Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Κοινωνική επιστήμη και σχεδιασμός
(Μεταθεωρία και έρευνα)
Συγγραφέας:   Gerald A. Gutenschwager


Κοινωνική επιστήμη και σχεδιασμός
Τι είναι ο σχεδιασμός; Για πάρα πολλά χρόνια, και ακόμα σε πολλά μέρη του κόσμου, είναι μια τέχνη, μια επέκταση της αρχιτεκτονικής. Ο αρχιτέκτονας έχει μια αίσθηση για το χώρο και για τη σύνθεση αντικειμένων στο χώρο. Όταν η αστικοποίηση και βιομηχανοποίηση άρχισε να αλλάζει το χώρο της πόλης με ραγδαίο ρυθμό, έγινε εμφανές ότι ένα στατικό σχέδιο δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις ανάγκες του σχεδιασμού.
Επίσης, το μέγεθος της επένδυσης για την υποδομή της πόλης έδωσε ακόμα περισσότερη χρονική και προγραμματική διάσταση στο σχεδιασμό. Έτσι μέσα στον 20ο αιώνα, ο σχεδιασμός άλλαξε και πήρε μια επιστημονική πορεία. Δυστυχώς, αυτή η αλλαγή ήταν τόσο απόλυτη ώστε να χάσει ο σχεδιασμός όλη την τέχνη και την ανθρωπιά.
Ο σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να εξετάσει πώς να ξαναποκτήσει ο σχεδιασμός την τέχνη και τον ανθρωπισμό. Η τέχνη σ΄ αυτόν τον καινούριο σχεδιασμό δεν θα πρέπει να είναι μόνο εικαστική και ο ανθρωπισμός μόνο αίσθηση. Θα πρέπει και οι δύο να βασίζονται σε επιστημονικές προσπάθειες να κατανοήσουν τον άνθρωπο που βρίσκεται σε μια διαλεκτική σχέση, αφ΄ ενός με το χώρο και το περιβάλλον γενικά και αφ΄ ετέρου με άλλους ανθρώπους στην κοινωνία, όπως έχει ερμηνευτεί στην φαινομενολογία και στο δομισμό.
Έτσι, η επανεισαγωγή της ανθρωπιάς και της τέχνης στον σχεδιασμό θα πρέπει να είναι σε ευρύτερο πλαίσιο, που θα περιέχει και την ρητορική, το θέατρο και την επικοινωνία γενικότερα, μαζί με το σχέδιο και τις εικόνες, σε όλο το φάσμα της καινούριας τεχνολογίας.

24χ17 εκ., 163 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Βόλος
Ταξινόμιση DDC: 300 (Κοινωνικές επιστήμες)
ISBN: 978-960-8029-12-5
ISBN (10ψήφιο): 960-8029-12-0
Βάρος: 0.353 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2001
Γράψε τη δική σου κριτική
15.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

13.35
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.