Ειρήνη η Αθηναία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ειρήνη η Αθηναία

Η ζωή μιας αυτοκράτειρας του Βυζαντίου

Ιωάννα Μπουκουβάλα - Αναγνώστου

Η Ειρήνη η Αθηναία έμεινε στην ιστορία κυρίως για το ρόλο που διαδραμάτισε στην αναστήλωση των εικόνων -την εποχή που η εικονομαχία συγκλόνιζε το Βυζάντιο-, αλλά και ως μια γυναίκα εξαιρετικά φιλόδοξη και ασύλληπτα αδίστακτη. Υπήρξε η πρώτη αυτοκράτειρα του Βυζαντίου η οποία κατείχε και τυπικά το θρόνο: η αμηχανία που προκάλεσε το πρωτοφανές αυτό γεγονός στην κρατική μηχανή της αυτοκρατορίας, ακόμη και στην ίδια την αυτοκράτειρα, αποτυπώνεται στον παράδοξο τρόπο με τον οποίο μνημονευόταν στα νομίσματα και με τον οποίο υπέγραφε τα δημόσια έγγραφα: "Ειρήνη, Πιστός Βασιλεύς".

Ελένη Κεχαγιόγλου

Ελένη Κεχαγιόγλου (Υπεύθυνος Σειράς)

Η Ελένη Κεχαγιόγλου γεννήθηκε στο Διδυμότειχο το 1969. Σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Υποψήφια διδάκτωρ του Παν/μίου Αιγαίου, με θέμα "Το θέατρο στην εκπαίδευση", το 2004 ήταν στη συγγραφική ομάδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου γράφοντας για τη Θεατρική Παιδεία στην "Ανάπτυξη των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών". Από το 1997 εργάζεται ως επιμελήτρια κειμένων, ενώ από το 1997 έως το 2001 δίδαξε λογοτεχνία στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Το 2003-2004 ήταν υπεύθυνη εκδόσεων του προγράμματος "Εξειδίκευση και Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών" στο Πανεπιστήμιο Αθήνας. Από το 2007 έως το 2010 διηύθυνε τη λογοτεχνική σειρά στις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Μετά την αναστολή λειτουργίας των τελευταίων, διατήρησε από το 2011 έως το 2017 την ευθύνη των ειδικών εκδόσεων στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ). Σήμερα εργάζεται ως επιμελήτρια-υπεύθυνη εκδόσεων στις Εκδόσεις Πατάκη. Μεταξύ 2006-2013 δίδαξε επιμέλεια και διόρθωση κειμένων στο Εργαστήρι Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ, έχοντας διδάξει αντίστοιχα σεμινάρια στο ΕΚΕΜΕΛ. Σήμερα διδάσκει στη Σχόλη των Εκδόσεων Πατάκη. Έχει εργαστεί ως παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών (στο Βήμα 99,5 FM και σε σταθμούς των Ιωαννίνων). Κείμενά της έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά ("Διαβάζω", "Index", "The Books΄ Journal", "Ποιητική", κ.ά.) και στο blog πολιτισμού dim/art.

Ιωάννα Μπουκουβάλα - Αναγνώστου

Ιωάννα Μπουκουβάλα - Αναγνώστου (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στο Kάιρο το 1904 και πέθανε στην Aθήνα, τον Mάρτη του 1992. O πατέρας της Γεώργιος Mπουκουβάλας είχε σταλεί από την ελληνική κυβέρνηση ως διευθυντής της ελληνο-αιγυπτιακής Αμπετείου Σχολής. Mετά τον πρόωρο θάνατο του πατέρα της, η μητέρα της Ελένη, μία απ΄ τις πρωτοπόρους Ελληνίδες εκπαιδευτικούς, το γένος Mπουκουβάλα κι αυτή, επέστρεψε με τις δύο κόρες της στην Αθήνα. H Iωάννα τελείωσε το Γυμνάσιο και συγχρόνως πήρε δίπλωμα πιάνου από το Ωδείο Αθηνών. Mετά από τρίχρονες σπουδές στη Λειψία επέστρεψε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως καθηγήτρια πιάνου, παντρεύτηκε τον αξιωματικό δικηγόρο Κλεάνθη Αναγνώστου και απέκτησε μια κόρη, την Mυρτώ. Έγραψε 225 πρωτότυπα μυθιστορήματα. Ήταν μουσικολόγος. Mία συγγραφέας που η πένα της έψαχνε όλα τα είδη του λόγου. Έγραψε από βιογραφίες μεγάλων ρομαντικών μουσουργών έως και παιδικά μυθιστορήματα και παιδικό θέατρο. Yπήρξε ένα είδος προσκόπου, ανιχνευτή, άτομο ευγενικό, στωικό και αθόρυβο. Ήταν ιδρύτρια της "Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς" και μέλος της κριτικής επιτροπής των διαγωνισμών της. O Mιχάλης Mερακλής, ο γνωστός μελετητής της νεοελληνικής λογοτεχνίας έγραψε πρόσφατα για την Mπουκουβάλα: "Το θαυμάσιο στα βιβλία της Mπουκουβάλα-Αναγνώστου, πραγματοποιεί η καλοσύνη, η αγάπη - με αντάλλαγμα τον πόνο. Άνθρωποι που αγαπούν, και υποφέρουν επειδή αγαπούν, αλλά χωρίς να μετανιώνουν, είναι οι ευνοημένοι ήρωές της...".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Διαστάσεις:
21x13
Βάρος:
0.208 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση