Πειρατεία στη Μάνη και στη Μεσόγειο
zoom in

(. . .) Αυτό το βιβλίο, που είναι υπέροχα γραμμένο, εξερευνά την αμφιλεγόμενη και όχι πάντα ευχάριστη πλευρά της πειρατείας στις ανοιχτές θάλασσες, επικεντρώνοντας στις περιοχές γύρω από την Ελλάδα, τα ελληνικά νησιά, και ιδιαίτερα τη Μάνη. Η Καραϊβική πάντα εθεωρείτο η κυριότερη περιοχή δράσης των πειρατών, όμως και η Μεσόγειος έχει το δικό της μερίδιο στην πειρατική φήμη. Ήταν μια ευχάριστη εμπειρία για μένα να γνωρίσω στοιχεία και λεπτομέρειες σχετικά με την πειρατεία από ένα διαφορετικό μέρος του κόσμου. Αυτό το βιβλίο είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στην εποχή των πειρατών (. . .). (Έλεν Χόλικ)


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κατερίνα Καριζώνη

Κατερίνα Καριζώνη (Συγγραφέας)

Η Κατερίνα Καριζώνη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι διδάκτορας των Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει εκδώσει οκτώ ποιητικές συλλογές, έξι παιδικά βιβλία και δύο μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Καστανιώτη, "Ο άγγελός μου ήταν έκπτωτος", το 1997, και το "Βαλς στην ομίχλη", το 2001. Εργάστηκε επί δεκαπέντε χρόνια στην Εθνική Τράπεζα, απ΄ όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Συνεργάζεται με διάφορα περιοδικά και εφημερίδες με κριτικές, δοκίμια και λογοτεχνικά κείμενα.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χάρης Γιαννόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λεωνίδας Γουργουρίνης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αρεόπολη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
157
Διαστάσεις:
29x21
Βάρος:
0.635 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση

Αν και το θέμα της πειρατείας έχει δώσει τροφή…

★ ★ ★ ★ ★

Αν και το θέμα της πειρατείας έχει δώσει τροφή για πολλές ταινίες επικού συνήθως περιεχομένου, ενίοτε και κωμικού, δεν έχει γίνει καμία αναφορά - εκτός ίσως από το βιβλίο του Ιουλίου Βερν «Οι πειρατές του Αιγαίου» - στην πειρατεία στο Αιγαίο και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μάνης. Στο βιβλίο αυτό δίδονται σπάνια στοιχεία για πολλούς πειρατές «Ρενεγκάντο», που σημαίνει «Αποστάτης» ή «Προδότης» και είναι οι εξισλαμισθέντες Χριστιανοί (Έλληνες και άλλοι) πειρατές, οι οποίοι έδρασαν κάτω από την προστασία του Σουλτάνου. Υπάρχουν, επίσης, πληροφορίες για την Πειρατεία, που ασκούσαν οι Ιππότες της Μάλτας (Ιωαννίτες) με έδρα τον πρώτο καιρό το νησί της Ρόδου, καθώς και διάφοροι άλλοι από πολλά Χριστιανικά κράτη, όπως οι Ντε Χοκινκούρ, Ντε Τεμερικούρ, Ντε Κρεβελιέ, Άντζελο Μαρία Βιτάλι και άλλοι. Το μεγαλύτερο μέρος όμως του βιβλίου είναι αφιερωμένο στην πειρατεία στην Μάνη (Ναυτική και Χερσαία), καθώς και στα οφέλη που απέφερε αυτή μακροπρόθεσμα για την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Αυτά ήταν πολυποίκιλα, από την εκπαίδευση των πληρωμάτων, τα οποία με αυτόν τον τρόπο διατηρούνταν ετοιμοπόλεμα, μέχρι την εξασφάλιση των τεραστίων οικονομικών πόρων που απαιτούνταν για την δημιουργία του μεγάλου Ελληνικού Εμπορικού Στόλου. Γίνεται επίσης αναφορά σε πολλούς Μανιάτες πειρατές, όπως οι Λιμπεράκης Γερακάρης, Μιχάλης Κανιάτης (Μιχελής), Σαμπάτης Λέκκας, Δημήτριος Καλκαντζής, οι Τρουπάκηδες, οι Ρίτσοι, οι Κουτσουλιέρηδες και πολλοί άλλοι. Πιστεύουμε λοιπόν, ότι το βιβλίο αυτό πρέπει να διαβασθεί, όχι μόνο για τα στοιχεία και τις υπέροχες φωτογραφίες τους σε μορφή γκραβούρας, αλλά και γιατί είναι ένα αδιάσειστο αποδεικτικό στοιχείο ότι οι Έλληνες δεν δεχθήκαμε παθητικά και χωρίς αντίδραση την τουρκική κατάκτηση και ότι η Επανάσταση του ʼ21 δεν ήταν η μόνη αλλά η πλέον αποτελεσματική.

Ανώνυμος Χρήστης
(Αναρτήθηκε στις 10/11/2010)