Η δική μας Αμερική
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η δική μας Αμερική

Η αμερικανική κουλτούρα στην Ελλάδα

Συλλογικό έργο

Αμάντα Μιχαλοπούλου

Θεόδωρος Γρηγοριάδης

25.62€ -27% 18.70€

Πώς η Αμερική επηρεάζει την ελληνική κουλτούρα; Με ποιους τρόπους η Ελλάδα αφομοιώνει, επεξεργάζεται και μετουσιώνει την αμερικανική πολιτισμική επιρροή; Το βιβλίο εξετάζει την πολιτισμική σχέση Ελλάδας και Αμερικής, συνδυάζοντας διαφορετικές επιστημονικές προσεγγίσεις και εστιάζοντας στις πολλαπλές διαδικασίες μέσω των οποίων οι δύο κουλτούρες αλληλοτροφοδοτούνται και συνδιαλέγονται. Η διεξοδική ανάλυση των τρόπων με τους οποίους η Ελλάδα συναλλάσσεται με την αμερικανική κουλτούρα αποκαλύπτει όχι μόνο την αδιαμφισβήτητη παρουσία της αμερικανικής πολιτισμικής επιρροής στη χώρα μας, αλλά και ότι αυτή εμπλουτίζει, αντί να υποσκάπτει και να περιορίζει, όπως πολλοί πιστεύουν, την πολιτισμική έκφραση των Ελλήνων. Στο βιβλίο περιέχονται κείμενα συγγραφέων και ειδικών από τον χώρο της ιστορίας, της λογοτεχνικής θεωρίας, της ιστορίας της τέχνης, της γλωσσολογίας, της φιλοσοφίας και των μέσων μαζικής επικοινωνίας.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αμάντα Μιχαλοπούλου

Αμάντα Μιχαλοπούλου (Συγγραφέας)

Η Αμάντα Μιχαλοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 1966. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στην Αθήνα και δημοσιογραφία στο Παρίσι, στο C.F.P.J. Από το 1990 αρθρογραφεί στην εφημερίδα "Καθημερινή". Πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία με το βραβείο διηγήματος του περιοδικού "Ρεύματα" και τη συλλογή διηγημάτων "Έξω η ζωή είναι πολύχρωμη". Ακολούθησαν πέντε μυθιστορήματα ενώ παράλληλα έχει γράψει βιβλία για την παιδική σειρά "Οικογενειακή Πινακοθήκη", παραμύθια και άλλα παιδικά βιβλία. Τα βιβλία της κυκλοφορούν στα γερμανικά από τις εκδόσεις Rotbuch. Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, ιταλικά, γερμανικά, σερβικά και τσέχικα. (φωτογραφία: Δημήτρης Τσουμπλέκας, 2001)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεόδωρος Γρηγοριάδης

Θεόδωρος Γρηγοριάδης (Συγγραφέας)

Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης γεννήθηκε στο Παλαιοχώρι Παγγαίου του νομού Καβάλας το 1956. Σπούδασε αγγλική γλώσσα και φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Εμφανίστηκε στον χώρο της ελληνικής πεζογραφίας το 1990 με το μυθιστόρημα "Κρυμμένοι άνθρωποι". Ακολούθησε η συλλογή διηγημάτων "Ο αρχαίος φαλλός", 1991, τα μυθιστορήματα "Ο ναύτης", 1993, "Ο χορευτής στον ελαιώνα", 1996, "Τα νερά της Χερσονήσου", 1998, "Το Παρτάλι", 2001, "Έξω απ΄ το σώμα", 2003, "Αλούζα, χίλιοι και ένας εραστές", 2005, η συλλογή διηγημάτων "Χάρτες", 2007, η νουβέλα "Δεύτερη γέννα", 2009, και τα μυθιστορήματα "Ο παλαιστής και ο δερβίσης", 2010, "Το μυστικό της Έλλης", 2012, "Ζωή μεθόρια", 2015 (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, 2016), "Καινούργια πόλη", 2017. Την τριετία 1999-2003 διοργάνωσε σειρά λογοτεχνικών σεμιναρίων στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών. "Το Παρτάλι" εκδόθηκε στη Γαλλία, την άνοιξη του 2003, από τις εκδόσεις "AlterEdit" και παρουσιάστηκε ως θεατρικός μονόλογος στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2011. Η "Δεύτερη γέννα", ανέβηκε ως θεατρικός μονόλογος στο Φεστιβάλ Αθηνών και Καβάλας το 2009. Η συλλογή διηγημάτων "Χάρτες" ήταν υποψήφια για το Βραβείο Διαβάζω 2007 και ο "Παλαιστής και ο δερβίσης" για το Athens Prize for Literature του περιοδικού "(δέ)κατα", για το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2011 και για το Βραβείο Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ. Το μυθιστόρημα "Ζωή μεθόρια" κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος του 2016 (ανακοινώθηκε το 2017). Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και στα ολλανδικά. Το μυθιστόρημα "Αλούζα, χίλιοι και ένας εραστές" μεταφράστηκε στα αραβικά και εκδόθηκε στην Αίγυπτο, σε μετάφραση Χάμντι Ιμπραχίμ. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, ζει στη Νέα Σμύρνη και διδάσκει αγγλικά στη μέση εκπαίδευση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Βέης

Γιώργος Βέης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Βέης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε επτά ευρωπαϊκές γλώσσες και στα κινεζικά. Το πρώτο του βιβλίο, "Φόρμες και άλλα ποιήματα", εκδόθηκε το 1974. Ακολούθησαν άλλα έντεκα βιβλία ποίησης, έως το "Μετάξι στον κήπο" (Ύψιλον, 2010). Από το 1976 ασχολείται με την κριτική της λογοτεχνίας. Μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Υπηρετεί στο Διπλωματικό Κλάδο του Υπουργείου Εξωτερικών. Διετέλεσε Πρόξενος στη Νέα Υόρκη, Γενικός Πρόξενος στο Ντόρτμουντ, στη Μελβούρνη, στο Χονγκ Κονγκ και στο Μακάο, σύμβουλος Πρεσβείας στο Πεκίνο και στη Σεούλ, επιτετραμμένος στο Καμερούν, με παράλληλη διαπίστευση στο Τσαντ, στο Σάο Τομέ-Πρινσίπε, στην Γκαμπόν, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στη Γουϊνέα του Ισημερινού. Διετέλεσε πρέσβης στο Σουδάν, με παράλληλη διαπίστευση στη Σομαλία. Το 2010 τοποθετήθηκε πρέσβης στην Ινδονησία, με παράλληλη διαπίστευση στη Μαλαισία, στο Σουλτανάτο του Μπρουνέι και στο Ανατολικό Τιμόρ. Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας το 2000, για το βιβλίο "Ασία, Ασία", και με το Κρατικό Βραβείο Χρονικού-Μαρτυρίας το 2010, για το βιβλίο "Από το Τόκιο στο Χαρτούμ". Η ποιητική του συλλογή "Λεπτομέρειες κόσμων" (εκδ. Ύψιλον) απέσπασε το Βραβείο Λάμπρος Πορφύρας της Ακαδημίας Αθηνών το 2007. Το 2012 του απονεμήθηκε ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Φοίνικος για τις υπηρεσίες του στο διπλωματικό σώμα. Το 2014 τιμήθηκε με το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του έργου του. Τον Ιούλιο του 2015 προήχθη κατ΄ απόλυτη εκλογή από τον βαθμό του Πληρεξούσιου Υπουργού Α΄ στον βαθμό του Πρέσβεως και διορίστηκε Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO. Τιμήθηκε με το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Μαρτυρίας - Βιογραφίας - Χρονικού - Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας του 2016 για το βιβλίο του με τίτλο "Παντού: Μαρτυρίες, μεταμορφώσεις".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος (Συγγραφέας)

Ο Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος σπούδασε κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, φιλοσοφία και ιστορία της τέχνης στο New School for Social Research και στο Columbia University της Νέας Υόρκης, αντίστοιχα, καθώς και στην E.H.E.S.S. και στο Paris I, Pantheon-Sorbonne, στο Παρίσι. Ζει στα Χανιά, όπου διδάσκει αισθητική και φιλοσοφία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (θέση Μιχελή).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννα Γ. Πατσιώτη - Τσακπουνίδη

Ιωάννα Γ. Πατσιώτη - Τσακπουνίδη (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στους τομείς της Σύγχρονης Γλωσσολογίας και Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University College London). Είναι αριστούχος διδάκτωρ φιλοσοφίας του τμήματος φιλοσοφίας - παιδαγωγικών - ψυχολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει επίσης εκπονήσει μεταδιδακτορική έρευνα ως υπότροφος του Κρατικού Ιδρύματος Υποτροφιών, με θέμα "Η σχέση σώματος και ψυχής στην αριστοτελική φιλοσοφία". Έχει κάνει αρκετές μεταφράσεις έργων από τα Αγγλικά στα Ελληνικά και αντιστρόφως. Κύρια ερευνητικά της πεδία αποτελούν η αρχαία ελληνική φιλοσοφία με έμφαση στην αριστοτελική διανόηση, η θεωρητική και εφηρμοσμένη ηθική και η θεωρία του πραγματισμού.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου (Συγγραφέας)

Αναπληρώτρια καθηγήτρια σύγχρονης ιστορίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα στη νεώτερη και σύγχρονη ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Tubingen (1998). Από το 1999 έως το 2008 δίδαξε νεώτερη και σύγχρονη ιστορία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2008 είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια σύγχρονης ιστορίας και διεθνούς πολιτικής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη νεώτερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία, στην ιστορία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, των διατλαντικών σχέσεων και του ψυχρού πολέμου. Email: kbotsiou@uop.gr


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευρυδίκη Αντζουλάτου - Ρετσίλα (Συγγραφέας)

Η Ευρυδίκη Αντζουλάτου-Ρετσίλα είναι Καθηγήτρια Διαπολιτισμικών σπουδών στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Σπούδασε ιστορία, αρχαιολογία, εθνολογία, μουσειολογία και πολιτιστική διαχείριση στην Ελλάδα, Γαλλία και Η.Π.Α. Έχει οργανώσει μουσεία, εκθέσεις και μουσειακά μορφωτικά προγράμματα και έχει διδάξει, εκτός από την Ελλάδα, στην Ιταλία, Η.Π.Α. και Αυστραλία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Μποζίνης (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Μποζίνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1960. Σπούδασε ιστορία και κοινωνική ανθρωπολογία στο Α.Π.Θ. και πολιτισμικές σπουδές (cultural studies) στο πανεπιστήμιο του Nottingham Trent, όπου παρακολούθησε τον ειδικό κύκλο διδακτορικής έρευνας και συγγραφής. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και έχει δημοσιεύσει άρθρα με θέματα που αφορούν στη σύγχρονη ελληνική λαϊκή κουλτούρα και στη νεολαία. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται στη μέση εκπαίδευση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Έλενα Μαραγκού (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μελένια Αρούχ (Συγγραφέας)

Η Μελένια Αρούχ διδάσκει στο Τμήμα Επικοινωνίας και το Τμήμα Φιλοσοφίας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (Deree - The American College of Greece). Έχει σπουδάσει φιλοσοφία και κινηματογράφο (διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Southampton). Έχει συνεργαστεί με έντυπα όπως η Ελευθεροτυπία και το περιοδικό Cogito. Η έρευνά της συμπεριλαμβάνει θέματα όπως η θεωρία και η φιλοσοφία της τέχνης, η αισθητική μελέτη του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, η αξία και η μέθοδος της κριτικής του κινηματογράφου, το σενάριο ως μέσο έκφρασης, καθώς και η ιστορία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Τον Ιανουάριο του 2009 το ντοκιμαντέρ της "Η Εικόνα της Μνήμης: Κινηματογράφος και Ολοκαύτωμα" προβλήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής θεσσαλονίκης την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σμάτη Γεμενετζή - Μαλαθούνη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνα Δρακοπούλου (Συγγραφέας)

Η Κωνσταντίνα Δρακοπούλου είναι απόφοιτος του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην ιστορία της τέχνης και σήμερα εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στο ίδιο πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί στα μουσεία του Βερολίνου Alte Nationalgalerie και Hamburger Bahnhof-Museum fur Gegenwart, ενώ έχει γράψει κριτικά σημειώματα και καταλόγους εκθέσεων. Σήμερα εργάζεται ως ιστορικός τέχνης στο ΥΠΠΟΤ, στη Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων, και σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σοφία Ζευγώλη (Συγγραφέας)

Η Σοφία Ζευγώλη είναι απόφοιτος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge. Είναι επίσης κάτοχος Μ.Ρhil. στην εφαρμοσμένη γλωσσολογία από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης στη διδασκαλία της νέας ελληνικής ως ξένης/δεύτερης γλώσσας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει γλωσσολογία και νέα ελληνικά στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Deree - The American College of Greece. Έχει επίσης εργαστεί ως επιστημονική σύμβουλος σε προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων του Υπουργείου Παιδείας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη σύνταξη, την ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα, την κοινωνιογλωσσολογία και την επικοινωνία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Μπλατάνης (Συγγραφέας)

Ο Κωνσταντίνος Μπλατάνηςείναι διδάκτωρ αμερικανικής λογοτεχνίας και πολιτισμού του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης (Μ.Α.) του Τμήματος Αγγλικής του State University of New York, όπου φοίτησε ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright. Από το 2009 είναι λέκτορας στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τους τομείς: αμερικανική λογοτεχνία, σύγχρονο αμερικανικό θέατρο, pop κουλτούρα, film και media studies. Έχει γράψει το βιβλίο "Ρopular Culture Icons in Contemporary American Drama", 2003).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεοδώρα Τσιμπούκη (Επιμέλεια)


Έλενα Μαραγκού (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
616
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.724 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση