Το κόμμα της ανθρωπότητας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το κόμμα της ανθρωπότητας

Θέσεις για τον γαλλικό διαφωτισμό

Peter Gay

17.95€ -10% 16.16€

`Στόχος πολεμικής σε όλη του την πορεία, ο Διαφωτισμός κατηγορήθηκε για ιδέες που δεν ήταν δικές του και για ιστορικές εξελίξεις που ούτε επιδίωξε ούτε προκάλεσε. Στο πέρασμα των χρόνων απέκτησε μια φήμη που τώρα πια καλύπτει το πρόσωπό του σαν άκαμπτη μάσκα.
Η κυρίαρχη εικόνα του Διαφωτισμού σήμερα δεν αποτυπώνει το έργο των ειδικών. Δεν μπορώ να βρω άλλο πεδίο ιστορικής μελέτης, όπου το χάσμα μεταξύ λογιοσύνης και κοινού να είναι τόσο βαθύ και τόσο μοιραίο όσο στον Διαφωτισμό. Και λέγοντας `κοινό` εννοώ τους καταναλωτές εγχειριδίων και, φοβάμαι, συχνά και τους παραγωγούς τους επίσης`. (Peter Gay)

Σ` αυτό το προκλητικό βιβλίο ο Peter Gay διαλύει παλιούς μύθους και αποσαφηνίζει τον ιστορικό ρόλο, τις διαχρονικές αξίες και το πνεύμα του Διαφωτισμού. Αντιτάσσεται στον μεταμοντέρνο λόγο που θεωρεί τον Διαφωτισμό πρόδρομο των ολοκληρωτισμών του 20ού αιώνα, και τονίζει ότι ο ορθολογισμός των ανθρώπων του Διαφωτισμού δεν σημαίνει την αφελή εμπιστοσύνη στην παντοδυναμία του ορθού λόγου, αλλά την πίστη στο κριτικό πνεύμα, που θέτει όλες τις απόψεις υπό αίρεση - ακόμη και τις δικές τους.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Peter Gay

Peter Gay (Συγγραφέας)

O Peter Gay γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1923. Είναι ομότιμος καθηγητής της Ιστορίας του Πανεπιστημίου Yale και διευθυντής του Center for Scholars and Writters, New York Public Library. Γερμανικής καταγωγής (το αρχικό του επώνυμο ήταν Frohlich), έζησε τα παιδικά του χρόνια στη ναζιστική Γερμανία, από όπου η οικογένειά του διέφυγε στις ΗΠΑ, το 1939. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, μεταξύ των οποίων το πεντάτομο ιστορικό έργο "The bourgeois experience: Victoria to Freud". Έχει γράψει εκτενείς μελέτες για τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό: "Age of Enlightenment"· το δίτομο, "The Enlightenment: an interpretation", (τ.1:) "The rise of modern paganism", και (τ.2:) "The science of freedom", καθώς και πολλά δοκίμια για τον διαφωτισμό και τους εκπροσώπους του. Επίσης: "A godless jew: Freud, atheism and the making of psychoanalysis", "Freud: a life of our time" και το αυτοβιογραφικό "My german question: growing up in Nazi Berlin".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεοχάρης Αναγνωστόπουλος (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
326
Βάρος:
0.4 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση