος-ιστορικός, είναι καθηγητής βυζαντινής και μεσαιωνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου (Ρόδος). Την περίοδο 1995-1999 δίδαξε με ανάθεση βυζαντινή και μεσαιωνική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε.), ενώ από το 1997 διδάσκει (ανά διετία) βυζαντινή ιστορία και βυζαντινο-ισλαμικές σχέσεις στο Τμήμα Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Rand-Afrikaans του Johannesburg (Νοτίου Αφρικής). Την περίοδο 1985-2001 υπήρξε ερευνητής στο Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Αθήνα). Είναι επιμελητής έκδοσης του περιοδικού "Βυζαντινός Δόμος" ) και του "Εγκυκλοπαιδικού Προσωπογραφικού Λεξικού Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού" . Έχει γράψει βιβλία και μελέτες/άρθρα ιδιαίτερα για τις σχέσεις Βυζαντίου/Ισλάμ (Άραβες-Τούρκοι), για τη βυζαντινή προσωπογραφία/γενεαλογία και για τη μεσαιωνική ιστορία του ελλαδικού χώρου και της Εγγύς Ανατολής, ενώ άρθρα του έχουν κυκλοφορήσει σε έγκριτα διεθνή εγκυκλοπαιδικά έργα. Το 1997 του απονεμήθηκε το Α΄ Βραβείο Αμπντί-Ιπεκτσί 1996-1997 για τη συμβολή του στη μελέτη των βυζαντινο-τουρκικών σχέσεων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κατερίνα Νικολάου (Συγγραφέας)

Η Κατερίνα Νικολάου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτορας του ίδιου τμήματος. Από το 1982 ως το 1987 συνεργάστηκε σε ερευνητικό πρόγραμμα της τότε έδρας της Ιστορίας του Βυζαντινού Κράτους του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα (ως το 1988) δίδασκε στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Αγίας Παρασκευής. Από το 1988 ως σήμερα εργάζεται στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στο πρόγραμμα "Βυζάντιο και Σλαβοβαλκανικός κόσμος", στα πλαίσια του οποίου έχει συντάξει (σε συνεργασία με τη Θεώνη Μπαζαίου-Barabas) αναλυτική βιβλιογραφία των ετών 1945-1991 με θέμα: Ελληνικός χώρος και πρώιμοι Σλάβοι-Βούλγαροι-Σέρβοι (6ος-15ος αι.) Αθήνα 1992 και έχει επιμεληθεί την έκδοση πρακτικών συνεδρίων. Έχει δημοσιεύσει μελέτες σχετικές με τη θέση και το ρόλο της γυναίκας στη μεσοβυζαντινή κοινωνία, όπου και εστιάζεται το ερευνητικό ενδιαφέρον της. Αυτοτελή δημοσιεύματά της είναι: "Η θέση της γυναίκας στη βυζαντινή κοινωνία" Αθήνα, Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν, 1993. - "Η γυναίκα στη βυζαντινή κοινωνία" (8ος-11ος αι.). Η εικόνα της στα αγιολογικά κείμενα", Αθήνα Δακτυλόγραφη διδακτορική διατριβή, 2000.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σοφία Πατούρα (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χαράλαμπος Γάσπαρης (Συγγραφέας)

Ο Χαράλαμπος Γάσπαρης είναι ιστορικός, επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεώνη Μπαζαίου - Barabas (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ειρήνη Χρήστου (Συγγραφέας)

Η Ειρήνη Χρήστου γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι ιστορικός, απόφοιτος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Αθήνας, στο οποίο διδάσκει βυζαντινή ιστορία από το 1986 ως μέλος του Ε.Δ.Π. του Τομέα Ιστορίας. Το επιστημονικό ενδιαφέρον της και οι δημοσιεύσεις της εντοπίζονται κυρίως σε θέματα διοίκησης του βυζαντινού κράτους και στην έρευνα για την κοινωνία και την καθημερινή ζωή στην αυτοκρατορία κατά τη μέση περίοδο (7ος-11ος αι.) Παράλληλα μετέχει σε ερευνητικό πρόγραμμα εύρεσης, καταγραφής και ιστορικής επεξεργασίας των χριστιανικών βυζαντινών επιγραφών. Είναι ιδρυτικό μέλος της επιστημονικής Εταιρείας "Έρευνας των σχέσεων του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού με τη Δύση", στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας μετέχει σχεδόν ανελλιπώς από την ίδρυσή της.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρύσα A. Μαλτέζου (Υπεύθυνος Σειράς)

Η Χρύσα Μαλτέζου είναι διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας.

Μιχαήλ Σακελλαρίου (Υπεύθυνος Σειράς)


Αλέξανδρος Ι. Δεσποτόπουλος (Υπεύθυνος Σειράς)


Μαρία Κούρση (Επιμέλεια)

Η ποιήτρια Μαρία Κούρση είναι συντάκτρια και επιμελήτρια εκδόσεων. Διδάσκει λογοτεχνία στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Τον Ιούλιο του 2008 εκπροσώπησε τη χώρα μας στο 11ο Φεστιβάλ Ποίησης των Λαών της Λεκάνης της Μεσογείου στη Lodeve (Γαλλία). Επίσης, εκπροσώπησε την Ελλάδα σε Συνέδριο της Unesco στη Θεσσαλονίκη. Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε ανθολογίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Χριστιάνα Γ. Χριστοπούλου (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
4 από 8
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
144
Διαστάσεις:
21x18
Βάρος:
0.27 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση