Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Χάλκης Πριγκηπονήσων τα παραλειπόμενα
Συγγραφέας:   Ακύλας Μήλλας


Offer
Η Χάλκη, μια "όαση ελληνισμού", παραμένει βαθιά κλεισμένη στην καρδιά της πολίτικης Ρωμιοσύνης - και όχι μόνον -, τόσο για τη μοναδική ομορφιά της, όσο και για τα ιστορικά της προσκυνήματα, τα λαμπρά εκπαιδευτήρια, με κορυφαίο ίδρυμα την Ιερά Θεολογική Σχολή της του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας. Η Ακαδημία Αθηνών είχε βραβεύσει τον πρώτο τόμο περί Χάλκης - έργο του Ακύλα Μήλλα -, ως "μία ευσυνείδητη, μεθοδική και άρτια ιστορική και εθνογραφική μελέτη που κατόρθωσε να αναστήσει έναν ολόκληρο κόσμο, χαμένο σήμερα για πάντα". Στον πολυτελή ανά χείρας τόμο, Χάλκης Πριγκηπονήσων, Τα Παραλειπόμενα, ο γιατρός, συλλέκτης, ερευνητής και συγγραφέας Ακύλας Μήλλας, επανέρχεται για να προσθέσει νέες σελίδες, άγνωστες εν πολλοίς, στα ιστορικά δρώμενα της "πριγκιπικής πολυνησίας", συγκεκριμένα δε στα γεγονότα της Χάλκης, ανατρέχοντας εκ παραλλήλου στα ξεχασμένα και ελάχιστα γνωστά από τους πολλούς τοπικά ήθη και έθιμα και την παροιμιώδη νησιώτικη θυμοσοφία. Τα ιστορικά της Χάλκης, ο ναός του Αγίου Νικολάου, τα εκπαιδευτήρια της Χάλκης οι φιλανθρωπικές αδελφότητες η Ιερά Μονή Θεοτόκου της Καμαριωτίσσης, η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου του Κρημνού, οι παρατσουκλοφόροι της Χάλκης κ.ά. είναι ορισμένα από τα θέματα που θησαυρίζονται στις σελίδες του. Η τεκμηρίωση και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό του βιβλίου το καθιστούν μοναδικό για τον απανταχού ελληνισμό.

29χ21 εκ., 329 σελίδες
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 938.312 (Κωνσταντινούπολη - Ιστορία)
ISBN: 978-960-464-137-6
ISBN (10ψήφιο): 960-464-137-9
Βάρος: 1.599 κιλά
Εκδότης: Μίλητος
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
60.86
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

45.04
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Ακύλας Μήλλας γεννήθηκε στην Πόλη το 1934, όπου μετά τις γυμνασιακές του σπουδές στο Ζωγράφειο Λύκειο συνέχισε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σταμπούλ. Υπήρξε πρωταθλητής κλειστού στίβου (1956 και 1957), ενώ συμμετείχε το 1955 στην ορειβατική ομάδα που κατέκτησε το Αραράτ (5.165 μ.). Ειδικεύτηκε στην παιδοχειρουργική και ακολούθως στην ορθοπεδική και τραυματολογία, για να ασχοληθεί τελικά με την αθλιατρική, την οποία άσκησε στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Μελετητής της ιστορίας του Μεσαιωνικού Ελληνισμού, εντόπισε αργότερα τα εξωεπαγγελματικά του ενδιαφέροντα στη βυζαντινή νομισματολογία και ειδικότερα στην περίοδο του βασιλείου της Νικαίας και των Παλαιολόγων, δημιουργώντας μια αξιόλογη συλλογή και ανακοινώνοντας τα νομίσματα της αυτοκρατορίας Ιωάννου του Καντακουζηνού. Άρθρα του έχουν επανελλημμένως δημοσιευθεί σε νομισματολογικά δελτία του εξωτερικού. Ταξιδεύοντας στην Ανατολή, έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό φωτογραφικό αρχείο από τα κατάλοιπα του Μικρασιατικού Ελληνισμού, τεκμηριωμένο με μιά πλούσια συλλογή ενσφράγιστων εγγράφων και εντύπων, μικρασιατικών κυρίως κοινοτήτων και ενοριών. Το 1983 παρουσίασε στην Αθήνα βιβλίο με την αλληλογραφία του στρατιώτη Γεωργίου Μάγνη από το μικρασιατικό μέτωπο. Η "Χάλκη", ο πρώτος τόμος της τριλογίας των Πριγκηπονήσων, κυκλοφόρησε το 1984. Για το έργο του αυτό βραβεύτηκε το Δεκέμβριο του 1985 από την Ακαδημία Αθηνών και το 1986 από το Λύκειο Ελληνίδων με το βραβείο του Κωνσταντίνου Καλλία. Η "Πρίγκηπος", το δεύτερο μέρος της τριλογίας, κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1988, ενώ συμμετείχε το 1990 στον τόμο "Κωνσταντινούπολη, αναζητώντας τη Βασιλεύουσα", προσπάθεια που διακρίθηκε ομαδικά από την Ακαδημία. Με την "Πρώτη-Αντιγόνη", που κυκλοφόρησε το 1992, ολοκλήρωσε την πριγκηπονησιακή του τριλογία, ενώ τον ίδιο χρόνο παρουσίασε την έκδοση "Προποντίδα, μια θάλασσα της Ρωμιοσύνης". Το 1996 κυκλοφόρησε τον τόμο "Σφραγίδες Κωνσταντινουπόλεως". Για το πόνημα αυτό, αλλά και τη "γενικότερη πνευματική του προσφορά", η Ακαδημία Αθηνών τίμησε τον συγγραφέα με χαλκούν μετάλλιο το Δεκέμβριο του 1998.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.