Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Κριτική παιδαγωγική
(Μια συλλογή κειμένων)

Offer
Η κριτική παιδαγωγική είναι ένα ρεύμα θεωρητικής σκέψης, η διάρκεια ζωής του οποίου έχει υπερβεί, πλέον, τα τριάντα χρόνια. Η βιβλιογραφική παραγωγή των εκπροσώπων της είναι ογκώδης και η διεθνής απήχησή της σημαντική. Η παρούσα συλλογή κειμένων μπορεί να συμβάλει στο να έλθουν σε επαφή περισσότεροι εκπαιδευτικοί στη χώρα μας με αναλύσεις και απόψεις των βασικών εκπροσώπων της κριτικής παιδαγωγικής. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει εκείνους που εργάζονται πιο συστηματικά για την ανάπτυξη ενός κινήματος στην εκπαίδευση, οι πολιτικές και παιδαγωγικές αναζητήσεις και πρακτικές του οποίου δεν εγκλείονται στα στενά πλαίσια συντηρητικών και τεχνοκρατικών παιδαγωγικών προσεγγίσεων, να εμπλουτίσουν τη θεματολογία και να βαθύνουν τον προβληματισμό τους. Η κριτική ανάγνωση και αξιοποίηση των κειμένων της κριτικής παιδαγωγικής είναι επίσης χρήσιμη επειδή στις μέρες μας χρειάζεται ένα νέος πολιτικός και παιδαγωγικός διεθνισμός. Όταν το δίπολο του νεοφιλελευθερισμού και του νεοσυντηρητισμού συνεχίζει να προβάλλεται ως μονόδρομος σε παγκόσμια κλίμακα, ένας νέος διεθνισμός με κεντρική επιδίωξη τον ριζικό μετασχηματισμό των κοινωνικών και πολιτικών δομών, των εκπαιδευτικών συστημάτων και των παιδαγωγικών πρακτικών είναι επιτακτικά αναγκαίος. Ο διεθνισμός αυτός δεν μπορεί παρά να θεμελιώνεται, μεταξύ άλλων, στην κατανόηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ριζοσπαστικών θεωρητικών και πρακτικών παιδαγωγικών εγχειρημάτων που έχουν αναπτυχθεί και συνεχίζουν να αναπτύσσονται σε διάφορες χώρες. Η κριτική παιδαγωγική στις Η.Π.Α. αποτελεί ένα τέτοιο εγχείρημα.

Περιλαμβάνονται τα κείμενα:
- Henry A. Giroux: "Θεωρίες της αναπαραγωγής και της αντίστασης στη νέα κοινωνιολογία της εκπαίδευσης: προς μια κριτική θεωρία του σχολείου και μια αντίπαλη παιδαγωγική"
- Michael W. Apple & Lois Weis: "Ιδεολογία και πρακτική στη σχολική εκπαίδευση: μια πολιτική και εννοιολογική εισαγωγή"
- Stanley Aronowitz & Henry A. Giroux: "Η διδασκαλία και ο ρόλος του αναμορφωτή διανοούμενου"
- Stanley Aronowitz & Henry A. Giroux: "Θεωρία του αναλυτικού προγράμματος, εξουσία και πολιτισμική πολιτική"
- Michael Apple: "Υποστηρίζοντας τη δημοκρατία στην εκπαίδευση: εκπαιδεύοντας τους παιδαγωγούς"
- Henry A. Giroux: "Συνοριακή παιδαγωγική στην εποχή του μεταμοντερνισμού"
- Peter McLaren: "Kριτική παιδαγωγική: μια επισκόπηση"
- Henry A. Giroux: "Κάνοντας πολιτισμικές σπουδές: η νεολαία και η πρόκληση της παιδαγωγικής"
- Lilia I. Bartolome: "Πέρα από τη φετιχοποίηση των μεθόδων: προς μια εξανθρωπιστική παιδαγωγική"
- Bell Hooks: "Παιδαγωγική δεσμευμένη σε αρχές"
- Bell Hooks: "|Γλώσσα: διδάσκοντας νέους κόσμους, διδάσκοντας νέες λέξεις"
- Bell Hooks: "Πολιτική δέσμευση και παιδαγωγική: ένα σχόλιο"
- Donaldo Macedo: "Η παιδεία της αποβλάκωσης: η παιδαγωγική των μεγάλων ψεμάτων"
- Michael Apple: "Αφαιρώντας τη "διασκέδαση" από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση"
- Peter McLaren: " Επαναστατική παιδαγωγική σε μετα-επαναστατικές εποχές: επανεξετάζοντας την πολιτική οικονομία της κριτικής εκπαίδευσης"
- Henry A. Giroux: "΄Κάτι λείπει΄: πολιτισμικές σπουδές, νεοφιλελευθερισμός και η πολιτική της ελπίδας που θεμελιώνεται στην εκπαίδευση"
- Michael Apple: "Η αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης και του αναλυτικού προγράμματος και οι νεοφιλελεύθερες και νεοσυντηρητικές θεματολογίες: συνέντευξη με τον Michael Apple"
- Henry A. Giroux: "Ενάντια στη νεοφιλελεύθερη κοινή λογική: επανεξετάζοντας την πολιτισμική πολιτική και τη δημόσια παιδαγωγική σε σκοτεινούς καιρούς"
- Stanley Aronowits: "Πώς λειτουργεί η κοινωνική τάξη στην εκπαίδευση: απομνημονεύματα"

24χ17 εκ., 771 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Παιδαγωγική Σειρά
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 370 (Παιδαγωγική)
Άλλα πρόσωπα: Γιώργος Δ. Γρόλλιος (Επιμελητής) , Παναγιώτα Γούναρη (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-01-1338-9
ISBN (10ψήφιο): 960-01-1338-6
Βάρος: 1.287 κιλά
Εκδότης: Gutenberg
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
49.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

36.26
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Michael W. Apple είναι καθηγητής Αναλυτικού Προγράμματος και Διδασκαλίας και Σπουδών Εκπαιδευτικής Πολιτικής στην έδρα John Bascom στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, Μάντισον. Επίσης είναι επιμελητής της σειράς "Routledge΄s Critical Social Thought Series".

Aronowitz, Stanley
Ο Stanley Aronowitz (γ. το 1933) είναι καθηγητής κοινωνιολογίας, πολιτισμικών σπουδών και αστεακής παιδείας στο City University of New York και διευθυντής του Center for the Study of Culture, Technology, and Work. Είναι επίσης βετεράνος πολιτικός ακτιβιστής και κριτικός του πολιτισμού, υπέρμαχος του εργατικού συνδικαλισμού και μέλος της προσωρινής συμβουλευτικής επιτροπής της Διεθνούς Οργάνωσης για μια Συμμετοχική Κοινωνία. Το 2012 τιμήθηκε με το Βραβείο Δια Βίου Επιτεύξεων του Κέντρου για τη Μελέτη της Ζωής της Εργατικής Τάξης στο Πανεπιστήμιο Stony Brook.

H Lilia Bartolome είναι καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις παιδαγωγικές απόψεις και στους ιδεολογικούς προσανατολισμούς των εκπαιδευτικών που αναφέρονται στη δουλειά τους με μαθητές γλωσσικών μειονοτήτων.

H Bell Hooks (το πραγματικό της όνομα είναι Gloria Watkins) είναι καθηγήτρια αφρικανικών και αφρο-αμερικανικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Γέιλ. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις σχέσεις ανάμεσα στη φυλή, την κοινωνική τάξη και το κοινωνικό φύλο, στην εκπαίδευση, στην τέχνη, στη σεξουαλικότητα και στο φεμινισμό.

Ο Donaldo Macedo είναι καθηγητής αγγλικών και διακεκριμένος καθηγητής φιλολογικών σπουδών και παιδαγωγικής στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη των Η.Π.Α.

O Peter McLaren είναι καθηγητής παιδαγωγικής στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Education and Information Studies του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στον κριτικό γραμματισμό στην πολιτισμική πολιτική, στην κριτική εθνογραφία και στη μαρξιστική θεωρία.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.