zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

"Χαμηλές φωνές" στη λογοτεχνία

Επιστημονικό Συμπόσιο: 1 & 2 Δεκεμβρίου 2006

Συλλογικό έργο

Γιάννης Παπακώστας

Έλλη Φιλοκύπρου

18.17€ -10% 16.35€

Περιλαμβάνονται τα κείμενα:
- Μ. Μανιαδάκη: "Γ. Γ. Αλισανδράτος: μια μαθητική μαρτυρία"
- Γ. Παπακώστας: "Ρώμος Φιλύρας: από τον αφηγηματικό λόγο στην αυτοβιογραφία"
- Σ. Ιλίνσκαγια: "Λ. Μαβίλης - Κ. Π. Καβάφης: σημεία σύγκλισης"
- Ε. Γαραντούδης: "`Εσύ ξεκίνησες αποφασισμένος από την αρχή να γίνεις μεγάλος`. Αντιδικίες των μεταπολεμικών και μεταπολιτευτικών ποιητών με τους μείζονες ποιητές της γενιάς του `30"
- Έ. Σταυροπούλου: "Η χαμηλή φωνή του Γιάννη Μπεράτη στον "Μαύρο φάκελο""
- Ε. Κοτζιά: "Τα "Πέτρινα λιοντάρια" της Ιουλίας Ιατρίδη"
- Α. Καστρινάκη: "Παίζοντας με σουρντίνα στο Μεσοπόλεμο: ο Χάμσουν και οι αντιφωνητές του: Βουσβούνης, Στρατής Δούκας, Σκαρίμπας"
- Μ. Αρετάκη: "Ο ρεμβασμός του μελλοθάνατου: σχόλια για την αφήγηση στο "Κοινόβιο" του Μ. Χάκκα"
- Θ. Αλεξιάδου: "Μετέωρα σημεία στα όρια του λόγου και της σιωπής: στοιχεία ελάχιστης ποιητικής στη μεταπολεμική ποίηση"
- Κ. Δασκαλά: "Οι χαμηλοί τόνοι στο τέλος της γερμανικής Κατοχής: η περίπτωση της λυρικής πεζογραφίας"
- Α. Νάτσινα: "Η χαμηλόφωνη διδασκαλία του Ε. Χ. Γονατά και το ερώτημα του ελάσσονος"
- Γ. Δημητρακάκης: "Η ρητορική της σβηστής φωνής στο "Πλατύ ποτάμι" του Γ. Μπεράτη"
- Μ. Ιατρού: "Ποιήματα σε περαστικές: ένα χαμηλόφωνο θέμα"
- Ι. Ναούμ: "Άγγελος Δόξας: τραγούδια του Heine `κάτω από τη μεγάλη λεύκα της πλατείας Εξαρχείων`"
- Έ. Φιλοκύπρου: "Η ποίηση ως εξορία: Τέλλος Άγρας - Γιάννης Σκαρίμπας"
- Δ. Δασκαλόπουλος: "Από τη Μοζαμβίκη στις Ινδίες: ο ποιητής Δ. Ι. Αντωνίου"
- Γ. Βαρβέρης: "Ο Τάσος Κόρφης όπως τον γνώρισα"
- Α. Βιστωνίτης: "Οι απόγονοι του Μαρσύα"
- Α. Πολίτης: "Πόσο ταιριάζει η χαμηλή φωνή στα χρόνια του Ρομαντισμού;"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Παπακώστας (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Παπακώστας είναι καθηγητής της Νέας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σπούδασε Νέα Ελληνική Φιλολογία στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Αθηνών αντίστοιχα. Διδάκτωρ και υφηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολείται κυρίως με την περίοδο 1880 κι εξής και έχει πραγματοποιήσει έρευνα σε βιβλιοθήκες της Κωνσταντινούπολης και του Βουκουρεστίου. Έχει δημοσιεύσει φιλολογικές μελέτες και μονογραφίες για τους όρους "Φιλολογία - Ελαφρά Φιλολογία - Λογοτεχνία", για τον Διονύσιο Σολωμό, για την Κωνσταντινουπολίτισσα πεζογράφο Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, για το περιοδικό Εστία και το διήγημα, για τους Φωτιάδη, Καρυωτάκη και Λαπαθιώτη. Έχει επίσης επιμεληθεί την έκδοση των Απάντων του Γ. Δροσίνη. Έχει συνεργασθεί με τα περιοδικά Διαβάζω, Η Λέξη, Νέα Εστία και με τις εφημερίδες Το Βήμα, Τα Νέα, Η Αυγή, Η Ελευθεροτυπία, Η Καθημερινή. Για την πρωτοτυπία του έργου του έχει τιμηθεί δύο φορές (1985 και 1992) από την Ακαδημία Αθηνών. Έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας (1996-1997) και Πρόεδρος αυτής κατά την περίοδο 1998-2001. Από τον Ιούνιο του 2002 είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Έλλη Φιλοκύπρου

Έλλη Φιλοκύπρου (Συγγραφέας)

Η Έλλη Φιλοκύπρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και στην Οξφόρδη. Διδάσκει από το 1992. Πρώτα στη Μέση Εκπαίδευση, μετά στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και τώρα στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως τη νεότερη ποίηση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρίνα Αρετάκη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Έρη Σταυροπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αγγέλα Καστρινάκη

Αγγέλα Καστρινάκη (Συγγραφέας)

Η Αγγέλα Καστρινάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Είναι καθηγήτρια της Νεοελλη­νικής Λογοτεχνίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Έχει δημοσιεύσει τέσσερις συλλογές διηγημάτων, ένα μυθιστόρημα, έναν τόμο με αυτοβιογραφικά δοκίμια και πολλές μελέτες για την ελληνική λογοτεχνία του 19ου και του 20ού αιώνα.

Έχει τιμηθεί με το «Βραβείο ειρήνης και φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί» για εργασίες σχετικές με την εικόνα του Τούρκου σε ελληνικά μυθιστορήματα και με το «Κρατικό βραβείο δοκιμίου» για τη μονογραφία Η λογοτεχνία στην ταραγμένη δεκαετία 1940-1950.

Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Η οικονομική κρίση την παρακίνησε να σκεφθεί για τη Μεταπολίτευση, που έζησε στα εφηβικά και στα πρώτα νεανικά της χρόνια. Καρπός ήταν το αφήγημα Και βέβαια αλλάζει! (Κίχλη, 2014) και στη συνέχεια το …Κάτι ν’ αλλάξει! Μα πώς; (Κίχλη, 2019).


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευριπίδης Γαραντούδης

Ευριπίδης Γαραντούδης (Συγγραφέας)

O Eυριπίδης Γαραντούδης είναι καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθήνων. Γεννήθηκε το 1964 στην Kαβάλα. Σπούδασε νεοελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Aπό το 1986 έως το 1989 δίδαξε νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία στο Iνστιτούτο Bυζαντινών και Nεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πάδοβας. Aπό το 1995 έως το 2003 δίδαξε νεοελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Kρήτης (επίκουρος καθηγητής το 1999). Διετέλεσε επίσης ερευνητής του Iνστιτούτου Mεσογειακών Σπουδών του Iδρύματος Tεχνολογίας και Έρευνας, με αντικείμενο τη συγγραφή ιστορίας της νεοελληνικής μετρικής. Δημοσίευσε τα βιβλία: "Aρχαία και νέα ελληνική μετρική. Iστορικό διάγραμμα μιας παρεξήγησης", Πάδοβα 1989, "Πολύτροπος αρμονία. Mετρική και ποιητική του Kάλβου", Hράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Kρήτης - Στέγη Kαλών Tεχνών και Γραμμάτων 1995, και "Aνθολογία νεώτερης ελληνικής ποίησης 1980-1997. Oι στιγμές του νόστου", Aθήνα, Eκδόσεις Nεφέλη 1998. Eπιμελήθηκε τα βιβλία: "Γεράσιμος Σπαταλάς, H στιχουργική τέχνη. Mελέτες για τη νεοελληνική μετρική", Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Kρήτης 1997 (σε συνεργασία με την Άννα Kατσιγιάννη) και "Tάκης Σινόπουλος, Xρονικό αναγνώσεων. Bιβλιοκρισίες για τη μεταπολεμική ποίηση", Αθήνα, Σοκόλης 1999 (σε συνεργασία με τη Δώρα Mέντη). Bιβλιοκρισίες και μελέτες του για θέματα της νεοελληνικής φιλολογίας δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Ιατρού (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Sonia Ilinskaya

Sonia Ilinskaya (Συγγραφέας)

Η Σόνια Ιλίνσκαγια γεννήθηκε το 1938 στη Μόσχα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας με παράλληλη ειδίκευση στη νεοελληνική και τη ρωσική φιλολογία. Ασχολήθηκε με τη διάδοση -μελέτη και μετάφραση- της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Έχει εκλεγεί τακτικό μέλος της Ένωσης Συγγραφέων της ΕΣΣΔ ως κριτικός και μεταφράστρια της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας. Το 1971 υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή της με θέμα Συμβολή στη μελέτη της μεταπολεμικής ποίησης στην Ελλάδα. Η μοίρα μιας γενιάς. Μέχρι το 1938 υπήρξε ερευνήτρια του Ινστιτούτου Σλαβικών και Βαλκανικών Μελετών της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ. Το 1983, για οικογενειακούς λόγους (από το 1959 είναι παντρεμένη με τον Έλληνα πεζογράφο Μήτσο Αλεξανδρόπουλο), εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα. Είναι καθηγήτρια της Νέας Ελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αναστασία Νάτσινα (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννα Ναούμ (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελισάβετ Κοτζιά

Ελισάβετ Κοτζιά (Συγγραφέας)

Η Ελισάβετ Κοτζιά γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Είναι κριτικός λογοτεχνίας. Σπούδασε οικονομικά στο Τμήμα Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών στο London School of Economics. Εργάστηκε στο περιοδικό "Το τέταρτο" (1987-1989) και από το 1987 ως το 2012 κάλυψε την εβδομαδιαία στήλη κριτικής βιβλίου στην εφημερίδα "Καθημερινή".


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεοδούλη Αλεξιάδου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Δημητρακάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κέλη Δασκαλά (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μάρω Μανιαδάκη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ουρανία Καϊάφα (Επιμέλεια)


Kenize Mourad

Kenize Mourad (Συγγραφέας)

H Kενιζέ Mουράτ (Kenize Mourad) γεννήθηκε το 1939 στο Παρίσι. Σπούδασε ψυχολογία και κοινωνιολογία στη Σορβόννη. Πέρασε μεγάλο διάστημα της ζωής της στην Iνδία και στο Πακιστάν. Tο 1965 άρχισε να εργάζεται σαν ελεύθερη ρεπόρτερ. Aπό το 1970 ώς το 1983 συνεργαζόταν με το περιοδικό Nουβέλ Oμπσερβατέρ, σαν ειδική στα ζητήματα της Mέσης Aνατολής και της Iνδίας. Aναλάμβανε συνήθως πολεμικές ανταποκρίσεις και κάλυψε κυρίως τις επαναστάσεις στο Iράν και στην Aιθιοπία, καθώς και τους πολέμους του Λιβάνου. Tο 1983 εγκατέλειψε το περιοδικό για ν΄ αφοσιωθεί στη συγγραφή. Tο πρώτο της μυθιστόρημα, Tης νεκρής πριγκίπισσας (1988), σημείωσε καταπληκτική επιτυχία. Tο δεύτερο, O κήπος του Mπανταλπούρ (1998), συνεχίζει ουσιαστικά την αφήγηση του πρώτου. Και τα δύο κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις "Ωκεανίδα".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
296
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.47 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση