Χώρες της θεωρίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Χώρες της θεωρίας

Ιστορία και γεωγραφία των κριτικών αφηγημάτων

Συλλογικό έργο

Αλέξανδρος Κιουπκιολής

Κωνσταντίνος Καβουλάκος

35.17€ -27% 25.67€

Οι Χώρες της Θεωρίας περιλαμβάνουν δεκαεπτά πρωτότυπα κείμενα που, από διαφορετική σκοπιά το καθένα, απαντούν στο ερώτημα `ποια Θεωρία, σήμερα;`. Ο τόμος αυτός, αντί να αναπολεί και να αρχειοθετεί τα παλιά επιτεύγματα της Θεωρίας, αποπειράται να πιάσει τον σφυγμό της στον ελληνόφωνο χώρο και τον παρόντα χρόνο. (. . .) Η επιλογή των κειμένων συνδυάζει τα εξής: πρώτον, τη μελέτη της λογοτεχνίας ως λυδία λίθο και διαρκές ζητούμενο του θεωρητικού στοχασμού· δεύτερον, την έννοια της μετακίνησης και της μετατόπισης τόσο ως γνώρισμα όσο και ως αντικείμενο του στοχασμού αυτού· τρίτον, τις διασυνδέσεις ανάμεσα στην πολιτική και την ιστορική διάστασή του· τέταρτον, τη διακλαδικότητα και την επαφή του με πανεπιστημιακές ή μη πρακτικές· πέμπτον, την επίμονη μεταθεωρία ως θεμελιώδες συστατικό του.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέξανδρος Κιουπκιολής (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Καβουλάκος

Κωνσταντίνος Καβουλάκος (Συγγραφέας)

Ο Κωνσταντίνος Καβουλάκος γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα, όπου σπούδασε κοινωνιολογία και κοινωνική και πολιτική φιλοσοφία. Είναι καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου στα τέλη του 2011 εκλέχθηκε αναπληρωτής καθηγητής κοινωνικής και πολιτικής φιλοσοφίας και φιλοσοφίας του πολιτισμού. Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων: "Γιούργκεν Χάμπερμας: Τα θεμέλια ταυ Λόγου και της κριτικής κοινωνικής θεωρίας" (Πόλις, 1996) και "Πέρα από τη μεταφυσική και τον επιστημονισμό: Ο διεπιστημονικός υλισμός του Max Horkheimer" (Αλεξάνδρεια, 2001). Έχει επιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους: "Κριτική θεωρία: Παράδοση και προοπτικές" (Νήσος, 2003), "Ιμμάνουελ Καντ. Πρακτικός Λόγος και νεωτερικότητα" (Αλεξάνδρεια, 2006) και "Η Φαινομενολογία. του πνεύματος" του Γκ. Β. Φ. Χέγκελ. "Ερμηνευτικές προσεγγίσεις" (Αλεξάνδρεια, 2009). Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και έχει μεταφράσει φιλοσοφικά έργα της ευρύτερης παράδοσης της κριτικής θεωρίας (G. Lukacs, J. Habermas, A. Wellmer, A. Honneth).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Έφη Γαζή (Συγγραφέας)

Η Έφη Γαζή είναι λέκτορας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σπούδασε ιστορία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Essex (Μεγάλη Βρετανία). Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της Φλωρεντίας (1997) και υπήρξε μεταδιδακτορική υπότροφος του Πανεπιστημίου Princeton (ΗΠΑ). Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Αθηνών και Brown (ΗΠΑ). Έχει δημοσιεύσει τη μελέτη "Scientific National History: The Greek Case in Comparative Perspective (1850-1920)" καθώς και άρθρα σχετικά με ζητήματα διανοητικής και πολιτισμικής ιστορίας και ιστορίας της ιστοριογραφίας. Συμμετέχει στην εκδοτική ομάδα του περιοδικού "Historein".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γρηγόρης Πασχαλίδης (Συγγραφέας)

Ο Γρηγόρης Πασχαλίδης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέξανδρος-Φαίδων Λαγόπουλος

Αλέξανδρος-Φαίδων Λαγόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Αλέξανδρος-Φαίδων Λαγόπουλος γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα. Είναι Ομότιμος Καθηγητής Πολεοδομίας του Α.Π.Θ. και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π. Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα Πολεοδομίας και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Αστικής Γεωγραφίας στο Παρίσι. Είναι Δρ. Μηχανικός και Υφηγητής Πολεοδομίας-Χωροταξίας του Ε.Μ.Π., Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας της Σορβόννης και Επίτιμος Δρ. Σημειωτικής του Νέου Βουλγαρικού Πανεπιστημίου της Σόφιας. Διετέλεσε επί πολλές δεκαετίες πρόεδρος της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας, της οποίας είναι σήμερα επίτιμος πρόεδρος, και επί μία τετραετία αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Σημειωτικών Εταιρειών (A.I.S.-I.A.S.S.) και είναι επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Σημειωτικής του Xώρου (A.I.S.E.). Τα έργα του έχουν δημοσιευθεί στην ελληνική, την αγγλική, τη γαλλική, τη γερμανική, τη βουλγαρική και τη ρωσική γλώσσα. Ενδεικτικά αναφέρονται: "Δομική πολεοδομία: Ο οικισμός ως σύστημα" (1973), "The city and the sign: An introduction to urban semiotics" (επιμ. με τον Μark Gottdiener, 1986), "Urbanisme et semiotique dans les societes preindustrielles" (1995), "Ο ουρανός πάνω στη γη" (2002), "Επιστημολογίες του νοήματος, δομισμός και σημειωτική" (2004), "Ο συμβολισμός του χώρου της αρχαίας Ελλάδος" (2012). Πολλά κείμενά του σημειωτικής έχουν γραφεί σε συνεργασία με τη σύζυγό του Κάριν Boklund-Λαγοπούλου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Παπαθεοδώρου (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Παπαθεοδώρου διδάσκει νεοελληνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ασχολείται με ζητήματα θεωρίας και ιστορίας της λογοτεχνίας και οι δημοσιεύσεις του αφορούν τη σχέση ιδεολογίας και κουλτούρας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννα Λαλιώτου

Ιωάννα Λαλιώτου (Συγγραφέας)

Η Ιωάννα Λαλιώτου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Σπούδασε ιστορία στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1987-1992) και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Birmingham της Μ. Βρετανίας (M.Soc. Sc. in Cultural Studies, 1993) και στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία (Ph.D. in History and Civilization, 1998). Το βιβλίο της με τίτλο "Transatlantic Subjects. Acts of Migration and Cultures of Transnationalism between Greece and America" (Chicago: Chicago University Press, 2004· ελλ. έκδ. "Διασχίζοντας τον Ατλαντικό: Η ελληνική μετανάστευση στις ΗΠΑ κατά το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα", Πόλις 2006), αφορά την ιστορία της συγκρότησης του μετανάστη ως κοινωνικού υποκειμένου στο πλαίσιο των διατλαντικών πολιτισμικών και πολιτικών σχέσεων και ανταλλαγών. Είναι επίσης επιμελήτρια, από κοινού με τις Luisa Passerini, Enrica Capussotti και Dawn Lyon συλλογικού βιβλίου με τίτλο "Women Migrants From East to West: Gender, Mobility and Belonging in Contemporary Europe" (London: Berghahn Books, 2007). Πρόσφατα ολοκλήρωσε τη μελέτη "Ιστορία του Μέλλοντος. Πώς ο Εικοστός Αιώνας Φαντάστηκε έναν ΄Άλλο Κόσμο΄;" (Αθήνα: Open Book Press, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης/ΕΚΤ, 2017). Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια σύγχρονης ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Αντιπρύτανης Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του ίδιου Πανεπιστημίου. Ερευνητικά ενδιαφέροντα: νεώτερη και σύγχρονη ιστορία, ιστορία της μετανάστευσης και της διασποράς, διεθνικές σπουδές, ιστορία της υποκειμενικότητας, διαπολιτισμικές σχέσεις, φύλο, πολιτισμική ιστορία, πολιτισμική θεωρία και κριτική, ιστορία της ουτοπίας και της έννοιας του μέλλοντος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λητώ Ιωακειμίδου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κάριν Boklund - Λαγοπούλου (Συγγραφέας)

Η Κάριν Boklund-Λαγοπούλου είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Αγγλικής Λογοτεχνίας Α.Π.Θ. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Colorado, Η.Π.Α., και απέκτησε μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα στη Συγκριτική Γραμματολογία από το ίδιο πανεπιστήμιο. Είναι επίσης κάτοχος πτυχίου Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Διετέλεσε επί πολλές δεκαετίες γραμματέας της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες για τη μεσαιωνική λογοτεχνία και τη θεωρία λογοτεχνίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στην αγγλική, ελληνική και γαλλική γλώσσα. Ενδεικτικά αναφέρεται η μονογραφία "I have a yong suster: Popular song and the Middle English lyric" (2002). Σε θέματα σημειωτικής, συνεργάζεται συχνά με τον σύζυγό της Αλέξανδρο-Φ. Λαγόπουλο, όπως για τη συγγραφή του βιβλίου "Meaning and geography: The social conception of the region in Northern Greece" (1992) και την επιμέλεια (με τους Gottdiener και Lagopoulos) της τετράτομης ανθολογίας "Semiotics" (Sage Benchmarks in Social Research Methods, 2002).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Απόστολος Λαμπρόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σοφία Ιακωβίδου

Σοφία Ιακωβίδου (Συγγραφέας)

Η Σοφία Ιακωβίδου διδάσκει στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ασημίνα Καραβαντά (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντώνης Μπαλασόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Μαργαρώνη (Συγγραφέας)

Η Μαρία Μαργαρώνη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λογοτεχνικής και Πολιτισμικής Θεωρίας στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Οι κυριότερες δημοσιεύσεις της εμπίπτουν στις ερευνητικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Φιλοσοφίας και των Φεμινιστικών Σπουδών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Απόστολος Λαμπρόπουλος (Επιμέλεια)


Αντώνης Μπαλασόπουλος (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
583
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.212 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση