Το βασίλειο των νεκρών
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το βασίλειο των νεκρών

Όμηρος, Βιργίλιος, Δάντης

Θαδαίος Ζελίνσκι

6.36€ -10% 5.72€

Το θέμα το ορίζουν τρία ονόματα, που δεν πάρθηκαν τυχαία. Πράγματι, η ενδέκατη (Λ) ραψωδία της Οδύσσειας του Ομήρου, η έκτη της Αινειάδας του Βιργιλίου και η Θεία Κωμωδία του Δάντη αποτελούν εκείνα τα τρία σημεία, ανάμεσα στα οποία η άμεση πορεία της παράδοσης είναι η πιο εμφανής: ο Βιργίλιος κοιτάζει πίσω στον Όμηρο, όπως και ο Δάντης στο Βιργίλιο - αυτό είναι ολοφάνερο. «Εξέλιξη της ιδέας του βασιλείου των νεκρών», έτσι ονομάζουμε τη γραμμή, που συνδέει τον Όμηρο με το Βιργίλιο και το Δάντη· γιατί ο καθένας τους αφιέρωσε σ’ αυτή την ιδέα από ένα έπος. Αλλά αν στους δύο πρώτους αυτό το έπος αποτελεί ένα επεισόδιο του έργου τους, ένα μέρος του συνόλου, στο Δάντη αυτό αποτελεί κάτι ολοκληρωμένο και πρωτότυπο.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Oleg Tsybenko

Oleg Tsybenko (Μεταφραστής)

Ο Ολέγ Τσυμπένκο είναι γεννημένος το 1957, Ρώσος συγγραφέας, ελληνιστής, καθηγητής αρχαίας ιστορίας. Κατάγεται από το Κίεβο της Ουκρανίας. Η πνευματική του δραστηριότητα συνδέεται κυρίως με τη Μόσχα, όπου το 1985 υποστήριξε στο Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο τη διδακτορική του διατριβή ειδικευμένη στην πρώιμη ιστορία της Αρχαίας Μεσογείου. Στη λογοτεχνία είναι γνωστός και ως μεταφραστής και μελετητής των αρχαίων καθώς και των νέων Ελλήνων ποιητών και συγγραφέων (Ησίοδος, Αριστοτέλης, Διόδωρος Σικελιώτης, Νόννος Πανοπολίτης, Ν. Καζαντζάκης, Γ. Σεφέρης, κ.ά.). Στην Ελλάδα είναι γνωστός επίσης και ως μεταφραστής βιβλίων ξένων περιηγητών (Κ. Μπαζίλι, "Το Αρχιπέλαγος και η Ελλάδα στα 1830-1831", Αθήνα: Καλέντης, Β. Ορλώφ - Νταβίντωφ, "Το ταξίδι στα Ιόνια νησιά, την Ελλάδα, τη Μικρά Ασία και την Τουρκία στα 1835", Αθήνα: Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος) και Ρώσων ελληνιστών του "αργυρού αιώνα" Ι. Γολοσόβκερ, Θ. Ζελίνσκι κ.ά.

Θαδαίος Ζελίνσκι (Συγγραφέας)

Ο Θαδαίος Ζελίνσκι (1859-1944), διάσημος Ρώσος και Πολωνός επιστήμονας, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους κλασικούς φιλολόγους της Ευρώπης, καθηγητής "τιμής ένεκεν" διαφόρων Πανεπιστημίων και Ακαδημιών, καθηγητής Πανεπιστημίου Αγίας Πετρούπολης (1887-1920) και μετέπειτα Βαρσοβίας (1921-1935), συγγραφέας μερικών εκατοντάδων έργων για τη λογοτεχνία, τον πολιτισμό και τη θρησκεία της αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης. Τα σημαντικότερα από τα έργα του είναι "Η δομή της αττικής κωμωδίας" (1885), "Ο Σοφοκλής και το δραματουργικό έργο του" (Κρακοβία, 1928), "Ο Κικέρωνας στην ιστορία του ευρωπαϊκού πολιτισμού" (Αγία Πετρούπολη, 1922), "Ο Οράτιος και η ρωμαϊκή κοινωνία στα χρόνια του Αυγούστου" (Παρίσι, 1938), "Οι θρησκείες του αρχαίου κόσμου" (σε 4 τόμους, 1921-1934), "Ο Ελληνισμός και ο Ιουδαϊσμός" (σε 2 τόμους, Βαρσοβία, 1928), "Η αρχαία ελληνική λογοτεχνία της εποχής της ανεξαρτησίας" (Αγία Πετρούπολη, 1920), "Η ιστορία του αρχαίου πολιτισμού", "Η θρυλική αρχαιότητα" (σε 4 τόμους, 1930), "Η ανεξάρτητη Ελλάδα" (1933), "Η ρωμαϊκή δημοκρατία" (1935), "Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία" (1938), "Οι αρχαίοι και εμείς" (1903), "Από τη ζωή των ιδεών" (1925-1939).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
60
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.103 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση