Γνωρίζοντας την Ακρόπολη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Γνωρίζοντας την Ακρόπολη

Οι ειδικοί μιλούν για τον Ιερό Βράχο

Συλλογικό έργο

Χαράλαμπος Θ. Μπούρας

Μανόλης Κορρές

Τι είναι αυτό που έχει κάνει τα μνημεία της αθηναϊκής Ακρόπολης ξακουστά σ΄ ολόκληρη την οικουμένη και αβίαστα να θεωρούνται πολιτιστική κληρονομιά της παγκόσμιας κοινότητας; Γιατί, ταυτόχρονα, οι ΄Ελληνες πιστεύουν ότι τους ανήκουν -ασχέτως αν τα επισκέπτονται τακτικά ή όχι, ή αν ουσιαστικά τα γνωρίζουν- ότι είναι δικά τους, το "σπίτι" τους, σήμα κατατεθέν του ελληνισμού διαχρονικά, αλλά και της σύγχρονης Ελλάδας;

Πού οφείλεται η ομορφιά τους, η αρμονία τους, η μεγαλοπρέπεια τους, που καθηλώνουν όποιους τα βλέπουν για πρώτη φορά ή που ανανεώνουν, καθημερινά, τον θαυμασμό σ΄ αυτούς που δουλεύουν πάνω στον βράχο;

Πώς, παρόλο που έχουν πια ερειπωθεί, εξακολουθούν να ενσωματώνουν τις αξίες και τα πνευματικά επιτεύγματα της πόλης και της εποχής που τα δημιούργησαν, πώς όλα αυτά έχουν μεταπλαστεί σε μια εγγενή ακτινοβολία, που τα καθιστά σύμβολα μιας κορύφωσης αυτού που ονομάζουμε ευρωπαϊκού ή, γενικότερα, δυτικού τρόπου σκέψης, ενέργειας, διακυβέρνησης, διαβίωσης και δημιουργίας;

Σ΄ αυτά και σε άλλα πολλά ερωτήματα προσπαθούν να δώσουν απάντηση 16 ειδικοί. Αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, πολιτικοί και χημικοί μηχανικοί, αλλά και ένας λιθοξόος τεχνίτης του μαρμάρου, αφιερωμένοι στη μελέτη και την έρευνα των μνημείων της Ακρόπολης, στις προσπάθειες διάσωσης και διατήρησής τους για τους επιγενόμενους καθώς και στο έργο της έκθεσης και της μεθερμήνευσής τους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, προσεγγίζουν ποικιλοτρόπως το "φαινόμενο Ακρόπολη", ο καθένας από την πλευρά της ειδικότητας και του τομέα ενασχόλησής του, ερμηνεύοντας τις διάφορες εκφάνσεις του, υπογραμμίζοντας ή διαφωτίζοντας τις διάφορες πτυχές του, σε τελευταία ανάλυση, Γνωρίζοντάς μας το.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χαράλαμπος Θ. Μπούρας

Χαράλαμπος Θ. Μπούρας (Συγγραφέας)

Ο Χαράλαμπος Μπούρας γεννήθηκε το 1933 στην Πρέβεζα. Μεγάλωσε στη Χίο. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Ιστορία της Τέχνης στο Παρίσι. Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης και της Σορβόνης. Ως αρχιτέκτων της Διευθύνσεως Αναστηλώσεως (1960-1966) εργάσθηκε για την αποκατάσταση μνημείων Βραυρώνος, Ωδείου του Αττικού, Μονής Οσίου Λουκά κ. ά. Δίδαξε Ιστορία της Αρχιτεκτονικής στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (1966-1974) και στην Σχολή Αρχιτεκτόνων του Μετσοβίου Πολυτεχνείου (1974-2000). Μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (1974-2005), μέλος και πρόεδρος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως από το 1975 , Γενικός Γραμματεύς της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας (1979-2000). Το όνομά του συνδέθηκε με τις εργασίες αναστήλωσης του Παρθενώνα. Μεταξύ των δημοσιευμάτων του για αρχαία, βυζαντινά και νεώτερα μνημεία περιλαμβάνονται: "Βυζαντινά σταυροθόλια με νευρώσεις", (Αθήνα 1965), "Η αναστήλωσις της στοάς της Βραυρώνος", (Αθήνα 1967), "Νέα Μονή Χίου: Ιστορία και αρχιτεκτονική", (Αθήνα 1985), -(με την Λασκαρίνα Μπούρα), "Ελλαδική ναοδομία κατά τον 12ο αιώνα", (Αθήνα 2002), "Βυζαντινή και μεταβυζαντινή αρχιτεκτονική στην Ελλάδα", (Αθήνα 2006). Έφυγε από τη ζωή στις 27 Ιούλιου 2016, σε ηλικία 83 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μανόλης Κορρές (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φανή Μαλλούχου - Tufano (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πάνος Δ. Βαλαβάνης

Πάνος Δ. Βαλαβάνης (Συγγραφέας)

Ο Πάνος Βαλαβάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπούδασε στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Wurzburg της Γερμανίας. Από το 1980 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης, από το 1988 ως λέκτορας, από το 1994 ως επίκουρος καθηγητής, από το 2000 ως αναπληρωτής καθηγητής και σήμερα ως τακτικός καθηγητής της κλασικής αρχαιολογίας. Η διδακτορική του διατριβή και οι περισσότερες από τις μελέτες του αναφέρovται στην αρχαία ελληνική κεραμική και αγγειογραφία, στην αρχιτεκτονική και τοπογραφία της Αθήνας, στον αρχαίο αθλητισμό, καθώς και στην αρχαία ελληνική τεχνολογία.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κορνηλία Χατζηασλάνη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Τσάκος

Κωνσταντίνος Τσάκος (Συγγραφέας)

Ο Κωνσταντίνος Τσάκος σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και παρακολούθησε μαθήματα αρχαιολογίας και τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Από το 1965 μέχρι το 1990 υπηρέτησε αρχικά ως επιμελητής και αργότερα ως έφορος αρχαιοτήτων στις Κυκλάδες, στην Ήπειρο, στην Αρχαία Ολυμπία και στην Ακρόπολη των Αθηνών. Διενήργησε πολλές ανασκαφές ιδίως στη Σάμο και ασχολήθηκε με την προστασία των αρχαίων της Δήλου, της Σάμου και όλων των χώρων όπου υπηρέτησε. Είναι ισόβιος εταίρος της Ελληνικής Αρχαιολογικής Εταιρείας και αντιστέλλον μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Βερολίνου. Έχει πάρει μέρος σε πολλά συνέδρια με ανακοινώσεις σε αρχαιολογικά θέματα. Έχει γράψει μελέτες και άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά σχετικά με ευρήματα των ανασκαφών του στη Σάμο και με θέματα της Μυκόνου, της Δήλου και της Ακροπόλεως. Επίσης άρθρα σε εγκυκλοπαίδειες και εφημερίδες για θέματα αρχαιολογίας, προστασίας οικισμών και τοπίου. Έχει συντάξει επίσης σειρά αρχαιολογικών οδηγών για την Ακρόπολη, τη Σάμο, τη Μύκονο, τη Δήλο κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέξανδρος Μάντης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτριος Παντερμαλής (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τάσος Τανούλας (Συγγραφέας)

Αρχιτέκτων, Δρ ΕΜΠ, ΜΑ Πανεπιστημίου της Υόρκης. Προϊστάμενος του έργου αποκατάστασης των Προπυλαίων στην Ακρόπολη (1984-2010). Μέλος της τεχνικής ομάδας Συντήρησης των Μνημείων Ακροπόλεως από το 1977. Μέλος επιστημονικών επιτροπών του Υπουργείου Πολιτισμού για την συντήρηση μνημείων και προετοιμασία εκθέσεων. Διηύθυνε σεμινάρια, έδωσε διαλέξεις και συμμετείχε σε συνέδρια στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία. Δημοσίευσε τρεις μονογραφίες και πάνω από εβδομήντα άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά και τόμους, σε θέματα ιστορίας και θεωρίας της αρχιτεκτονικής από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Από τις διεθνείς διακρίσεις του, οι τελευταίες είναι το βραβείο συντήρησης και το βραβείο κοινού που παρέλαβε από την Europa Nostra το 2013.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κ. Ζάμπας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαίρη Ιωαννίδου (Συγγραφέας)

Η Μαίρη Ιωαννίδου είναι διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημοσθένης Ζιρώ (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Κόρκα (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Τογανίδης (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Τογανίδης είναι αρχιτέκτων, υπεύθυνος αναστήλωσης Παρθενώνα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Δεσύπρης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Δεσύπρης είναι μαρμαροτεχνίτης της ΥΣΜΑ από τη Σχολή της Τήνου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εύη Παπακωνσταντίνου - Ζιώτη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
512
Διαστάσεις:
23x20
Βάρος:
1.486 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση