Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ένας ορθόδοξος πρέσβυς στο Βατικανό

Ένας ορθόδοξος πρέσβυς στο Βατικανό
Ο συγγραφέας, ύστερα από μακρά θητεία σε καίριες θέσεις του εσωτερικού (ΥΠΕΞ) και εξωτερικού, υπηρέτησε ως πρέσβης της Ελλάδος στο Βατικανό (με έδρα τη Ρώμη) επί τεσσεράμισι χρόνια (1992-1996) και καταγράφει στο βιβλίο του αυτό, ως προσωπική μαρτυρία, αναμνήσεις και στοχασμούς του από το Επιτελικό Κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας από τον σημαντικό ρόλο του ως "Κράτους" στα διεθνώς δρώμενα και τις σχέσεις του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και τις άλλες εκκλησίες καθώς και την ελληνική Πολιτεία και Εκκλησία.

Ως ο μόνος "Ορθόδοξος Πρέσβυς" στο Βατικανό στην τελευταία κρίσιμη δεκαετία του 20ού αιώνα έγινε δέκτης των - παγκόσμιου ενδιαφέροντος - πρωτοβουλιών του πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ - εκ των μεγάλων μορφών του Καθολικού Χριστιανισμού - προς την κατεύθυνση του "επανευαγγελισμού" των λαών, ιδιαίτερα των πρώην κομμουνιστικών χωρών, και την μετ΄ εμποδίων - λόγω του προβλήματος της Ουνίας - συνέχιση του διαχριστιανικού διαλόγου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κεφάλαια για την οργάνωση και λειτουργία του Βατικανού - Αγίας Έδρας, τους άμεσους αλλά και μακροπρόθεσμους στόχους του και το διεθνή ρόλο της Καθολικής Εκκλησίας στις κοινωνικές και θρησκευτικές σχέσεις των λαών, που την περίοδο εκείνη δοκιμάζονταν από τις μετασεισμικές δονήσεις της πτώσης των κομμουνιστικών καθεστώτων και της οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού.

Τέλος ο συγγραφέας κάνει εκτενή αναφορά στην προσωπικότητα του Πολωνού Πάπα, τον οποίον συνάντησε με διάφορες ευκαιρίες, καθώς και στις συνέπειες της πρώτης ιστορικής επίσκεψής του στην Αθήνα το 2001, κατά τη διάρκεια της οποίας διατύπωσε την ιστορική "συγγνώμη" του "προς τους Ορθόδοξους αδερφούς".

Περιεχόμενα:

- Πρόλογος
- Άφιξη στη Ρώμη
- Πρεσβευτική Κατοικία - Villa Rufo
- Πόλη-Κράτος του Βατικανού
- Β΄ Βατικανή Περίοδος (1962-1965)
- Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄
- Σχέσεις Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας-Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως
- Πρώτη επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου στο Βατικανό-Βενετία
- Ιστορική Εξέλιξη των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Βατικανού
- Διεθνές καθεστώς Αγίας-Έδρας-Βατικανού
- Το Διπλωματικό Σώμα στην Αγία Έδρα-Βατικανό (1992-1996)
- Μια ασυνήθιστη διπλωματική εκδρομή στη Μακεδονία-Άγιον Όρος
- Η Αγία Έδρα (Βατικανό) στις διεθνείς σχέσεις
- Σχέσεις αγίας Έδρας με τις άλλες Χριστιανικές Εκκλησίες και άλλες θρησκείες
- Διμερείς σχέσεις με Ελλάδα
- Ελληνική Προεδρία ΕΟΚ (1994)
- Πρόβλημα Ουνίας-Κρυπτοφέρη
- Φιλολογική Ακαδημία ΑΡΚΑΔΙΑ.

24χ17 εκ., 315 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 920 (Προσωπικές αφηγήσεις - Μαρτυρίες), 282 (Καθολική Εκκλησία)
ISBN: 978-960-319-304-3
ISBN (10ψήφιο): 960-319-304-6
Βάρος: 0.538 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
23.43
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

20.85
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Χριστογιάννης, Γιώργος Ι.
Γεννήθηκε στα Γιάννινα από γονείς Ηπειρώτες. Εισήλθε στη Διπλωματική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών το 1958 και υπηρέτησε στις εξής θέσεις: Υποπρόξενος στη Ν. Υόρκη και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, Α Γραμματέας στην Ελληνική Πρεσβεία της Κύπρου (1964-1967), Επιτετραμμένος της Πρεσβείας στη Ν. Αφρική, Τμηματάρχης Αμερικανικών Υποθέσεων στο ΥΠΕΞ, Σύμβουλος Πρεσβείας Λονδίνου και Καΐρου, Διευθυντής Διοικητικών και Δικαστικών Υποθέσεων στο ΥΠΕΞ και Προϊστάμενος στη Διεύθυνση Αποδήμου Ελληνισμού στο ΥΠΕΞ (1980-1981), Πρέσβης της Ελλάδος στη Νορβηγία (1982-1987), στη Βουλγαρία (1987-1992) και στο Βατικανό (1992-1996). Έχει τιμηθεί με τον Μεγαλόσταυρο του Νορβηγικού Τάγματος του Βασιλέως Olaf, τον Μεγαλόσταυρο του Πάπα ΙΧ, τον Μεγαλόσταυρο του Βουλγαρικού Τάγματος Madarski, τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος Αξίας της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας,κ.ά. Ως Διευθυντής Απόδημου Ελληνισμού επιμελήθηκε την έκδοση του τόμου "Έλληνες καλλιτέχνες του εξωτερικού" εκδ. Εκδοτική Αθηνών και ίδρυσε το Μουσείο του Ελληνοαμερικανού γλύπτη Πολύγνωτου Βαγή στη Θάσο. Διδάσκει "πολιτιστική διπλωματία" στη Διπλωματική Ακαδημία - ΥΠΕΞ.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.