Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Μετανεωτερικές επ-όψεις

Μετανεωτερικές επ-όψεις
Η μετανεωτερικότητα ως όρος συνάντησε υποδοχή θετική, και ταυτόχρονα κριτική και πολεμική. Στη φιλοσοφία, τις κοινωνικές επιστήμες και τις τέχνες πληθώρα συγγραμμάτων ασχολούνται με την αιτιολογημένη ή αναιτιολόγητη εμφάνιση του όρου, με την οροθετημένη ιδιαιτερότητα του στο χωρο-χρονικό συνεχές της νεωτερικότητας ή τον ρηξικέλευθο χαρακτήρα του και τη συμβολή του στο πολιτισμικό ασυνεχές, με την πρωτοτυπία του ή την παιγνιώδη ανακύκληση ελλειπτικών υπεράφθονων "σημείων", με την αναφορά του σε ορισμένα πεδία του πολιτισμού ή στο συνολικό κοινωνικό γίγνεσθαι. Όλα τα παραπάνω συμπαρασύρουν τις αντιλήψεις και τις πρακτικές για το χώρο κατοίκησης του ανθρώπου.

Το συλλογικό έργο "Μετανεωτερικές επ-όψεις" συγκεντρώνει μελέτες για τα φαινόμενα χώρου που αναδύονται την περίοδο της μετα(υπερ)νεωτερικότητας. Μεταδομιστικές απόψεις και σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις για την αρχιτεκτονική και τη σχεδιαστική διαδικασία, μετασχηματισμοί των αστικών μορφωμάτων και του δημόσιου χώρου, αναλύσεις σύγχρονων παραδειγμάτων κτιρίων καθώς και η επανεξέταση του μετανεωτερικού αρχιτεκτονικού φαινομένου σε σχέση με τα πεδία της πολιτικής και της κουλτούρας συγκροτούν το περιεχόμενο του παρόντος έργου. Πρόθεση μας η διάνοιξη ενός κριτικού και δημιουργικού διαλόγου σχετικά με ζητήματα αρχιτεκτονικής και χώρου την περίοδο του ύστερου καπιταλισμού. Επ-όψεις με διαφορετικές αφετηρίες και προσανατολισμούς φιλοξενούνται και στεγάζονται εδώ για μία γόνιμη και εποικοδομητική αντιπαράθεση που θα έχει την "άνεση" να ξεδιπλωθεί μέσα στον χρόνο χωρίς να καθηλώνεται σε αποστειρωμένα συμβολοποιημένους "χώρους".


Περιεχόμενα:

- Κυριακή Τουκαλά, Εισαγωγή: "Μετανεωτερικές επ-όψεις"
- Ζήσης Κοτιώνης, "Προς τη διεύρυνση το πεδίου της αρχιτεκτονικής πρακτικής"
- Θοδωρής Ζαμενόπουλος, Κατερίνα Αλεξίου, "Η επιρροή της επιστήμης της πολυπλοκότητας στο σχεδιασμό: Θεωρητικά και μεθοδολογικά εργαλεία".
- Κυριακή Τσουκαλά, "Πολυπλοκότητα και πληροφορία στη σύγχρονη αρχιτεκτονική: Τα όρια της ουδετεροποίησης του σημαίνοντος χώρου".
- Χαρίκλεια Παντελίδου, "Σύγχρονος αστικός χώρος και υποκείμενο. Η περίπτωση των ΄Gated Communities΄"
- Μαρία Ν. Δανιήλ, "΄Quasi-Public΄ ή υβριδικοί χώροι. Μια πρώτη προσέγγιση".
- Κέλλυ Παπαϊωάννου, "Η αναθεώρηση της ιστορίας και της αισθητικής μέσα από τις ΄μετανεωτερικές΄ προσεγγίσεις της μνήμης. Η περίπτωση του εβραϊκού ΄ολοκαυτώματος΄".
- Σαράντης Ζαφειρόπουλος, "Ηχείου μνήμη αγχίνους. Ανάκληση αισθήσεων και ποθητών σχέσεων χώρων, ήχων, χρόνου και θυμικού στο Parco della Musica του Renzo στη Ρώμη".
- "Η ΄πλάνη΄ ως φορέας μεταδομιστικών εννοιών στο σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Η περίπτωση του Fondation Cartier στο Παρίσι".
- Σωτήρης Μαρσέλος, "Το ψηλό κτίριο ως συμβολικό και οικολογικό κεφάλαιο της μετάπολης"
- Νικόλαος-Ίων Τερζόγλου, "Νεωτερικότητα και μετανεωτερικότητα: Δομή και αποδόμηση".
- Κυριακή Τουκαλά, "Lacan και Vygotsky. Ο ΄κενός΄ και ο ΄διαλογικός΄ χώρος".

21χ14 εκ., 423 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 720 (Αρχιτεκτονική - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις)
Άλλα πρόσωπα: Κυριακή Τσουκαλά (Επιμελητής) , Χαρίκλεια Παντελίδου (Επιμελητής) , Μαρία Ν. Δανιήλ (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-458-263-1
ISBN (10ψήφιο): 960-458-263-1
Βάρος: 0.634 κιλά
Εκδότης: Επίκεντρο
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
25.36
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

22.57
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Κατερίνα Αλεξίου είναι RCUK Academic Fellow Open University της Αγγλίας. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι διδάκτορας της Bartlett School of Graduate Studies του UCL.

Η Μαρία Ν. Δανιήλ σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1998) και στη σχολή Bartlett του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Είναι διδάκτορας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ (2007) και συμμετέχει σε μαθήματα του β΄ τομέα αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού ως λέκτορας. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον αφορά στην ταυτότητα σύγχρονων μορφών δημόσιου χώρου.

Ο Θοδωρής Ζαμενόπουλος είναι λέκτορας στο σχεδιασμό στο Open University της Αγγλίας. Κατέχει πτυχίο αρχιτέκτονα μηχανικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και διδακτορικό από την Bertlett School του UCL.

Ο Σαράντης Ζαφειρόπουλος σπούδασε αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη (1971). Συνέχισε τις σπουδές του στο Graduate School of Arts and Sciences University of Pennsylvania στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Είναι κάτοχος master of Architecture και phD in Architecture. Είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κοτιώνης, Ζήσης
Ο Ζήσης Κοτιώνης είναι διδάκτωρ αρχιτέκτων (ΕΜΠ), αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι συγγραφέας τριών βιβλίων θεωρίας και ερμηνείας της αρχιτεκτονικής. Διατηρεί γραφείο αρχιτεκτονικών μελετών στην Αθήνα και τον Βόλο. Μελέτες και έργα του έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Η Παρασκευή Παντελιάδου σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του διατμηματικού προγράμματος Αρχιτεκτονική - Σχεδιασμός του Χώρου του ΕΜΠ στην κατεύθυνση "σχεδιασμός, χώρος, πολιτισμός". Είναι, επίσης, απόφοιτος του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδισαμού Αντικειμένων του ΤΕΙ Αθήνας.

Η Μαρία Παντελίδου σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του Κλάδου Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών του ΑΠΘ.

Η Κέλλυ Παπαϊωάννου είναι διδάσκουσα στην αρχιτεκτονική τοπίου στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Πάτρας. Κατέχει πτυχίο αρχιτέκτονα μηχανικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΜΔΕ αρχιτεκτονικής τοπίου και ΜΔΕ σχεδιασμός-χώρος-πολιτισμός ΕΜΠ.

Ο Νικόλαος-Ίων Τερζόγλου είναι αρχιτέκτων, διδάσκωρ Ε.Μ.Π. και διδάσκει Θεωρία της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών ως λέκτωρ Π.Δ. 407/80. Έχει διδάξει μαθήματα αρχιτεκτονικού χώρου και επικοινωνίας στο Ε.Μ.Π., έχει δημοσιεύσει δοκίμια σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία, έχει παγματοποιήσει σχεδιαστικές έρευνες γύρω από τη δομή, τον χαρακτήρα και το νόημα του αστικού χώρου και έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια αρχιτεκτονικής και φιλοσοφίας. Η διδακτορική του διατριβή με θέμα "Εννοιολογικές δομές της αρχιτεκτονικής σκέψης: Leon Battista Alberti, Etienne-Louis Boullee, Le Corbusier", τιμήθηκε με το 2ο Βραβείο ICAR-CORA 2007 σε διεθνή διαγωνισμό για την καλύτερη διατριβή στην αρχιτεκτονική θεωρητική έρευνα.

Η Κυριακή Τσουκαλά σπούδασε αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη (1972-74) και στη Γενεύη (1974-78). Έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην κοινωνιολογία και την ψυχολογία του χώρου στο Παρίσι. Εκπόνησε δύο διδακτορικές διατριβές σε θέματα ψυχολογίας και αρχιτεκτονικής σε πανεπιστήμια της Γαλλίας καθώς και διατριβή επί υφηγεσία στην οργάνωση του χώρου και την πολεοδομία στο Universite Paris X-Nanterre. Σήμερα είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της ερευνητικής ομάδας "Environnement urbain: Processus cognitifs et representations" του Πανεπιστημίου Universite Paris X-Nanterre. Εξειδικεύτηκε στη σχέση του παιδιού με το κτισμένο περιβάλλον στην κλίμακα του αρχιτεκτονικού και αστικού χώρου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώθηκαν στις ψυχοκοινωνικές ποιότητες του σχολικού περιβάλλοντος και του ανοικτού δημόσιου χώρου. Τελευταία ασχολείται με την ταυτότητα των νέων μορφών "δημόσιου" χώρου που χαρακτηρίζουν τις (μετα)πόλεις στη σύγχρονη εποχή της παγκοσμιοποίησης μέσα από τη μελέτη της συμπεριφοράς των ατόμων.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.