Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Πυρηνική τεχνολογία
(Ασκήσεις +)

Πυρηνική τεχνολογία
Το παρόν βιβλίο αποτελεί συμπλήρωμα, στη θεωρία πυρηνικών αντιδραστήρων και στη θωράκιση των ακτινοβολιών, του βιβλίου του γράφοντος "Εισαγωγή στην Πυρηνική Τεχνολογία", εκδόσεις "Ζήτη", 2005.

Περιλαμβάνει ασκήσεις στη θεωρία των πυρηνικών αντιδραστήρων. Δεδομένου ότι επιβάλλεται ο σπουδαστής να επιχειρεί μόνος του τη λύση των ασκήσεων, οι λύσεις παρέχονται, ως βοήθημα, στο τέλος του βιβλίου.

Επί πλέον των ασκήσεων (ασκήσεις +), διατυπώνονται θεωρητικά θέματα, που ενδιαφέρουν στην πράξη (συντελεστές f, p, ε σε ετερογενείς διατάξεις, εξαρτήσεις του μήκους διάχυσης L και του μήκους επιβράδυνσης LS από τη θερμοκρασία και την πυκνότητα) και γίνονται νέες, απλούστερες, διατυπώσεις θεμάτων (συνθήκη κρισιμότητας, δυναμική των αντιδραστήρων), για παιδαγωγικούς λόγους. Τέλος αναπτύσσεται το θέμα της θωράκισης των ακτινοβολιών, σε γεωμετρίες που εμφανίζονται στην πράξη, καθώς επίσης το θέμα της θωράκισης της καρδιάς αντιδραστήρα.

Συγκεκριμένα:
Στο κεφάλαιο Ι εξετάζονται οι συντελεστές f, p, ε του συντελεστή πολλαπλασιασμού k στο άπειρο, σε ετερογενείς διατάξεις.
Στο κεφάλαιο ΙΙ περιγράφεται η εξάρτηση του συντελεστή διάχυσης D, του μήκους διάχυσης L και του μήκους επιβράδυνσης LS από την θερμοκρασία και την πυκνότητα. Ακολουθούν ασκήσεις σε ρεύματα νετρονίων, στην εξίσωση και στο μήκος διάχυσης.
Στο κεφάλαιο ΙΙΙ διατυπώνεται, με απλό τρόπο, η συνθήκη κρισιμότητας γυμνού, ομογενούς αντιδραστήρα, με μοντέλο μιας ομάδας, και δύο ομάδων νετρονίων. Συμπληρώνεται ο Πίνακας 5.1.1 του βιβλίου, με τον Πίνακα ΙΙΙ.1.1, στον οποίο δίνονται οι σχέσεις ισχύος-ροής νετρονίων, για διάφορες γεωμετρίες γυμνού ομογενούς αντιδραστήρα. Δίνονται παραδείγματα υπολογισμού κρισιμότητας. Ακολουθούν ασκήσεις. Εξετάζεται η συνθήκη κρισιμότητας ομογενούς, σφαιρικού, αντιδραστήρα, με άπειρη θωράκιση. Ακολουθούν ασκήσεις.
Στο κεφάλαιο ΙV διατυπώνονται με απλό, παραστατικό, τρόπο οι χαρακτηριστικές παράμετροι της δυναμικής. Διατυπώνονται, συνοπτικά, τα χαρακτηριστικά του σημειακού μοντέλου. Η επίλυση του βήματος αντιδραστικότητας γίνεται χωρίς τη χρήση του μετασχηματισμού Laplace. Διατυπώνεται η μεταβολή του νετρονικού πληθυσμού μέσα στο ακαριαίο άλμα. Ακολουθούν ασκήσεις.
Συχνά στους υπολογισμούς ακτινοπροστασίας χρειάζεται να υπολογισθεί η ροή φωτονίων γ. Στο κεφάλαιο V.1 εξετάζεται ο υπολογισμός: (α) για ορισμένες απλές πηγές, περιβαλλόμενες από κενό και (β) για απλές πηγές περιβαλλόμενες από υλικό. Στο κεφάλαιο V.2 εξετάζεται η θωράκιση από γ, σε γεωμετρίες που εμφανίζονται στην πράξη και στο κεφάλαιο V.3 εξετάζεται η θωράκιση της καρδιάς αντιδραστήρα. Ακολουθούν ασκήσεις.
Στο κεφάλαιο VΙ δίνονται οι λύσεις των ασκήσεων.

24χ17 εκ., 176 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 539.7 (Πυρηνική φυσική)
ISBN: 978-960-456-206-0
ISBN (10ψήφιο): 960-456-206-1
Βάρος: 0.349 κιλά
Εκδότης: Ζήτη
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
21.30
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

19.17
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Μ. Αντωνόπουλος - Ντόμης είναι καθηγητής Πυρηνικής Τεχνολογίας στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ., διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος" και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Έχει διατελέσει επιστημονικός σύμβουλος της United Kingdom Atomic Energy Authority, ερευνητής (senior research fellow) στο Queen Mary College και στην United Kingdom Atomic Energy Authority, κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, μέλος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας, και εθνικός εκπρόσωπος σε ευρωπαϊκά και διεθνή επιστημονικά fora. Έχει διδάξει στον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών Πυρηνικής Τεχνολογίας του Queen Mary College και του Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και, ως προσκεκλημένος καθηγητής, στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου. Έχει δώσει ομιλίες σε ιδρύματα κύρους, όπως το Stanford University (ΗΠΑ) και το National Center for Atmospheric Research (ΗΠΑ). Έχει περισσότερες από 90 δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων, και είναι συγγραφέας διδακτικών εγχειριδίων.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.