Η έρευνα του φύλου στην Ελλάδα
zoom in

Ο συλλογικός αυτός τόμος φιλοδοξεί να δώσει μια εικόνα των κυριότερων προσεγγίσεων στην έρευνα για το κοινωνικό φύλο, όπως χρησιμοποιούνται από ερευνήτριες/-ές στην Ελλάδα. Σκοπός του είναι να καταδείξει το όλο και αυξανόμενο ενδιαφέρον για την έρευνα του φύλου στην Ελλάδα από διαφορετικούς κοινωνικούς επιστήμονες σε διαφορετικά επιστημονικά πεδία. Επίσης, να επισημάνει την ποικιλία των μεθόδων τις οποίες οι ερευνήτριες/-ές χρησιμοποιούν και συχνά συνδυάζουν προκειμένου να παράγουν χρήσιμα αποτελέσματα.

Περιλαμβάνονται τα κείμενα:
- Γιώτα Παπαγεωργίου: "Ερευνώντας το φύλο: μερικές παρατηρήσεις"
- Χριστίνα Κωνσταντινίδου: "Το κείμενο, το συγκείμενο και το κοινωνικό φύλο στις σπουδές των Μέσων"
- Δήμητρα Παπαδοπούλου: "Η κατασκευή της έμφυλης πραγματικότητας: η Ανάλυση Λόγου μέσα από την οπτική του φύλου"
- Γιώργος Τσιώλης: "Η βιογραφική προσέγγιση στην έρευνα του φύλου"
- Άννα Βιδάλη: "Η επίδραση της Φεμινιστικής Θεωρίας στη Μεθοδολογία των Ιστοριών Ζωής"
- Βούλα Τάκη: "Χρησιμοποιώντας την Grounded Theory στη φεμινιστική έρευνα"
- Αλεξάνδρα Βασιλοπούλου: " Φεμινιστική Ανάλυση Συνομιλίας και Ανάλυση Κατηγοριοποίησης: δύο προσεγγίσεις για τη μελέτη γλώσσας και φύλου"
- Ειρήνη Χιωτάκη-Πούλου: "Η κατασκευή του φύλου και της έμφυλης υποκειμενικότητας από τον πολιτικό λόγο: η εφαρμογή Ανάλυσης Λόγου σε πρακτικά συνεδριάσεων του ελληνικού κοινοβουλίου"
- Άννα Λυδάκη: "Τσούπρες, βασιλοπούλες, μάγισσες... Η γυναίκα στα Παραμύθια του λαού μας"
- Μαρίζα Λεγάκη: "Το κοινωνικο-πολιτικό περιεχόμενο της εμφυλοποίησης διαμέσου της κούκλας Μπάρμπι: μια μελέτη περίπτωσης με τη χρήση του Ποιοτικού Μεθοδολογικού Παραδείγματος"
- Νίκολ Χόφμανν: "Το κοινωνικό φύλο στην ανθρωπολογική έρευνα"
- Μάριος Βρυωνίδης: "Κοινωνικό φύλο και συμφιλίωση ιδιωτικού και δημόσιου χώρου: θεωρητικές διασαφηνίσεις και εμπειρικά παραδείγματα από μίκρο- και μάκρο-κοινωνιολογικές προσεγγίσεις"

Γιώτα Παπαγεωργίου (Συγγραφέας)

Η Γιώτα Παπαγεωργίου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Κοινωνιολογία του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άννα Λυδάκη

Άννα Λυδάκη (Συγγραφέας)

Η Άννα Λυδάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε παιδαγωγικά στο Ηράκλειο και στην Αθήνα και κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Υπέβαλε τη διδακτορική της διατριβή στην κοινωνική λαογραφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΠΤΔΕ). Σήμερα είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου διδάσκει ποιοτικές μεθόδους κοινωνικής έρευνας και κοινωνική λαογραφία. Έχει γράψει τα βιβλία: "Μπαλαμέ και Ρομά: οι τσιγγάνοι των Άνω Λιοσίων", Αθήνα 1997, "Οι τσιγγάνοι στην πόλη: μεγαλώνοντας στην Αγία Βαρβάρα", Αθήνα 1998, "Ποιοτικές μέθοδοι της κοινωνικής έρευνας", Αθήνα 2001, "Μέσα από την κάμερα. Κινηματογράφος και κοινωνική πραγματικότητα", Αθήνα 2009, 2012. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε συλλογικούς τόμους, περιοδικά και εφημερίδες. Τα βιβλία της για τους Τσιγγάνους έχουν μεταφραστεί στα ουγγρικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χριστίνα Κωνσταντινίδου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Τσιώλης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Τσιώλης είναι επίκουρος καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία και στη Δανία. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και, στη συνέχεια, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε ζητήματα μεθοδολογίας της ποιοτικής κοινωνικής έρευνας με ιδιαίτερη αναφορά στη βιογραφική αφηγηματική προσέγγιση, καθώς και σε ζητήματα που αφορούν τις σύγχρονες μεταβολές στο πεδίο της Εργασίας, όπως αυτές βιώνονται από τα ενεχόμενα υποκείμενα. ΄Εχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά. Έχει δημοσιεύσει, επίσης, τη μελέτη "Προς μια νέα ηθική της εργασίας; Μια ποιοτική διερεύνηση Φορέων Συμβουλευτικής για την ένταξη στην απασχόληση" (Εκδόσεις Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, 2005).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άννα Βιδάλη

Άννα Βιδάλη (Συγγραφέας)

Η Άννα Βιδάλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1942. Σπούδασε νηπιαγωγός στη Σχολή Νηπιαγωγών Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια δούλεψε σε δημόσια νηπιαγωγεία του νομού Κιλκίς. Τη δεκαετία του 1980 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο με ειδίκευση στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης. Υπέβαλε τη διατριβή της στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου υπό την εποπτεία της Valerie Walkerdine, η οποία και τη βοήθησε να γνωρίσει τη φεμινιστική σκέψη και την ψυχαναλυτική θεωρία. Αργότερα, συμπλήρωσε τον κύκλο των μεταπτυχιακών της σπουδών στο Πανεπιστήμιο Brunnel με την Parveen Adams. Το επιστημονικό ενδιαφέρον της επικεντρώνεται στην προσέγγιση των βιογραφικών, κατά βάση, κειμένων από ψυχαναλυτική οπτική. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις «αφηγήσεις ζωής» και τη σχέση τους με τα τραυματικά γεγονότα του ελληνικού Εμφυλίου πολέμου. Η Άννα Βιδάλη έχει διδάξει στο Τμήμα Νηπιαγωγών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ανήκει στο ΔΕΠ του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δήμητρα Παπαδοπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ειρήνη Χιωτάκη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μάριος Βρυωνίδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βούλα Τάκη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλεξάνδρα Βασιλοπούλου (Συγγραφέας)

Η Αλεξάνδρα Βασιλοπούλου είναι διδάκτορας Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Essex και λέκτορας στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα φύλου και ανάλυσης λόγου, στην κοινωνιολογία των εκπαιδευτικών πρακτικών και σε ζητήματα ποιοτικών μεθόδων και μεθοδολογίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρίζα Λεγάκη (Συγγραφέας)

Η Μαρίζα Λεγάκη αποφοίτησε από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2005 και έλαβε το Μεταπτυχιακό της στην Κοινωνιολογία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο το 2008. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη δόμηση, το περιεχόμενο και την αναπαραγωγή των έμφυλων κοινωνικών σχέσεων, με τις κοινωνικές ανισότητες και τις θεωρίες κοινωνικής αλλαγής.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Nicole Hoffman (Συγγραφέας)

Η Νίκολ Χόφμανν είναι Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής Ι του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης στην Κοινωνική Ανθρωπολογία (1994). Σπούδασε στη Ζυρίχη Κοινωνική Ανθρωπολογία, Οικονομία και Κοινωνιολογία (1991). Έκανε διετή επιτόπια έρευνα με συμμετοχική παρατήρηση στους Μπούχιντ του Μιντόρο στο αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων (1989, 1993). Συμμετείχε ως επιστημονική συνεργάτις στα ερευνητικά προγράμματα του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης «Πολιτισμική κληρονομιά και δυνατότητες ανάπτυξης» και «Σχέσεις φύλων στους Buhid μιας ορεινής κοινωνίας των Φιλιππίνων». Διετέλεσε επίσης Επίκουρος Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο των Φιλιππίνων στη Μανίλα (1993). Για τους Buhid έχει εκδώσει δύο μονογραφίες και έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων σε ελληνόφωνα και γερμανόφωνα περιοδικά. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: σχέσεις φύλων, συγγένεια, οικονομική και πολιτική ανθρωπολογία, διαπολιτισμική επικοινωνία και μεθόδους κοινωνικών ερευνών. Ζει μόνιμα στην Κέρκυρα, όπου διδάσκει σε μεταπτυχιακά προγράμματα του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και στη Σχολή Ξεναγών Κέρκυρας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώτα Παπαγεωργίου (Επιμέλεια)

Η Γιώτα Παπαγεωργίου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Κοινωνιολογία του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
269
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.581 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση